Γιατί ο σκύλος μου δεν έχει διάθεση;

Έχεις παρατηρήσει ότι ο σκύλος σου είναι αδιάθετος για φαγητό και παιχνίδια; Μάθε τα πάντα για τη Σκυλίσια Κατάθλιψη του μικρού σου φίλου!

 Έχετε παρατηρήσει τελευταία ότι το κατοικίδιό σας έχει λιγότερη όρεξη για φαγητό και παιχνίδια ή ότι έχει αλλάξει η ρουτίνα του ύπνου του;

 Μολονότι οι συνήθειες είναι για να αλλάζουν σε αυτήν τη ζωή, για τα μικρά μας τετράποδα αυτό δεν είναι πάντα καλό σημάδι. Αν έχετε παρατηρήσει κάτι από αυτά, μάλλον το σκυλάκι σας πάσχει από κατάθλιψη.

 Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που βλάπτει τόσο τους ανθρώπους, όσο και άλλα ζώα, όπως είναι οι σκύλοι. Συχνά πυροδοτείται από κάποια απώλεια ή αναχώρηση μέλους της οικογένειας ή άλλου κατοικιδίου.

 Επίσης, μπορεί να προκληθεί από γενικότερες αλλαγές στη ρουτίνα και τις συνήθειες του ζώου, παραδείγματος χάρη ο ερχομός ενός μωρού ή ενός σκύλου στο σπίτι μετά την αλλαγή του ιδιοκτήτη, ακόμα και η μετακόμιση σε ένα καινούριο περιβάλλον.

 Το ευχάριστο, παρ’ όλη τη σοβαρότητα της ασθένειας, είναι ότι η κατάθλιψη θεραπεύεται και μπορούμε να σας δείξουμε τον τρόπο να την εξαλείψετε. Στο τέλος, θα έχετε πάλι το αγαπημένο σας κατοικίδιο ευδιάθετο και ζωηρό.

 Οι ενδείξεις-συμπτώματα της κατάθλιψης:

 1. Αλλαγή της όρεξης για φαγητό

 Από τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης σε ένα σκύλο είναι η έλλειψη όρεξης για φαγητό, έως την πλήρη αφαγία.

 Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις σκύλων όπου η κατάθλιψη προκαλεί βουλιμία, καθώς το φαγητό είναι το μόνο που τους ευχαριστεί.

 Πέραν της γνωστής και συνηθισμένης κατάθλιψης σκύλου, υπάρχει και η κλινική κατάθλιψη που προκαλείται από χημική ανισορροπία του οργανισμού. Τα σημάδια αυτής της κατάθλιψης είναι το απότομο και το υπερβολικό αδυνάτισμα.

 2. Αλλαγές στο μοτίβο του ύπνου

 Ομοίως με τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι αναζητούν περισσότερο το κρεβάτι τους, όταν έχουν κατάθλιψη. Οι περισσότεροι σκύλοι σχεδόν δεν ανοίγουν τα βλέφαρά τους όλη μέρα.

 3. Έλλειψη ενδιαφέροντος

 Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια της αλλαγής στη συμπεριφορά του σκύλου είναι η έλλειψη των ενδιαφερόντων τους, όπως οι βόλτες, οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια με όλη την οικογένεια. Ακριβώς τα ίδια σημάδια παρατηρούνται και στην ανθρώπινη κατάθλιψη.

 4. Αποφυγή ή απομόνωση

 Αν το σκυλάκι σας αποφεύγει ή θέλει συνεχώς να είναι απομονωμένο χωρίς ανθρώπους γύρω του, αυτό είναι ισχυρή ένδειξη ότι κάτι το απασχολεί και το βασανίζει.

 Εκτός από κατάθλιψη, μπορεί να το ενοχλεί κάποιο σωματικό τραύμα ή να είναι ευσυγκίνητο.

 5. Έντονο γλείψιμο του σώματος

 Τα σκυλιά τείνουν να γλείφουν και να δαγκώνουν έντονα τα πατουσάκια τους όταν έχουν κατάθλιψη ή όταν κάτι τους απασχολεί έντονα στο ψυχισμό τους.

Ο σκύλος μου είναι αδιάθετος, τι να κάνω;

 Τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης σκύλου

 Εφόσον ο σκύλος σας δεν έχει διάθεση και έχετε απευθυνθεί στον θεράποντα κτηνίατρο για την εμπεριστατωμένη διάγνωση της κατάθλιψης, έγκειται το ερώτημα «πώς αντιμετωπίζω την ασθένεια;».

 Η βασική λύση στη φροντίδα του σκύλου στηρίζεται στην τήρηση των συνηθειών και των ενδιαφερόντων του σκύλου πριν την κατάθλιψη, ώστε να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

 Διατηρείστε σταθερό και ίδιο το πρόγραμμα του φαγητού του, αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε παιχνίδια που του άρεσαν, αλλά επενδύστε σε αυτά που προσφέρουν πνευματική και σωματική διέγερση και πηγαίνετε συχνές βόλτες.

 Κάτι εξίσου σημαντικό και απαραίτητο είναι το πρόγραμμα γυμναστικής. Σε περίπτωση που το σκυλί έχει αυξημένη όρεξη για φαγητό, λόγω της κατάθλιψης, η καθημερινή άσκηση είναι άκρως απαραίτητη για τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και κατ ’επέκταση, της υγείας του.

 Σε περίπτωση που έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να δείτε κάποια αισθητή βελτίωση στη ψυχολογία του ζώου, καλό θα ήταν να κλείσετε ένα ραντεβού στον κτηνίατρο, μήπως χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

 Υπάρχουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα που δίνονται μόνο σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης και χορηγούνται για σύντομο χρονικό διάστημα, αυστηρά υπο την επίβλεψη του γιατρού.

 Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως, τα σκυλάκια καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν μόνα τους την κατάθλιψη με την αγάπη που εισπράττουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

 Το ιδανικό για τα αγαπημένα μας σκυλάκια είναι να τους σταθούμε στο δύσκολο πρόβλημα της κατάθλιψης, προσπαθώντας να αφιερώσουμε έξτρα χρόνο για ενδιαφέροντα και δραστήρια παιχνίδια.

 Το μυστικό είναι να τους προσφέρουμε ένα κίνητρο για να παίξουν, το οποίο επιτυγχάνεται με παιχνίδια που απαιτούν ιχνηλασία, τρέξιμο, διέγερση του μυαλού και των φυσικών ενστίκτων του ζώου.

 Εν κατακλείδι, η ασθένεια της κατάθλιψης είναι κοινή για τους ανθρώπους και τους σκύλους.

 Το πρώτο βήμα είναι η σωστή διάγνωση για τον αποκλεισμό σωματικών προβλημάτων, οπότε αν δείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει διάθεση ή είναι κάπως λυπημένος μην το αγνοήσετε. Έπειτα, αφιερώστε χρόνο και δώστε του ερεθίσματα για να θεραπευθεί φυσιολογικά.

Παρόμοια Άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *