Γιατί οι Γάτες κοιμούνται πάνω μας; 5 Βασικοί λόγοι!

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι η γάτα σας έχει την συνήθεια να κοιμάται πάνω σας, πιθανό είναι να το προτιμάει κιόλας! Διαβάστε 5 βασικούς λόγους που αρέσει αυτό στα κατοικίδια μας.

 Μόλις έχετε γυρίσει σπίτι από μία κουραστική ημέρα στη δουλειά και πέφτετε για ύπνο, εκεί που έχετε βρει την τέλεια θέση και κοιμάστε, έρχεται η γάτα σας.

 Σαρώνει το δωμάτιο κι από όλα τα πιθανά μέρη που θα μπορούσε να διαλέξει για να κοιμηθεί, αποφασίζει ότι το κατάλληλο είναι το πρόσωπό σας!

 Η σκηνή αυτή αποτελεί καθημερινότητα για τους πανταχού γατο-ιδιοκτήτες.

 Εάν θέλεις να μάθεις γιατί η γάτα σου επιλέγει εξακολουθητικά να κοιμάται επάνω σου, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις τα μοτίβα ύπνου της.

 Στην πραγματικότητα, τα αγαπημένα μας οικόσιτα αιλουροειδή παίρνουν αρκετούς υπνάκους διάσπαρτα μέσα στη μέρα, σε αντίθεση με εμάς. Δε βυθίζονται όμως σε βαθύ ύπνο.

 Αυτό συμβαίνει, επειδή παραμένουν πάντοτε σε εγρήγορση για να επιτεθούν στη λεία τους ή να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι σε ένα μεγαλύτερο αρπακτικό.

 Ξαπλώνοντας στο πλευρού του ιδιοκτήτη τους, λοιπόν, διασφαλίζουν μεγαλύτερη προστασία και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου!

Γιατί η Γάτα μου Κοιμάται Επάνω μου;

1. Θέλει να νιώσει ασφάλεια

 Το ασφαλέστερο μέρος που μπορεί να διαλέξει μία γάτα να κοιμηθεί μέσα στο σπίτι είναι πάντοτε η αγκαλιά σας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η γάτα παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικές απειλές.

 Δίπλα σας, όμως, αισθάνεται ασφάλεια και ξεκουράζεται καλύτερα. Αυτό αποτελεί και την πιο ισχυρή ένδειξη ότι η γάτα σας σας εμπιστεύεται και σας αγαπάει!

2. Σας δοκιμάζει

 Ο μύθος θέλει τις γάτες ως κατοικίδια ανεξάρτητα, αυτόνομα, που προτιμούν την απομόνωση. Ως γατο-μπαμπάδες και γατο-μαμάδες, βέβαια, γνωρίζετε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

 Στην πραγματικότητα, οι γάτες είναι αρκετά στοργικές, κοινωνικές, αλλά και εκδηλωτικές στους ανθρώπους που εμπιστεύονται. Επιζητούν να δεσμευτούν μαζί μας!

 Μάλιστα, είναι αρκετά σύνηθες για τις γάτες να ασχολούνται με το «μαξιλάρι» κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 Χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, η μία την άλλη ως ένα μαξιλάρι – πόσο αξιολάτρευτο είναι αυτό! Αν δεν υπάρχει άλλη γάτα στο σπίτι, λογικά θα προτιμήσουν εσάς ως μαξιλάρι.

 Στη γλώσσα τους αυτό σημαίνει: «Σ’αγαπώ. Θέλω να βρίσκομαι κοντά σου και να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί». Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα έρθει στο κρεβάτι σας το βράδυ και θα σας ξυπνήσει, αγκαλιάστε τη σφιχτά!

3. Ψάχνει να βρει ζεστασιά

 Λίγο πριν πέσει για τη μεσημεριανή σιέστα της, η γάτα αναζητά μία πηγή θερμότητας για να απλώσει το κορμάκι της.

 Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που μπορεί να τη πετύχετε να κοιμάται ανάμεσα στα ρούχα σας ή επάνω στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας.

 Με το να κοιμάται σε έναν άνετο χώρο, διατηρεί τη θερμοκρασία της σε θεμιτά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Κάτι τέτοιο εξηγεί την επιθυμία της να χώνεται σε κουτιά ή να ασχολείται με τα ηλιόλουστα παράθυρα.

 Κοινώς, όταν πρόκειται για ύπνο, προτιμάει να θυσιάσει ακόμη και την άνεσή της, μπροστά στη ζεστασιά!

4. Μαρκάρει την περιοχή της

 Όπως οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες είναι εδαφικά πλάσματα και αρκετά κτητικά με το χώρο τους. Οι οικόσιτες γάτες αποζητούν το χλοοτάπητά τους και το μαρκάρουν με τη μυρωδιά τους.

 Έτσι, όταν κοιμούνται κοντά σας, μαρκάρουν τόσο εσάς, όσο και το κρεβάτι σας ως δικά τους! Ακούγεται διασκεδαστικό, αλλά θα πρέπει να αισθάνεστε ιδιαίτερη τιμή από αυτή τους τη συμπεριφορά.

5. Για όλα φταίνε οι ορμόνες

 Σύμφωνα με έρευνες, οι σκύλοι και οι γάτες κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους, αισθάνονται όμορφα.

 Χημικά, αυτό σημαίνει πως απελευθερώνεται η ορμόνη της αγάπης, ή αλλιώς «ωκυτοκίνη». Όπως και να το πάρετε, σας αγαπούν!

Έχουν όμως και προτιμήσεις όταν κοιμούνται επάνω σας!

 Κι όμως, έχουν και προτιμήσεις για το που ακριβώς θα βολευτούν επάνω σας. Άλλες προτιμούν το κεφάλι, επειδή είναι ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και συνήθως παραμένει ακίνητο.

 Αντιθέτως, τα άκρα σας κινούνται συνεχώς μέσα στη μέρα, οπότε δεν είναι βολικά για τις μικρές μας ψιψίνες. Ακόμη, μπορεί να τις αρέσει η μυρωδιά των μαλλιών σας!

 Ένα ακόμη αγαπημένο σημείο τους είναι το στήθος σας. Το προτιμούν, επειδή αντιλαμβάνονται τους ρυθμικούς ήχους των παλμών της καρδιάς σας – και ηρεμούν.

 Άλλοτε υπάρχουν φορές που βλέπετε τη γάτα να ξαπλώνει στο έδαφος έχοντας γυρισμένη τη πλάτη σε σας, κάτι που ενδεχομένως φαντάζει αγενές για κάποιους, με αποτέλεσμα να το παρεξηγούν. 

 Τουναντίον! Οι γάτες δεν είναι αγενή πλάσματα, απλώς εκείνη τη στιγμή σας δείχνει ότι σας εμπιστεύεται απόλυτα και γι’ αυτόν τον λόγο θέλει να πάρει μια χαλαρή στάση σώματος.

 Υπάρχει, όμως, και μια άλλη εξήγηση για αυτή τη στάση σώματος της γατούλας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Η γάτα έχει στη φύση δύο ρόλους: και τον ρόλο του κυνηγού, αλλά και τον ρόλο του θηράματος.

 Επομένως, αν μια γάτα γυρίσει τη πλάτη στο αφεντικό της, σημαίνει ότι τον εμπιστεύεται απόλυτα και θέλει να έχει την εποπτεία του χώρου για τη προστασία και των δύο! Άχου, τι γενναία πράξη αγάπης!

Κάνει να την αφήνω;

 Ουσιαστικά, πρόκειται για καθαρά δική σας επιλογή. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν πως, εάν επιτρέπετε στη γάτα σας να κοιμάται μαζί σας, αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένοι στην καθημερινότητά σας, λόγω της απελευθέρωσης οξυτοκίνης.

 Επιπλέον, ο ύπνος με το αξιαγάπητο αιλουροειδές μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σας και σας βοηθάει να έχετε έναν υγιή και αποτελεσματικό ύπνο το βράδυ!

 Μπορείτε, μάλιστα, να το δείτε ως έναν καλό τρόπο για να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί κάτω από τα ζεστά σκεπάσματα και να δημιουργείτε ένα κλίμα οικειότητας και “ζεστασιάς” ανάμεσα σας.

 Ωστόσο, κάποιοι προτιμούν να την απομακρύνουν από το κρεβάτι τους όταν κοιμούνται. Εξίσου δικαιολογημένα, καθώς η γάτα έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας με τις κινήσεις της.

 Βέβαια, οι γάτες δεν παύουν να είναι προσαρμοστικά πλάσματα, οπότε αν τηρείτε σταθερά μια ρουτίνα, μετά από λίγο καιρό θα ακολουθήσει και το κατοικίδιο σας το πρόγραμμα του ύπνου.

 Σε περίπτωση που η χνουδομπαλίτσα σας έχει τη τάση να κοιμάται στο κεφάλι ή το στήθος σας μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή σας ή να εισπνεύσετε λίγα μαλλιά από το τρίχωμα της.

 Ζήτημα υγιεινής δεν υπάρχει, εάν μιλάμε για οικόσιτη γάτα. Μπορεί όμως να φέρει στο κρεβάτι σας διάφορα…δωράκια!

 Μια σημαντική σημείωση: Εάν έχετε κάποιο βρέφος ή μικρά παιδιά κάτω από την ηλικία των 5 ετών, ποτέ μα ποτέ μην επιτρέπετε στη γάτα σας να κοιμάται μαζί τους. Υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας του παιδιού.

 Επίσης, εάν φοβηθεί η γατούλα, μπορεί άθελά της να γρατσουνίσει ή να χαράξει το παιδάκι σας.

Πως αντιμετωπίζω το γεγονός ότι η γατούλα παρεμποδίζει τον ύπνο μου;

 Συχνά οι γατούλες παρεμποδίζουν τον ύπνο του αφεντικού τους με διάφορους τρόπους, είτε ουρλιάζοντας με σκοπό να κεντρίσουν τη προσοχή του, είτε δαγκώνοντας ελαφρά τα πόδια, είτε κάνοντας μαλάξεις στο στήθος του με τα πατουσάκια τους.

 Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι γάτες έχουν το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες της μέρας, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να διακόπτουν τον ύπνο μας.

 Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε είναι να παίζουμε παιχνίδια κυνηγιού με το γατάκι μας το βράδυ και να το ταΐζουμε αμέσως πριν πέσουμε για ύπνο. Δεν θα καταλάβετε για πότε θα αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα και οι δύο!

 Μια εξίσου αποτελεσματική ιδέα είναι να ρυθμίσουμε μια αυτόματη ταΐστρα για τη ψιψίνα κάθε δύο με τρεις ώρες ενώ κοιμόμαστε και να αφήσουμε μερικά παιχνίδια στο κρεβάτι της για να παίζει.

 Αν πάλι, τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να “δουλεύει” στη περίπτωση σας, θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα θερμαινόμενο κρεβατάκι για γάτες που τις βοηθάει να κοιμούνται καλύτερα.

 Τέλος, καλό είναι να αφήνετε τη πόρτα του υπνοδωματίου μισάνοιχτη για να μπορεί να μπαινοβγαίνει ανενόχλητη χωρίς να κάνει θόρυβο και να σας ξυπνάει.

 Ορισμένοι κτηνίατροι τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης εισόδου της γάτας στο υπνοδωμάτιο των γονέων-ειδικά, όταν το κατοικίδιο είναι υπερβολικά ανήσυχο το βράδυ.

 Εντούτοις, με την κατάλληλη εκπαίδευση και εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης της γάτας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν είναι κακό να αφήνουμε τη γατούλα να “βολτάρει” μέσα στο σπίτι.

 Οι γάτες λατρεύουν να κοιμούνται πάνω στο αφεντικό τους και πρόκειται για συμπεριφορά που έχει έχει πολλά οφέλη στη ψυχική και σωματική υγεία και των δύο. Κάποιες φορές, όμως, παρεμποδίζουν τον ύπνο του προσπαθώντας να βολευτούν ή κάνοντας θόρυβο τη νύχτα. Η εκτόνωση της ενέργειας τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *