Ακράτεια σκύλου: Αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης!

Έρχεστε συχνά αντιμέτωποι με τα ούρα του σκυλάκου σας πάνω στο χαλί ή το κρεβατάκι του; Δείτε τα αίτια που προκαλούν ακράτεια στους σκύλους και τους τρόπους με τους οποίους θα την αντιμετωπίσετε οριστικά και αμετάκλητα!

 Η ακράτεια ούρων είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, που προσβάλλει όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τους σκύλους. Έτσι, μπορεί να δούμε ένα οικόσιτο σκυλάκι να χάνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του ή να διαπιστώσουμε ακράτεια ηλικιωμένου σκύλου παρόλο που έχει μάθει τους βασικούς κανόνες που αφορούν τις βιολογικές του ανάγκες.

 Μάλιστα, η συχνότητα και η ποσότητα διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και για αυτό αξίζει να διερευνήσουμε λίγο καλύτερα το παρόν ζήτημα αναζητώντας τα αίτια που το προκαλούν και την αντιμετώπιση του.

Παράγοντες που προκαλούν ακράτεια ούρων σε σκύλους

 • Ορμονική ανισορροπία.
 • Αδύναμος σφιγκτήρας ουροδόχου κύστης.
 • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.
 • Σχηματισμός πετρών.
 • Σπονδυλική βλάβη ή εκφυλισμός (εμφανίζεται συχνότερα σε Γερμανικούς Ποιμενικούς).
 • Διαταραχές του προστάτη.
 • Προεξέχων μεσοσπονδύλιος δίσκος.
 • Εκδήλωση ορισμένων ασθενειών που προκαλούν υπερβολική δίψα και κατανάλωση νερού, όπως ο διαβήτης ή κάποια νόσος των νεφρών.
 • Κληρονομικές ανωμαλίες.
 • Ανατομικά προβλήματα.
 • Παρενέργεια σε κάποια θεραπεία που λαμβάνει ο σκύλος.

 Επί της ουσίας, η ακράτεια είναι ένα ζήτημα που μπορεί να ταλαιπωρήσει όλους τους σκύλους, ανεξαρτήτου ηλικίας, φυλής ή γένους. Παρόλα αυτά, συνηθέστερα εμφανίζεται ακράτεια ηλικιωμένου σκύλου ή εγκυμονούσας σκυλίτσας.

 Παράλληλα, ράτσες όπως είναι τα Κόκερ ή τα Σπρίνγκερ Σπάνιελ, τα Ντόμπερμαν και οι Παλαιοί αγγλικοί Ποιμενικοί φαίνονται να είναι λίγο πιο επιρρεπείς από ότι οι υπόλοιπες.

 Πολλά σκυλάκια παρουσιάζουν ακράτεια ούρων από φόβο για κάτι, παραδείγματος χάρη, αν έξω έχει καταιγίδα και πέφτουν κεραυνοί. Υπάρχει, όμως, το ενδεχόμενο να απελευθερώσουν τα ούρα τους από χαρά και ενθουσιασμό.

Συμπτωματολογία

 Τα βασικά συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη ακράτειας ούρων σε έναν σκύλο είναι τα εξής: ερυθρότητα στο δέρμα της περιοχής και υπερβολικό γλείψιμο. Το πρώτο προκαλείται από τοπικό ερεθισμό λόγω σταγονιδίων ούρων που στάζουν ανεξέλεγκτα.

 Το δεύτερο αφορά στο έντονο γλείψιμο στην περιοχή των γενετικών οργάνων. Ακόμη, ίσως παρατηρήσετε πως το κρεβατάκι του κατοικίδιου σας είναι γεμάτο από ούρα.

Διάγνωση

 Έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μεμονωμένα ή σε συνδυασμό κι ανησυχείτε μήπως ο σκυλάκος σας εμφανίζει ακράτεια; Μην ανησυχείτε! Πρόκειται για μία κατάσταση που είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

 Εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προγραμματίσετε μία επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα προβεί σε σχετική διάγνωση και θα προσδιορίσει την ακριβή αιτία πρόκλησης της ακράτειας ούρων.

 Παράλληλα, θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό του κατοικίδιου σας, πάντοτε με τη δική σας συνδρομή. Αργότερα, αφού εξετάσει και ο ίδιος το σκύλο σας, θα καταλήξει στην τελική εκτίμηση της κατάστασης και θα σας επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για επεισόδιο ακράτειας ή όχι.

 Η συνηθέστερη εξέταση για τον προσδιορισμό της ακράτειας είναι η ανάλυση ούρων. Ακολουθούν η καλλιέργεια ούρων, η λήψη αίματος, οι ακτινογραφίες και οι υπέρηχοι.

Αντιμετώπιση

 Η σωστή αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε. Συνηθέστερα, κάποια σχετική φαρμακευτική αγωγή, όπως η λήψη αντιβιοτικών, είναι ικανή να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα δυσάρεστα συμπτώματα του προβλήματος.

 Ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης αφορούν ορμονικές θεραπείες, ενώ άλλες ενισχύουν το σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της ροής ούρων.

Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα μία ακράτεια να προχωρήσει και να προκαλέσει σοβαρότερες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών του σκύλου σας.

 Έτσι, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί επίσης μία πιθανή επιλογή, σε περίπτωση που η απλή φαρμακευτική αγωγή δεν λειτουργεί από μόνη της.

 Υπάρχουν όμως και νεότερες και πιο καινοτόμες θεραπείες, όπως είναι οι ενέσεις κολλαγόνου, που υπόσχονται να βάλουν ένα τέλος στην ταλαιπωρία του κατοικίδιου σας.

 Μολονότι μπορούμε να φοράμε στο κατοικίδιο μας πάνες για σκύλους, δεν αποτελεί μόνιμη λύση του ζητήματος. Η επίσκεψη στον θεράποντα κτηνίατρο του ζώου θα δρομολογήσει την ουσιαστική και ασφαλή αντιμετώπιση του.

Μπορώ να κάνω κάτι μόνος μου στο σπίτι;

 Εννοείται! Για την ακρίβεια, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι στο σπίτι, ώστε να ανακουφίσετε το σκυλάκι σας.

 • Τοποθετήστε καθαρά κουβερτάκια και πετσετάκια στο σημείο, όπου ο σκυλάκος σας παίρνει τον υπνάκο του. Μια εξαιρετική επιλογή αποτελούν και τα αδιάβροχα υποστρώματα, καθώς είναι ό,τι πρέπει για να απορροφήσουν την υγρασία από τυχόν ατυχήματα.
 • Βγάζετε πιο συχνά το κατοικίδιο σας βόλτα, κυρίως νωρίς το πρωί και λίγο αφότου έχει ξυπνήσει.
 • Σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε κάποιου είδους πάνες, κατάλληλα διαμορφωμένες για σκύλους. Θα τις βρείτε στο pet shop της γειτονιάς σας.
 • Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας προτού ελαττώσετε την ποσότητα νερού που του δίνετε.
 • Βοηθήστε τον να διατηρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την προσωπική του υγιεινή για να μην προκληθούν ερεθισμοί στο ευαίσθητο δερματάκι του.
 • Πάντοτε να παρακολουθείτε προσεκτικά τη γενικότερη κατάσταση του σκύλου σας, μιας και η ακράτεια μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε μόλυνση.

 Το σημαντικότερο όλων είναι πως, η ακράτεια ούρων πρόκειται για ένα πρόβλημα που εμφανίζεται αρκετά συχνά μεταξύ των σκύλων και τα σχετικά επεισόδια αντιμετωπίζονται με ευκολία.

 Παρόλα αυτά, δυστυχώς, υπάρχουν πιθανότητες να επιδεινωθούν. Για αυτό είναι σημαντικό να μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που σας δίνει!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *