Πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ένας σκύλος;

Αναρωτιέστε πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να καταναλώνει το σκυλί σας; Δείτε χρήσιμα tips για να υπολογίζετε τη κατάλληλη ποσότητα του φαγητού του!

 Ένας σίγουρος τρόπος για να κρατήσετε τον σκυλάκο σας υγιή είναι να του δίνετε τη σωστή ποσότητα από μία ποιοτική τροφή σκύλων.

 Προσοχή όμως, γιατί εάν τον ταΐζετε περισσότερο ή λιγότερο από όσο χρειάζεται, μπορεί να επιβαρύνετε την υγεία του! Ας δούμε, λοιπόν, πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ένας σκύλος.

 Εάν ταΐζετε τον σκύλο σας λιγότερο από όσο συνιστάται, το πιθανότερο είναι πως δεν θα παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του.

 Εάν, πάλι, τον ταΐζετε υπερβολικά, τότε μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνει παχύσαρκος και να αποκτήσει μία σειρά από προβλήματα υγείας όπως:

 •  Μυοσκελετικά προβλήματα όπως οστεοαρθρίτιδα, ρήξη χιαστού συνδέσμου ή πρόβλημα στους σπόνδυλους
 •  Καρδιακή ανεπάρκεια, λόγω συμφόρησης
 •  Αναπνευστικά προβλήματα
 •  Νόσο του Cushing
 •  Δερματοπάθειες
 •  Καρκίνος
 •  Μείωση του προσδόκιμου ζωής
 •  Μειωμένη ποιότητα ζωής

 Από αυτό αντιλαμβανόμαστε πως θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά και ποια είναι η ιδανική ποσότητα φαγητού.

 Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που καλείστε να λάβετε υπόψιν κατά την οργάνωση των διατροφικών συνηθειών του.

 Έτσι, το πόσο πρέπει να τρώει ένας σκύλος έγκειται στον τύπο τροφής, το σωματικό βάρος, τον αριθμό των γευμάτων, την συχνότητα, τον μεταβολισμό του και τη συχνότητα άθλησης ή σωματικής δραστηριότητας που λαμβάνει.

 Σε γενικές γραμμές, υπάρχει ένας οδηγός διατροφής επάνω στην συσκευασία της τροφής του. Συνήθως, θα τον βρείτε με τη μορφή πίνακα. Εκεί, αναγράφονται τα ακριβή γραμμάρια τροφής που αναλογούν στα κιλά του σκύλου σας.

 Οι ενήλικοι υγιείς σκύλοι θα πρέπει να καταναλώνουν την αναγραφόμενη ποσότητα σε 2 γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα κουτάβια καλό θα ήταν να προσλαμβάνουν την ίδια ποσότητα διαιρεμένη σε 2-3 σπαστά γεύματα μέσα στη μέρα.

 Για εγκυμονούσες σκυλίτσες ή κατοικίδια που λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής θεραπεία, προτείνεται τάισμα κατά επιλογή. Πάντοτε, να φροντίζεστε το κατοικίδιό σας να πίνει αρκετό φρέσκο νερό!

Πόσο πρέπει να τρώει ένας σκύλος; Πως να το υπολογίσετε

 •  Πώς ζει ο σκύλος σας;

 Σε κάθε περίπτωση, το πόσο πρέπει να τρώει ένας σκύλος καλό είναι να βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής του. Για παράδειγμα, έστω ότι έχετε ένα Corgi που ζυγίζει περίπου 15 κιλά, αλλά δεν αθλείται ιδιαίτερα ημερησίως.

 Δεδομένου πως έχει την τάση να πάρει κιλάκια, θα σας συμβουλεύαμε να του δώσετε λιγότερη ποσότητα από τη συνιστώμενη. Αντιθέτως, εάν έχετε ένα Border Collie 15 κιλών που δεν κάθεται σε ησυχία, μπορείτε να του δίνετε άφοβα λίγη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

 •  Χρησιμοποιείστε έναν θερμιδομετρητή!

 Μία εναλλακτική λύση για να υπολογίσετε πόσα γραμμάρτια τροφής πρέπει να τρώει ένας σκύλος θα ήταν να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον θερμιδομετρητή, ειδικό για σκύλους. Αυτό, σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για τους υπολογισμούς σας.

 Έχετε, όμως, υπόψιν πως ίσως δε αναφέρεται ο ακριβής αριθμός και οι πραγματικές ανάγκες του σκύλου σας να είναι 25% μεγαλύτερες ή μικρότερες από αυτό που βλέπετε στην οθόνη!

 •  Η φυσική κατάσταση

 Η φυσική κατάσταση του σκύλου σας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ακριβή βαθμολογία της φυσικής κατάστασης του κατοικίδιου σας (BCS) και να σας προτείνει ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες του.

 Γενικά, οι υγιείς σκύλοι έχουν σχήμα «κλεψύδρας» όταν τους κοιτάτε από επάνω. Η κοιλιά τους είναι στενότερη συγκριτικά με το στήθος και τους γοφούς τους.

 Από το πλάι φαίνεται πως το στήθος τους είναι πιο κοντά στο έδαφος, από ό,τι η κοιλιά τους. Τέλος, τα πλευρά τους δεν είναι τελείως ορατά, αλλά τα νιώθετε εύκολα εάν ασκήσετε ελαφριά πίεση.

 •  Κρατήστε σημειώσεις

 Κυριολεκτικά, δοκιμάστε να πάρετε ένα μπλοκάκι ειδικά για αυτό το σκοπό και να καταγράφετε τις αυξομειώσεις στο βάρος του κατοικίδιου σας. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία ανά 2-4 εβδομάδες και καταγράφετε τα αποτελέσματα.

 Εάν δείτε στις σημειώσεις σας απώλεια ή αύξηση βάρους, προσαρμόστε ανάλογα και την ποσότητα τροφής που καταναλώνει.

 Φυσικά, συνιστάται να συζητάτε οποιεσδήποτε αλλαγές με τον κτηνίατρό σας σε κάθε επίσκεψη, ώστε να σιγουρευτείτε πως δεν συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας με τον σκύλο σας.

 •  Αλλαγή τροφής σημαίνει αλλαγή ποσότητας

 Εάν για τον οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί να αλλάξετε τη τροφή του σκύλου σας, το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να αλλάξετε και την ποσότητα. Όχι τίποτα άλλο, απλώς ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές στις θερμίδες μεταξύ των διάφορων σκυλοτροφών.

 •  Ραντεβού στον κτηνίατρο

 Πάντοτε, να θυμάστε πως ως σκυλο-ιδιοκτήτες ο κτηνίατρος είναι ο άνθρωπός σας! Έτσι, εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υγεία ή τη διατροφή σκύλου και όσα πρέπει να γνωρίζουμε, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

 Με τη σειρά του, εκείνος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο πρέπει να τρώει ο σκύλος σας, ανάλογα με τις ανάγκες του.

 Πέρα από τη ποιότητα και το brand της τροφής που επιλέγετε για το σκυλάκι σας, αξίζει να δίνετε τη δέουσα προσοχή στο πόσα γραμμάρια πρέπει να τρώει ένας σκύλος. Ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του και το είδος της τροφής, καλούμαστε να αυξομειώνουμε τη ποσότητα του φαγητού του. 

 Οι αλλαγές στο διαιτολόγιο του σκυλάκου καλό είναι να πραγματοποιούνται κατόπιν συννενόησης με τον κτηνίατρο του, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η υγεία του, αλλά και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις καθημερινές δραστηριότητες!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *