Σκωτσέζικο Τεριέ: Ένας αξιαγάπητος τραμπούκος!

Δεν θα διστάσει να τα βάλει και με μεγαλύτερα σκυλιά παρ’ ότι είναι μικρούλης. Γνωρίστε το τρυφερό και τσαμπουκαλίδικο Σκωτσέζικο Τεριέ!

 Προορίζεται για:

 Εργένηδες, Οικογένειες, με μεγάλης ηλικίας παιδάκια

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 11-13 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Έξυπνο, Ανεξάρτητο

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Scottish Terrier

 Το Σκωτσέζικο Τεριέ είναι ένα μικρόσωμο και αρκετά ανθεκτικό σκυλί. Διαθέτει έναν ανεξάρτητο και αποφασιστικό χαρακτήρα με μια προσωπικότητα γεμάτη ζωντάνια και όρεξη για παιχνίδια.

 Ο εκπληκτικός αυτός σκύλος είναι αποτέλεσμα μιας σειράς διασταυρώσεων των πλέον εξαφανισμένων φυλών Τεριέ των Υψίπεδων της Σκωτίας.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας είναι το παχύ, μακρύ και τραχύ στην υφή του τρίχωμα. Μάλιστα, το Σκωτζέζικο Τεριέ είναι ένα από τα μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε καθόλου! Τα χρώματα του είναι το σκούρο γκρι, το μαύρο, το στικτό και οι διάφοροι συνδυασμοί του καφέ και του γκρι.

 Μπορείτε όμως να το βρείτε και στη γλυκιά απόχρωση του σταχιού ή σε λευκό, αν και σπανιότερα.

 Πρόκειται για ένα τρομερά ενθουσιώδες σκυλί. Πρωταρχικός σκοπός της ανάπτυξης του Scottish Terrier ήταν η συμμετοχή του σε κυνηγετικές δραστηριότητες μικρών θηραμάτων, όπως οι αλεπούδες και οι ασβοί. Εξ ου και η έντονη παρατηρητικότητα και αποφασιστικότητά του.

 Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι αρκετά κτητικός χαρακτήρας ως προς τον χώρο του. Πολύ δύσκολα το κουτάβι σας θα ανεχτεί άλλα κατοικίδια στο σπίτι, ειδικά αν είναι πιο μικρόσωμα από το ίδιο.

 Σε γενικές γραμμές, αυτό το σκυλί μπορεί να μετατραπεί σε έναν εξαιρετικό φύλακα. Έχει τη τάση να γαυγίζει σε αγνώστους, ενώ δε θα διστάσει να τα βάλει και με πιο μεγαλόσωμα σκυλιά.

 Για την ακρίβεια, φημίζεται πως είναι λιγάκι επιθετικό απέναντι σε άλλα σκυλάκια. Η εν λόγω συμπεριφορά του όμως μπορεί να τιθασευθεί πολύ εύκολα με ορθή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση από κουτάβι.

 Παρ’ όλ’ αυτά, το Σκωτζέζικο Τεριέ τα πηγαίνει περίφημα με τα παιδάκια κάθε ηλικίας, αφού είναι τρομερά φιλικό και τρυφερό. Σας συνιστούμε όμως να έχετε το νου σας, γιατί είναι λιγάκι ευαίσθητο στα έντονα πειράγματα.

 Επιπλέον, αυτός ο σκύλος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια για ηλικιωμένους ανθρώπους που αναζητούν συντροφιά. Έχει μια έντονη προσωπικότητα, αλλά δεν απαιτεί υπερβολική σωματική δραστηριότητα. 

 Το μέγεθος του είναι αρκετά μικρούλι, με ένα ύψος που φτάνει περίπου στα 25-28 εκατοστά και σωματικό βάρος που υπολογίζεται στα 8-10 κιλά.

 Το Scottish Terrier είναι το ιδανικό κατοικίδιο, αφού ζει άνετα ακόμη και στο πιο μικρό διαμέρισμα. Με τη κατάλληλη φροντίδα υπόσχεται να σας συντροφεύσει για περίπου 11-13 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Σκωτσέζικου Τεριέ

 Το Σκωτσέζικο Τεριέ είναι ένα αρκετά ανεξάρτητο πλάσμα, μιας και εκτράφηκε με σκοπό να κυνηγάει μόνο του. Γι’ αυτό το λόγο, μπορεί να σας δυσκολέψει λιγάκι κατά την εκπαίδευση του.

 Παρ’ όλ’ αυτά, είναι πανέξυπνο και μαθαίνει αρκετά εύκολα. Χρειάζεται όμως στο πλευρό του έναν ιδιοκτήτη που γνωρίζει πώς πρέπει να του επιβληθεί. Αν οπλιστείτε με υπομονή, θα καταφέρετε να το φέρετε στα μέτρα σας!

 Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν από τους πιο ενθουσιώδεις κυνηγούς. Μην απορήσετε, λοιπόν, αν το δείτε να κυνηγάει μέχρι και ποδήλατα ή αυτοκίνητα. Γι’ αυτό, αν ο σκύλος σας τραβάει στη βόλτα, καλό είναι να ξεκινήσετε την εκπαίδευση νωρίς και να φοράει πάντα το λουρί του όταν βγαίνετε έξω.

 Το Scottish Terrier είναι πολύ φιλικό και τρυφερό σκυλί με τα παιδάκια. Δε διακρίνεται όμως για την ανοχή του στα πειράγματα, οπότε μπορεί να αρχίσει να σας κάνει νάζια. Καλό είναι τα παιδάκια να σέβονται τα όριά του και να μην το ενοχλούν σκόπιμα.

 Αυτό το καλοσυνάτο και ζωηρό πλάσμα είναι ιδανικό για κάθε σπίτι, ειδικά αν έχετε μια μικρή αυλίτσα.

 Προσέξτε όμως, γιατί αν βαρεθεί μπορεί να εκδηλώσει καταστρεπτική συμπεριφορά. Γι’ αυτό, μην αμελείτε να το βγάζετε τακτικά βόλτα και να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του.

 Παρά το μέγεθος του, αυτός ο σκύλος υπόσχεται να φυλάει πάντοτε τα νώτα σας. Αυτό, διότι είναι πολύ πιστός και προστατευτικός με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Η ιστορική προέλευση του Scottish Terrier

 Στην πραγματικότητα, πολλά Τεριέ προέρχονται από τα Χάιλαντς της Σκωτίας. Από αυτές ξεχωρίζουν το Cairn, το Skye, το West Highland White και, φυσικά, το Scottish Terrier.

 Δεν είναι ακόμη γνωστό το πως ακριβώς δημιουργήθηκαν αυτές οι ράτσες. Το βέβαιο είναι πως η ιστορία του Σκωτσέζικου Τεριέ ξεκινάει πριν από εκατοντάδες χρόνια.

 Η συγκεκριμένη ράτσα δημιουργήθηκε με σκοπό να κρύβεται στα πλαίσια του κυνηγιού μικρών θηραμάτων εκεί στα Χάιλαντς της Σκωτίας. Αποτέλεσε, λοιπόν, έναν εκπληκτικό κυνηγό διαφόρων μικρών ζώων και παρασίτων.

 Το ανεξάντλητο σθένος και η απόλυτη αποφασιστικότητα της φύσης του διακρίνεται και στο μοντέρνο Τεριέ σκυλί. Γι’ αυτό, δείξτε λίγη κατανόηση, αν το δείτε να κυνηγάει μια αλεπουδίτσα ή να προσπαθεί να χωθεί σε κάποιο λαγούμι!

 Η ράτσα του Scottish Terrier άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή και εκτός των συνόρων της Σκωτίας περίπου στα 1883. Εκείνη τη χρονιά, ο κύριος J. H. Ludlow ίδρυσε μια λέσχη αποκλειστικά αφιερωμένη στο γλυκύτατο Scottie.

 Μάλιστα, πολλά από τα σκυλιά που είχε ο ίδιος φορούσαν χρυσά μετάλλια και είχαν σαρώσει στους διαγωνισμούς της εποχής! Λέγεται ακόμα ότι το σημερινό Σκωτσέζικο Τεριέ είναι απόγονός του.

 Με το πέρασμα των χρόνων, η φήμη του Σκωτσέζικου Τεριέ αυξανόταν ολοένα και περισσότερο. Έτσι, αυτός ο σκύλος εγκατέλειψε την πατρίδα του και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, όπου και κέρδιζε τις εντυπώσεις όλων.

 Ακόμα και σήμερα, διακρίνεται ως ένα από τα πιο κορυφαία κατοικίδια ζωάκια. Ωστόσο, χρειάζεται έναν επιβλητικό ιδιοκτήτη στο πλευρό του, ώστε να παραμένει υπάκουο και ήρεμο.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Σκωτσέζικου Τεριέ

 Γενικότερα, πρόκειται για ένα υγιέστατο και πολύ τρυφερό σκυλί. Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσει:

  • Η νόσος του Von Willebrand

 Η συγκεκριμένη πάθηση δημιουργεί θρόμβωση στο αίμα και επηρεάζει την πήξη του. Επί της ουσίας, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα και για αυτό καλό είναι να το κοιτάξετε κτηνιατρικά.

  • Scottie Cramp

 Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι αρκετά διαδεδομένη μεταξύ των Σκωτσέζικων Τεριέ, αλλά σπάνια αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας.

 Σε περίπτωση που ενθουσιάζονται υπερβολικά, παρατηρείται υπερβολική κάμψη των πίσω ποδιών. Αυτή είναι γνωστή και ως κράμπα των Scotties.

  • Εξάρθρωση επιγονατίδας

 Επί της ουσίας, πρόκειται για την εξάρθρωση της επιγονατίδας και τη μετατόπιση από τη θέση της. Σε ήπιες περιπτώσεις δεν απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ενώ σε πιο σοβαρές, ίσως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Το παιχνίδι των γνώσεων

 Πάμε να δούμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτή τη ράτσα που συμπληρώνουν τον πολύπλευρο χαρακτήρα του!

  •  Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες ράτσες σκύλων που γαυγίζουν προειδοποιητικά και για αυτό είναι εξαίρετοι φύλακες. Άλλες ράτσες είναι το Ροτβάιλερ και ο Γερμανικός Ποιμενικός. Προσοχή ωστόσο, γιατί το συγκεκριμένο μπορεί να σηκώσει όλη τη γειτονιά στο πόδι!
  •  Το Σκωτσέζικο Τεριέ δημιουργήθηκε με σκοπό να κυνηγάει μικρόσωμα ζωάκια, όπως είναι οι αλεπούδες, οι λαγοί, οι ενυδρίδες και οι ασβοί. Γι’ αυτό, αν έχετε άλλα κατοικίδια στο σπίτι, πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί.
  •  Στις μέρες μας, η δημοτικότητα του έχει πέσει λιγάκι, συγκριτικά με το ένδοξο παρελθόν του. Ειδικά στην χρυσή εποχή του Hollywood, οι περισσότεροι αστέρες είχαν ένα ή δύο Σκωτσέζικα Τεριέ ως κατοικίδια. Ανάμεσα τους οι: Joan Crawford, Shirley Temple, Humphrey Bogart, Bette Davis και Ronald Reagan.
  •  Η ράτσα του Scottish Terrier συνδέεται στενά και με τον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ. Ήταν το κατοικίδιο των πρώην Αμερικανών Προέδρων George W. Bush, Dwight D. Eisenhower, Theodore Roosevelt και Jackie Kennedy.

 Το πανέμορφο αυτό πλασματάκι φημίζεται για την ανεξαρτησία και το έντονο ταπεραμέντο του. Είναι πολύ ενεργητικό και δραστήριο – μπορεί πραγματικά να παίζει για ώρες ατελείωτες!

 Αμέσως μετά το παιχνίδι όμως, δε θα διστάσει να κουλουριαστεί στα πόδια σας και να σας γεμίσει με φιλιά. Πρόκειται για ένα στοργικό και αξιαγάπητο σκυλί, που αποτελεί μια εξαίρετη επιλογή για οικογένειες με παιδιά.

 Σε περίπτωση που θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα και να του προσφέρετε το παντοτινό του σπιτάκι.

 Θα θέλατε να μάθετε κάτι ακόμη για την συγκεκριμένη φυλή; Εάν ναι, μη διστάσετε να μας ενημερώσετε, αφήνοντας μας ένα σχετικό σχόλιο!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *