Pitbull Terrier: Συμπεριφορά & Χαρακτήρας του Πίτμπουλ!

Αν και θεωρείται επιθετικό σκυλί, το Pitbull Terrier μπορεί να γίνει υπάκουο και φιλικό! Δείτε πως και μάθετε κάθε σπιθαμή του εαυτού του!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά και ζευγάρια

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 10-15 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Δραστήριος και πιστός σκύλος

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Προεπισκόπηση ράτσας

 Το Pit Bull Terrier είναι ένας σκύλος σε μεσαίο μέγεθος με κοντό τρίχωμα και μυώδες σώμα. Ο όρος «Pitbull» χρησιμοποιείται από πολλούς για να περιγράψει τις ράτσες σκύλων που σχετίζονται ή έχουν παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά.

 Μερικές από αυτές τις φυλές είναι: το Staffordshire Bull Terrier, το μεγαλύτερο American Staffordshire Terrier, το American Bull Dog, το Bull Terrier και το American Pitbull Terrier.

 Τα Pitbull Terrier με τη μπλε μύτη είναι εξαιρετικά σπάνια καθώς χρειάζονται δύο Pitbull με αυτό το γονίδιο για να γεννηθεί άλλο. Ορισμένοι εκτροφείς έχουν αρχίσει να εκτρέφουν αποκλειστικά σκυλάκια Πιτμπουλ με μπλε μύτη.

 Η ράτσα έχει διάφορα χρώματα, όπως καφέ, άσπρο, μαύρο, κιτρινόφαιο, κόκκινο, ανοιχτό καφέ, στικτό, μπλε και γκρι.

 Γενικά, ένα μέσο Pitbull Terrier ζυγίζει 22 με 34 κιλά και έχει ύψος 43 με 48 εκατοστά. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 10 με 15 έτη.

Χαρακτήρας και Προσωπικότητα

 Το Pitbull Terrier είναι αρκετά στοργικό και πιστό σκυλί με την οικογένεια και τα παιδιά, όμως πρέπει να προσέχετε όταν έρχεται σε επαφή με ξένους. Είναι γνωστό ότι επιτίθεται σε ανθρώπους ή ζώα όταν το προκαλέσουν.

 Το Πίτμπουλ έχει εκτραφεί για να μάχεται, για αυτό μπορεί να εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά σε άλλα ζώα, ειδικότερα σε άλλα σκυλιά. Ωστόσο, με την κατάλληλη εκπαίδευση του σκύλου σας για να μη δαγκώνει, θα αναχαιτίσετε την επιθετικότητα του κατοικίδιού σας.

 Επειδή έχει εκτραφεί για να φυλάει περιουσίες και κοπάδια, το ένστικτο του μπορεί να το οδηγήσει εύκολα στην επίθεση, ακόμα και όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.

 Ενώ γενικά αγαπούν τα παιδιά και είναι προστατευτικά απέναντί τους, συνιστάται πάντα η επίβλεψη τους όταν είναι μαζί στον ίδιο χώρο και πρέπει να λαμβάνεται μεγαλύτερη προσοχή όταν βρίσκεται με μικρότερα παιδιά.

 Το Πίτμπουλ Τεριέ είναι υπάκουο και πρόθυμο να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του. Η σωστή και συνεπής εκπαίδευση από όταν είναι κουτάβι θα βοηθήσει στο να αποφευχθούν προβλήματα συμπεριφοράς. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι και να φαίνεται ισχυρός ηγέτης.

 Η τακτική ανθρώπινη επαφή και συντροφιά είναι απαραίτητη. Εάν μείνουν μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ανθρώπινη επαφή, μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

 Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι αρκετά ενεργητικός και απαιτεί σωματική άθληση και βόλτες τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

 Η πειθαρχεία είναι πολύ σημαντική όταν περπατάτε. Σε σημόσιους χώρους καλό είναι να φοράει φίμωτρο και να μη τον αφήνετε χωρίς λουρί. Επιπλέον, πρέπει να μάθει να περπατάει πίσω σας και όχι μπροστά σας και να υπακούει αμέσως σε εντολές.

 Πολύ έξυπνο και δυνατό, το Pitbull Terrier είναι γνωστό ότι είναι καλός ορειβάτης, οπότε η ψηλή και ισχυρή περίφραξη είναι απαραίτητη για όλους τους ιδιοκτήτες της φυλής. Το Pitbull είναι ένας πιστός σκύλος, θαρραλέος χαρακτήρας και ανθεκτικός στη φύση.

 Υπάρχουν πολύ αυστηροί περιορισμοί στην ιδιοκτησία και αναπαραγωγή της ράτσας στην Αυστραλία, ενώ στο New South Wales ορίζεται από τον νόμο οι ιδιοκτήτες Πιτμπουλ να στειρώνουν το κατοικίδιο τους.

 Από την άλλη πλευρά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Οντάριο του Καναδά έχει απαγορευτεί η κατοχή του Pitbull Terrier. 

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Pitbull Terrier

 Καρδιακό Φύσημα

 Ενώ τα φυσήματα της καρδιάς δεν θεωρούνται από μόνα τους παθήσεις, στα Pitbull προμηνύει συγγενή καρδιοπάθεια.

 Το φύσημα είναι ο θόρυβος που κάνει ο χτύπος της καρδιάς όταν εισέρχεται ασυνήθιστη ποσότητα αίματος σε έναν από τους θαλάμους της καρδιάς.

 Το καρδιακό φύσημα μπορεί να συνδέεται με ενδοκαρδίωση, ενδοκαρδίτιδα, βαλβιδική στένωση ή δυσπλασία.

 Συγγενής καρδιοπάθεια

 Τα Πίτμπουλ είναι ευαίσθητα σε παθήσεις της καρδιάς. Η συγγενής καρδιακή νόσος είναι γενετική και αφορά τη δυσπλασία των βαλβίδων στην καρδιά, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα που συχνά οδηγούν σε θάνατο εντός του πρώτου έτους ζωής.

 Δυσπλασία του ισχίου

 H δυσπλασία του ισχίου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα με την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

 Αλλεργίες στο δέρμα

 Το Pitbull Terrier είναι επιρρεπές σε ερεθισμούς του δέρματος και πρέπει να λούζεται τακτικά.

Η ιστορική προέλευση του Pitbull Terrier

 Η φυλή προέρχεται από το Aγγλικό Mπουλντόγκ. Εκτράφηκε στο Μπέρμιγχαμ το 1700 και το 1800 για κυνήγι ταύρων και αρκούδων, πρακτική που απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1830.

 Η παράνομη αυτή διαδικασία συνεχίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για σκοπούς τυχερών παιχνιδιών (τζόγος) και για τον έλεγχο της αναπαραγωγής της φυλής, κάτι που συνεχίζεται έως σήμερα.

 Όταν εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Pitbull Terrier είχε άμεση δημοτικότητα στις οικογένειες και χρησιμοποιήθηκε για να κυνηγάει αγριόχοιρους και να φυλάει τις περιουσίες και τα ζώα.

 Τον 20ο αιώνα το Πίτμπουλ αναδείχθηκε εξαιρετικός σκύλος συντροφιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 Παρόλο που η ράτσα του Πίτμπουλ είναι συνυφασμένη με την βία, το Αμερικανικό Σταφορντσάιρ Τεριέ μοιράζεται την ίδια φήμη. Το American Staffy ή αλλιώς Amstaff, αναπτύχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 για να αναγνωριστεί ως φυλή παράστασης.

 Οι εκτροφείς είχαν στόχο να απομακρύνουν την επιθετικότητα από την φυλή αλλά να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό της.

 Δυστυχώς, υπήρξαν πολλές επιθέσεις σε ανθρώπους και άλλα σκυλιά που αποδίδονται στο Pitbull.

 Η παράνομη χρήση του Pitbull στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει σήμερα: κυνομαχίες, φύλαξη λαθρεμποριών και παράνομων ουσιών και εκπαίδευση του σκύλου να είναι επιθετικό, ακόμα και απέναντι στην αστυνομία.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Pitbull Terrier!

  •  Ο μύθος λέει πως τα σκυλιά Πίτμπουλ έχουν σαγόνια που κλειδώνουν, όμως αυτό είναι τελείως αναληθές.
  •  Το Pitbull είναι στη λίστα των παράνομων σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2009 ο Πρόεδρος της RSPCA Victoria ζήτησε την απαγόρευση όλων των τύπων Pitbull στην Αυστραλία. Παρόλο που οι τύποι Pitbull είναι νόμιμοι, υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για τους ιδιοκτήτες των φυλών.
  •  Πολλοί πιστεύουν πως τα Pitbull είναι από την φύση τους κακά. Το αδιάκοπο δάγκωμα μπορεί να εξηγηθεί από την εκτροφή του ως σκυλί ανάκτησης ταύρου. Δεν έχει όμως την πρόθεση να προκαλέσει βλάβη, απλά θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του. Αυτό οδηγεί τη ράτσα να πρωταγωνιστεί στην λίστα των σκύλων με τις περισσότερες επιθέσεις.
  •  Το Pitbull είναι η μόνη ράτσα σκύλου που έχει βρεθεί στο εξώφυλλο του Life Magazine τρεις φορές.
  •  Διάσημοι ιδιοκτήτες Πίτμπουλ είναι οι: Humphrey Bogart, Orlando Bloom, Thomas Edison, Jessica Alba, Brad Pitt, Michael J. Fox και Madonna.

 Το Pitbull Terrier είναι πραγματικά δυνατό και ισχυρό σκυλί. Καλό είναι να μην προχωρήσετε στην υιοθεσία ενός σκύλου αυτής της ράτσας εάν δεν μπορείτε να του παρέχεται την σωστή εκπαίδευση, πειθαρχεία και ψυχοσωματική άσκηση.

 Μην είστε χαλαροί με ένα Pitbull Terrier και μην ενισχύετε την επιθετικότητά του. Υιοθετήστε υπεύθυνα κουτάβια που χαρίζονται.

 Έχετε έρθει σε επαφή με ένα Pitbull Terrier; Πως σας φάνηκε η αλληλεπίδραση με αυτή τη ράτσα; Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *