Γιατί ο σκύλος μου δεν έχει διάθεση;

Έχεις παρατηρήσει ότι ο σκύλος σου δείχνει αδιάθετος για φαγητό ή παιχνίδι όπως συνήθως; Μάθε τώρα τα πάντα για την Σκυλίσια κατάθλιψη του μικρού σου φίλου!

 Έχετε παρατηρήσει τελευταία ότι το κατοικίδιο σας έχει λιγότερη όρεξη-διάθεση για φαγητό και παιχνίδι ή ότι έχει αλλάξει η ρουτίνα του ύπνου του;

 Μολονότι οι συνήθειες είναι για να αλλάζουν σε αυτή τη ζωή, για τα μικρά μας τετράποδα αυτό δεν είναι πάντα καλό σημάδι. Αν έχετε παρατηρήσει κάτι από αυτά, μάλλον το σκυλάκι σας πάσχει από κατάθλιψη.

 Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που βλάπτει τόσο τους ανθρώπους, όσο και άλλα ζώα, όπως οι σκύλοι. Συχνά πυροδοτείται από κάποια απώλεια ή αναχώρηση μέλους της οικογένειας ή άλλου κατοικίδιου.

 Επίσης, μπορεί να προκληθεί από γενικότερες αλλαγές στη ρουτίνα και τις συνήθειες του ζώου, λόγου χάρη ο ερχομός ενός μωρού ή νέου κατοικίδιου στο σπίτι, ακόμα και η μετακόμιση σε νέο περιβάλλον.

 Το ευχάριστο παρ’ όλη τη σοβαρότητα της ασθένειας είναι ότι η κατάθλιψη θεραπεύεται και μπορούμε να σας δείξουμε τον τρόπο να την εξαλείψετε. Στο τέλος θα έχετε πάλι το αγαπημένο σας κατοικίδιο ευδιάθετο και ζωηρό.

Ενδείξεις-Συμπτώματα της κατάθλιψης:

  1. Αλλαγή της όρεξης για φαγητό.

 Από τα πρώτα σημάδια  της κατάθλιψης σε ένα σκύλο είναι η έλλειψη όρεξης για φαγητό, μέχρι την πλήρη αφαγία. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις σκύλων όπου η κατάθλιψη προκαλεί βουλιμία, δεδομένου ότι το φαγητό είναι το μόνο που τους ευχαριστεί.

 Πέραν της γνωστής και συνηθισμένης κατάθλιψης, υπάρχει και η κλινική κατάθλιψη που προκαλείται από χημική ανισορροπία του οργανισμού. Τα σημάδια αυτής της κατάθλιψης είναι το απότομο και υπερβολικό αδυνάτισμα.

  1. Αλλαγές στο μοτίβο του ύπνου.

 Ομοίως με τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι αναζητούν περισσότερο το κρεβάτι τους, όταν έχουν κατάθλιψη. Οι περισσότεροι σκύλοι σχεδόν δεν «ανοίγουν τα βλέφαρα τους» όλη μέρα.

  1. Έλλειψη ενδιαφέροντος.

 Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια της κατάθλιψης είναι η έλλειψη των ενδιαφερόντων τους, όπως οι βόλτες, οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια με όλη την οικογένεια. Ακριβώς τα ίδια σημάδια εμφανίζει και η ανθρώπινη κατάθλιψη.

  1. Αποφυγή ή απομόνωση.

 Αν το σκυλάκι σας αποφεύγει ή θέλει συνεχώς να είναι απομονωμένο χωρίς ανθρώπους γύρω του, αυτό είναι ισχυρή ένδειξη ότι κάτι το απασχολεί και το βασανίζει.

 Εκτός από κατάθλιψη μπορεί να το ενοχλεί κάποιο σωματικό τραύμα ή είναι καθαρά ευσυγκίνητο.

  1. Έντονο γλείψιμο του σώματος.

 Τα σκυλιά τείνουν να γλείφουν και να δαγκώνουν έντονα τα πατουσάκια τους όταν έχουν κατάθλιψη ή κάτι τους απασχολεί έντονα στον ψυχισμό τους.

Αίτια της κατάθλιψης.

 Ένα εκ των βασικών λόγων που προκαλούν κατάθλιψη είναι το άγχος του αποχωρισμού. Αν άθελα σας δημιουργείτε άγχος στο κατοικίδιο σας, αυτό λύνεται εύκολα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του κτηνίατρου και κάποιου εκπαιδευτή που θα σας μάθει νέες τεχνικές και μεθόδους.

 Μια άλλη λύση είναι φυτικά παρασκευάσματα, όπως αιθέρια έλαια λουλουδιών ή  κατευναστικά αιθέρια έλαια. Σε κάθε περίπτωση, προτού κάνετε οτιδήποτε, καλό είναι να είστε σε επαφή με τον κτηνίατρο, ώστε να αποκλείσετε πιθανά προβλήματα υγείας.

Ο σκύλος μου είναι αδιάθετος, τι να κάνω;

Τρόποι αντιμετώπισης.

 Εφόσον έχετε δει τα σημάδια και έχετε απευθυνθεί στον θεράποντα κτηνίατρο για την εμπεριστατωμένη διάγνωση της κατάθλιψης, έγκειται το ερώτημα «Πώς αντιμετωπίζω την ασθένεια;».

 Η βασική λύση του προβλήματος στηρίζεται στην τήρηση των συνηθειών και των ενδιαφερόντων του σκύλου πριν την κατάθλιψη, ώστε να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

 Διατηρείστε σταθερό και ίδιο το πρόγραμμα του φαγητού του κατοικίδιου, αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε παιχνίδια που του άρεσαν, αλλά επενδύστε σε αυτά που προσφέρουν πνευματική και σωματική διέγερση και πηγαίνετε συχνές βόλτες.

 Κάτι εξίσου σημαντικό και απαραίτητο είναι το πρόγραμμα γυμναστικής. Ειδικά, αν το κατοικίδιο έχει αυξημένη όρεξη για φαγητό λόγω της κατάθλιψης, η καθημερινή άσκηση είναι άκρως απαραίτητη για τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και κατ ’επέκταση, της υγείας του.

 Σε περίπτωση που έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δείτε κάποια αισθητή βελτίωση στη ψυχολογία του ζώου, καλό θα ήταν να κλείσετε ένα ραντεβού στον κτηνίατρο, μήπως χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

 Αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως το Prozac, δίνονται μόνο σε περιπτώσεις βαρείας κατάθλιψης και χορηγείται για σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο υπο την επίβλεψη του γιατρού μας.

 Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όμως, τα σκυλάκια καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τη κατάθλιψη με την αγάπη που εισπράττουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

 Το ιδανικό για τα αγαπημένα μας σκυλάκια είναι να τους σταθούμε στο δύσκολο πρόβλημα της κατάθλιψης, προσπαθώντας να αφιερώσουμε έξτρα χρόνο για ενδιαφέροντα και δραστήρια παιχνίδια.

 Το μυστικό είναι να τους προσφέρουμε ένα κίνητρο για να παίξουν, το οποίο επιτυγχάνεται με παιχνίδια που απαιτούν ιχνηλασία, τρέξιμο, διέγερση του μυαλού και των ενστίκτων του ζώου.

 Εν κατακλείδι, η ασθένεια της κατάθλιψης είναι κοινή για τους ανθρώπους και τους σκύλους. Το πρώτο βήμα είναι η σωστή διάγνωση για τον αποκλεισμό σωματικών προβλημάτων, οπότε αν δείτε ότι ο σκύλος σας είναι αδιάθετο ή κάπως λυπημένος μην το αγνοήσετε. Έπειτα, αφιερώνουμε χρόνο και δίνουμε ερεθίσματα στο κατοικίδιο, για να θεραπευθεί φυσιολογικά.

 Διαβάστε μέσα στο blog μας και μάθετε τα πάντα γύρω απο την συμπεριφορά των σκύλων!

Παρόμοια Άρθρα

26 Αυγούστου: Η παγκόσμια ημέρα σκύλου!

Οι ήρωες κρύβονται ανάμεσα μας και συχνά έχουν κουνιστή ουρά και τριχωτή μουσούδα. Δείτε ηρωικά κατορθώματα σκύλων και ενδιαφέροντα γεγονότα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκύλων!

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *