Πόιντερ: Μάθετε τα πάντα για τον ακούραστο Κυνηγό!

Είστε φυσιολάτρεις και φανς των σπορ; Μάθετε τα πάντα για τα Αγγλικά Πόιντερ που αποτελούν τέλεια παρέα για σας και τα παιδιά σας!

Προορίζεται για:

οικογένειες

Επίπεδο συντήρησης:

χαμηλό-μεσαίο

Προσδόκιμο ζωής:

12 – 15 χρόνια

Ιδιοσυγκρασία-Χαρακτήρας:

ευφυής σκύλος

Κίνδυνος για προβλήματα υγείας:

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του

Προεπισκόπηση φυλής

 Το Πόιντερ είναι μια μεγαλόσωμη φυλή σκύλου. Ο αγγλικός όρος Pointer μεταφράζεται ως «δείκτης» κάτι που ταιριάζει στα κυνηγετικά ένστικτα του σκύλου και στην ευκολία του να εντοπίζει το θήραμά του.

 Τα αγγλικά pointer στην αρχή εκτράφηκαν ως σκύλοι-όπλα, ενώ σήμερα θεωρούνται εξαιρετικοί κυνηγοί.

 Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των σκύλων Pointer είναι το κοντό, λείο και γυαλιστερό τρίχωμα τους. Συναντάται σε διαφορετικά χρώματα και μοτίβα, όπως μαύρο, καφέ, άσπρο, λεμονί και πορτοκαλί.

 Το τρίχωμα τους δεν χρήζει ιδιαίτερου καλλωπισμού, μπορείτε όμως να τα χτενίζετε με μία μαλακή βούρτσα για να διατηρείται καθαρό και μαλακό.

 Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 12 με 15 χρόνια. Όπως είπαμε παραπάνω, κατατάσσεται στις ράτσες σκύλων που έχουν μεγάλο μέγεθος σωματότυπου.

 Οι αρσενικοί σκύλοι pointer ζυγίζουν περίπου 25 με 34 κιλά και έχουν ύψος 60 με 70 εκατοστά. Τα θηλυκά pointer ζυγίζουν μεταξύ 20 και 30 κιλών και έχουν ύψος 58 έως 66 εκατοστά.

Χαρακτήρας και προσωπικότητα

 Σαν χαρακτήρας το Πόιντερ είναι πολύ ενεργητικός και χρειάζεται να διοχετεύσει την ενέργειά του με την καθημερινή άσκηση. Εάν δεν έχετε την απαραίτητη υπομονή αλλά και το χρόνο για την εκπαίδευσή του, μην επιλέξετε για υιοθεσία ένα αγγλικό Πόιντερ.

 Τα Pointer χρειάζονται έναν ιδιοκτήτη αρκετά ενεργητικό, όπως και εκείνα, που να αγαπά το τρέξιμο, το περπάτημα, το κυνήγι και τις δραστηριότητες στη φύση.

 Ανάλογα με την προσωπικότητα τους, ορισμένα αγαπούν το νερό, ενώ αλλά όχι. Τα Πόιντερ εκπαιδεύονται πολύ εύκολα, ιδιαίτερα αν η εκπαίδευσή τους ξεκινήσει όταν είναι κουτάβια.

 Είναι αρκετά έξυπνη ράτσα, πιστή, υπομονετική και στοργική που προσαρμόζεται στην συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του ιδιοκτήτη του. Ένας αγχωμένος και νευρικός ιδιοκτήτης είναι πολύ πιθανόν να μεταφέρει το άγχος του και στον σκύλο του.

 Τα αγγλικά Πόιντερ τα πηγαίνουν περίφημα με τα παιδιά και αλληλεπιδρούν καλά με τα υπόλοιπα κατοικίδια, γεγονός που τα καθιστά επάξια στα σκυλιά για σπίτι. Επιπλέον, είναι σπουδαίοι προστάτες και φύλακες του σπιτιού.

Η ιστορία της ράτσας των Πόιντερ

  Ο αγγλικός όρος Pointer μεταφράζεται ως «δείκτης», κάτι που ταιριάζει στα κυνηγετικά ένστικτα του σκύλου και στην ευκολία του να εντοπίζει το θήραμά του. Τα αγγλικά pointer στην αρχή εκτράφηκαν ως σκύλοι-όπλα ενώ σήμερα θεωρούνται εξαιρετικοί κυνηγοί.

 Πιστεύεται ότι τα σκυλιά Πόιντερ έχουν καταγωγή από την Ισπανία. Έχει μάλιστα υποστηριχθεί ότι υπήρχαν στην Αγγλία ήδη από το 1650 σκυλιά που έμοιαζαν με pointer.

 Είναι μία από τις παλαιότερες φυλές στην Αγγλία πού χρονολογείται πάνω από τρεις αιώνες ύπαρξης. Τα Ισπανικά Πόιντερ έφτασαν στην Αγγλία το 1712 και διασταυρώθηκαν με κάποιες άλλες φίλες, γεγονός που χάρισαν στο Πόιντερ την εξαιρετική οσμή, ταχύτητα, κομψότητα, αντοχή και χαρακτήρα.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επίσημα τη ράτσα το 1884 και το American Pointer Club ιδρύθηκε το 1938.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας των Πόιντερ

 • Δυσπλασία του ισχίου

 Eίναι πολύ συνηθισμένη στα μεγαλύτερα σκυλιά και αναγνωρίζεται ως την προβληματική κατάσταση κατά την οποία το ισχίο δεν ταιριάζει σωστά με τον μηρό.

 Αυτή η κατάσταση προκαλεί πόνο στο σκύλο. Επίσης, η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του ζώου ως συνέπεια της δυσπλασίας.

 • Επιληψία

 Η επιληψία σκύλου είναι μία νευρολογική διαταραχή πιθανότητα κληρονομική και εκδηλώνεται με ζάλη, ακαμψία, λιποθυμία και ασυνήθιστη συμπεριφορά. Η θεραπεία είναι αρκετά δραστική, εάν η διάγνωση γίνει γρήγορα.

 • Αλλεργίες

 Το Pointer τείνει να εμφανίζει ορισμένες αλλεργίες περισσότερο από άλλα σκυλιά, όπως τροφικές αλλεργίες, αλλεργίες κατά την επαφή και την εισπνοή.

 Μετά τη διάγνωση του κτηνίατρου θα σας συσταθεί είτε φαρμακευτική αγωγή είτε η απομάκρυνση του κατοικίδιου σας από το αλλεργιογόνο περιβάλλον.

 • Νευροτροπική οστεοπάθεια

 Πρόκειται για μία αρκετά σπάνια ασθένεια. Συνήθως εμφανίζεται σε κουτάβι 3 έως 9 μηνών. Προσβάλλει τα οστά και προκαλεί δυσλειτουργίες και ανωμαλίες στα νεύρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης.

 • Παθήσεις των ματιών

 Είναι από τις συχνότερες νόσους που μπορούν να προσβάλουν το σκύλο σας. Ειδικότερα, η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία της όρασης κατά τη νύχτα αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 Tα σκυλιά συνηθίζουν να προσαρμόζουν την όρασή τους αλλά ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

 • «Μάτι κεράσι»-cherry eye

 Aλλη μία πάθηση των ματιών είναι «το μάτι κεράσι», ένας κόκκινος όγκος που εμφανίζεται στη γωνία του ματιού του σκύλου και αντιμετωπίζεται με χειρουργική παρέμβαση.

 • Καταρράκτης

 Μία νόσος που επηρεάζει τα μάτια του σκύλου είναι ο καταρράκτης που προκαλεί θολή και κακή όραση κυρίως σε πιο ηλικιωμένα σκυλιά.

 • Εντροπία

 Τα βλέφαρα του σκύλου γυρίζουν προς τα μέσα προκαλώντας ερεθισμό και μικροτραυματισμούς του ματιού.

 Ο σκύλος σας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή με συχνό τρίψιμο και ξύσιμο γύρω από την περιοχή των ματιών με κίνδυνο να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στα μάτια του.

 •  Χονδροδυσπλασία

 Είναι μία γενετική παραμόρφωση που δεν επιτρέπει στα πόδια να μεγαλώσουν. Η εξέλιξη της νόσου αυτής μπορεί να είναι η παράλυση των ποδιών. Σε άλλες περιπτώσεις, μερικά σκυλιά μπορεί να μην επηρεαστούν και να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή.

 • Νόσος Addison

 Μία σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την ανεπαρκή παραγωγή ορμονών των επινεφριδίων. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ο εμετός, ο λήθαργος και η ανορεξία. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή.

 • Ψώρα

 Νόσος κατά την οποία τα ακάρεα μεταφέρονται από τη μητέρα στο κουτάβι χωρίς όμως να μεταφέρεται σε άλλα σκυλιά για ανθρώπους. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανότερο να εμφανίσει σημάδια ψώρας, όπως κόκκινη επιδερμίδα και τριχόπτωση.

Fun Facts/Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

 • Ένα Πόιντερ με το όνομα Τζούνι βρισκόταν μέσα σε ένα πλοίο που βρέθηκε σε ένα έρημο νησί. Λέγεται ότι η Τζούντι έσωσε πολλές ζωές, καθώς ανακάλυψε πηγή με φρέσκο πόσιμο νερό. Έπειτα, το πλήρωμα έφτασε στη Σουμάτρα όπου έγιναν αιχμάλωτοι πολέμου. Η Τζούντι πέθανε σε ηλικία 14 ετών. Της απονεμήθηκε μετάλλιο για το θάρρος και την γενναιότητά της.

 Δραστήρια, στοργικά και με ισχυρό κυνηγητικό ένστικτο, τα Πόιντερ είναι πάντα μέσα σε νέες περιπέτειες με τον ιδιοκτήτη τους! Συγχρόνως, έχουν πολλή καλή συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά και άλλα κατοικίδια και με την απαραίτητη εκπαίδευση θα γίνει ο τέλειος φίλος!

 Αν γνωρίζεται ότι χαρίζονται κουτάβια ή ενήλικα σκυλιά της ράτσας και έχετε όρεξη για εκπαίδευση και διαρκή ενασχόληση με το κατοικίδιο σας, έχετε βρει τη καλύτερη παρέα!

 Πως σας φάνηκε ο μικρός μας δραστήριος σκυλάκος; Μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας και τυχόν απορίες κάτω στα σχόλια!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *