Ποιά πρέπει να είναι τα συστατικά στις καλύτερες Σκυλοτροφές;

Για όλους έμας τους σκυλογονείς η διατροφή των κατοικιδίων μας είναι ένα αρκετά σοβαρό θέμα, που σίγουρα έστω και λίγο μας έχει απασχολήσει. Μάθετε τώρα ποιά είναι αυτά τα συστατικά που πρέπει να περιέχει μια καλή τροφή σκύλου!

 Δεν είστε τόσο σίγουροι αν η τροφή που δίνετε στο σκύλο σας περιέχει όλα αυτά τα συστατικά που χρειάζετε για να του χαρίζει υγεία και ευημερία.

 Καιρός, λοιπόν, να σκαλίσουμε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για την καθημερινότητα των κατοικιδίων μας.

Ωφέλιμα Vs Αμφιλεγόμενα συστατικά που περιέχονται σε μια σκυλοτροφή.

 Το εύρος και τα χαρακτηριστικά των σκυλοτροφών που κυκλοφορούν στο εμπόριο ποικίλλουν σε αριθμό και ποιότητα. Υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλης αξίας σκυλοτροφές και άλλες λιγότερο ανταγωνιστικές.

 Η υγεία και μακροζωία ενός σκύλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη τροφή που καταναλώνει, οπότε κρίνεται πολύ σημαντικό να καταφανούν τα θετικά και τα αρνητικά συστατικά που μπορεί να περιέχονται σε μια συσκευασία τροφής σκύλου.

Ωφέλιμα συστατικά

 Οι τετράποδοι φίλοι μας θεωρούνται σαρκοφάγα ζώα, γεγονός που σημαίνει ότι τρέφονται συγχρόνως με κρέας και λαχανικά.

 Οι κύριες πηγές πρωτεϊνών που προτιμώνται σε μια τροφή είναι το μοσχάρι, τα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, το αρνί και το χοιρινό. Εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών αποτελεί το «κυνήγι», δηλαδή το ελάφι, το κουνέλι και τα όχι τόσο κοινά γεύματα, όπως το βουβάλι και το καγκουρό.

 Όσον αφορά στο ψάρι, αποτελεί και αυτό ένα είδος κρέατος που συναντάται στις τροφές σκύλων, οι οποίες προορίζονται για δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης. Επίσης, αποτελεί εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών για σκύλους που έχουν αλλεργία στα πουλερικά.

 Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων, είναι η προέλευση της πρωτεΐνης από κρέας. Τα συνηθισμένα γεύματα, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το χοιρινό συνήθως παράγονται σε βιομηχανικό περιβάλλον.

 Τα προϊόντα ελευθέρας βοσκής από παρασκευαστές βιολογικής παραγωγής προσφέρουν ενισχυμένη θρεπτική αξία στα κατοικίδια μας και το καλύτερο θα ήταν να προτιμώνται.

 Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετικά απαραίτητες τροφές στο διαιτολόγιο ενός σκύλου. Συγκεκριμένα,  πράσινα λαχανικά, όπως τα φασολάκια, είναι σύνηθες συστατικό σε εξειδικευμένες τροφές. Τα καρότα αποτελούν σημαντική πηγή Β καροτίνης και φυτικών ινών για μια ισορροπημένη δίαιτα.

 Επίσης, μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικού τύπου σνακ, ενώ συγχρόνως, χάρη στην σκληρή υφή τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη καλή υγεία των δοντιών.

 Τα μήλα και τα αχλάδια προσφέρουν πολυάριθμες θρεπτικές βιταμίνες στον οργανισμό του σκύλου. Μάλιστα, συναντώνται πολλές φορές ως συστατικά σνακ και λιχουδιών. Το βασικό στη κατανάλωση τω φρούτων από τους σκύλους είναι να απομακρύνονται τα σποράκια τους και να κόβονται σε μικρά κομματάκια για την αποφυγή ατυχήματος.

 Το μπλούμπερι (μύρτιλο) αποτελεί ένα εξίσου γνωστό συστατικό σε λιχουδιές και προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά στα ζώα. Τέλος, οι μπανάνες είναι μια επίσης πολύ καλή ιδέα για να κεράσετε το κατοικίδιο σας. Παρόλο που διαθέτουν λίγες θερμίδες, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

 Πέραν των ωφέλιμων λαχανικών και φρούτων, υπάρχουν ορισμένα εξ αυτών που καλό είναι να αποφεύγονται. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, οι ντομάτες και το σταφύλι. Ακόμα και εγκεκριμένες σκυλοτροφές που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα στο εσωτερικό τους πρέπει να απορρίπτονται.

 Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής ενός σκύλου. Η βιταμίνη D, λόγου χάρη, αποτελεί βασική βιταμίνη. Πηγές βιταμίνης D αποτελούν τα γαλακτοκομικά και το ψάρι. Στα οφέλη της περιλαμβάνεται είναι η δυνατότητα που δίνει στον οργανισμό να απορροφά βασικά στοιχεία.

 Η πλειονότητα των βιταμινών υπάρχουν μέσα σε πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά, όπως τα καρότα, τα κολοκυθάκια, οι γλυκοπατάτες, όπως επίσης και σε ζωικό λίπος, ιστούς και όργανα από άλλα ζώα.  Λανθασμένα, λοιπόν, υπάρχει η αντίληψη ότι οι δίαιτες που στηρίζονται αποκλειστικά στο κρέας είναι ισορροπημένες και θρεπτικές.

 Πολλές παρασκευαστικές εταιρείες σκυλοτροφών ενισχύουν τις συνταγές τους με μέρη από όλο το ζώο, όπως κόκκαλα, μύες, ιστούς, και όργανα. Η σκέψη πίσω από αυτή τη πρακτική είναι ο σκύλος να λαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από τις οργανικές πηγές του ζώου, χωρίς να καταφεύγει σε υποκατάστατα και συμπληρώματα, για να αναπληρώσει βιταμίνες και μέταλλα.

Αμφιλεγόμενα συστατικά.

 Τα πιο συνηθισμένα αμφιλεγόμενα συστατικά σε μια σκυλοτροφή, για τα οποία συχνά γίνεται λόγος, είναι τα «by-products-υποπροϊόντα» και το «meat meal- γεύμα από μέρη ζώου».

 Το υποπροϊόν συνήθως είναι πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, εφόσον έχει αφαιρεθεί το άπαχο τμήμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και μέρη από όργανα του ζώου, παραδείγματος χάρη ,εγκέφαλο, έντερα, στομάχι. Το κρέας από όργανα του σώματος είναι σημαντικό, εντούτοις, πρέπει να καταναλώνεται μαζί με το άπαχο μέρος του μυός ενός ζώου.

 Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι οποιαδήποτε πηγή πρωτεϊνών σε μια σκυλοτροφή δεν συνιστά απαραίτητα ένα θρεπτικό και ισορροπημένο γεύμα για το κατοικίδιο σας.

 Ενώ, το υποπροϊόν αποτελεί την οργανική πηγή πρωτεΐνης του ζώου, το «meat meal-γεύμα από μέρη ζώου», όπως το γεύμα κοτόπουλου, μπορεί να είναι κέρατα, ράμφη, οστά ζώων. Κατ’ ουσίαν, πρόκειται για μέρη ζώων που δεν καταναλώνονται από τους ανθρώπους, αλέθονται, μαγειρεύονται και δίνουν άλλο περιεχόμενο σε μια σκυλοτροφή.

 Αυτού του είδους τα συστατικά συχνά αναγράφονται στις συσκευασίες σκυλοτροφών ως «chicken-by-product», είτε «chicken meal» έχοντας ως στόχο με τις λέξεις «chicken» και «beef» να κρυφθεί η υποδεέστερη ποιότητα τους.

 Επιπλέον, σε ορισμένες συσκευασίες θα βρείτε τη φράση «natural flavor-φυσική γεύση», η οποία μπορεί να εξίσου παραπλανητική.

 Τα επιπρόσθετα στοιχεία σε μια σκυλοτροφή, όπως οι χρωστικές θεωρούνται αρνητικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι δεν έχουν κανένα όφελος για τον σκύλο.

Γιατί οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να είναι ενήμεροι για τις οδηγίες που εκδίδουν οι φορείς;

Ο AAFCO (Επίσημος Αμερικανικός οργανισμός τροφικού ελέγχου) & ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός παρέχουν κατευθυντήριες οδηγίες για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να καταλαβαίνουν τις ετικέτες που βρίσκονται στις συσκευασίες σκυλοτροφών.

 Οι παρασκευαστές υποχρεούνται να τηρούν τους κανονισμούς και τις οδηγίες για σωστή παρασκευή και χρήση ετικέτας στο προϊόν τους. Σύμφωνα με τον AAFCO, τα συστατικά της λίστας στις συσκευασίες πρέπει να ταξινομούνται κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους.

 Εν συνεχεία, πρέπει να ακολουθεί η ανάλυση εγγύησης. Τα τέσσερα στοιχεία για τα οποία χρειάζεται να εγγυείται η κάθε εταιρεία είναι: το ελάχιστο ποσοστό ακατέργαστης πρωτεΐνης, ακατέργαστου λίπους, το μεγαλύτερο ποσοστό ακατέργαστων φυτικών ινών και το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας.

 Ο όρος «crude-ακατέργαστος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις μετρήσεις κάθε συστατικού( πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, λίπη κ.α) και όχι τη ποιότητα τους. Κάθε τροφή σκύλου πρέπει να διαθέτει ένα ισορροπημένο επίπεδο πρωτεϊνών, λιπών, μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων μαζί με όλες τις βασικές βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία.

 Εν κατακλείδι, όλοι θέλουμε τη καλύτερη δυνατή επιλογή, όταν πρόκειται για τη τροφή του κατοικίδιου σκύλου μας, ώστε να τρέφεται υγιεινά και επαρκώς. Μια ματιά στην ετικέτα της κάθε συσκευασίας αρκεί για να διαβεβαιωθούμε για τη ποιότητα, τα χαρακτηριστικά και τους κανονισμούς που πληροί η κάθε εταιρεία. Με βάση όλα τα παραπάνω και την σύμφωνη γνώμη κτηνιάτρου, θα είστε σε θέση να καταλαβαίνετε πότε μια τροφή μπορεί να επιλέγεται ή να απορρίπτεται για τη καλή υγεία του σκύλου σας.

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *