Lhasa Apso: Ο Θιβετιανός φύλακας με τη δεινή ακοή!

Εκ γενετής φύλακας και προστάτης που ξέρει να ξεχωρίζει τον φίλο από τον εχθρό. Γνωρίστε το έξυπνο και προσαρμοστικό Λάσα Άπσο!

 Προορίζεται για:

 Εργένηδες ή οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 13-15 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Έξυπνο, δραστήριο

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Λάσα Άπσο

 Το Λάσα Άπσο είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι που δεν προτιμάει τις έντονες δραστηριότητες. Φημίζεται για το μακρύ, μεταξένιο και πυκνό τρίχωμά του, που φτάνει μέχρι το πάτωμα.

 Πήρε το όνομα του από την πρωτεύουσα του Θιβέτ, τη Λάσα. Την ίδια στιγμή, η λέξη «apso» σημαίνει γενειοφόρος. Στην κυριολεξία, λοιπόν, το όνομα του απευθύνεται σε έναν σκύλο με γένια από την περιοχή της Λάσα.

 Ο συγκεκριμένος σκύλος διακρίνεται για τα πλούσια φυσικά χαρακτηριστικά του. Έχει ένα πολύ μακρύ, λείο και πυκνό τρίχωμα. Παρ’ όλ’ αυτά μαδάει ελάχιστα!

 Βέβαια, χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα, ενώ καλό θα ήταν να κλείνετε και κάποιο ραντεβού με έναν επαγγελματία groomer κάθε 6-8 εβδομάδες.

 Η αλήθεια είναι πως θα τα βρείτε σε πάρα πολλά χρώματα. Συνήθως όμως το χρώμα τους είναι λευκό, μαύρο, χρυσαφί ή κόκκινο της καρυδιάς. Δεν αποκλείεται βέβαια να πετύχετε κάποιο κουτάβι που να έχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό αυτών των χρωμάτων.

 Το μέγεθός του είναι αρκετά μικρό. Ένα υγιές και ενήλικο σκυλί Lhasa Apso ζυγίζει περίπου 6-7 κιλά και έχει 25-28 εκατοστά ύψους. Συνήθως, τα θηλυκά είναι λιγάκι πιο ελαφριά και κοντούλικα.

 Αν είναι υγιή και χαρούμενα, μπορούν να σας συντροφεύσουν για περίπου 13 με 15 χρονάκια. Ορισμένα μάλιστα ξεπερνούν τα 18 χρόνια!

 Μην τα εξαντλείτε όμως με έντονη σωματική δραστηριότητα. Μία καθημερινή σύντομη βόλτα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους. Αν έχετε υιοθετήσει πρόσφατα ένα μικρούλι, δείτε πότε μπορεί να βγει βόλτα ένα κουτάβι και τι να προσέξετε στη πρώτη του βόλτα. 

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Λάσα Άπσο

 Αυτή η ράτσα μπορεί να ζήσει το ίδιο άνετα μέσα σε ένα μεγάλο σπίτι, όσο και σε ένα διαμέρισμα.Τα πιο καλόψυχα σκυλιά: 10 φιλικά σκυλιά για οικογένεια!

 Σε γενικές γραμμές, ο σκύλος Λάσα Άπσο διαθέτει μια καλή και φιλική συμπεριφορά και έναν πανέξυπνο χαρακτήρα. Λατρεύει να περνά ποιοτικό χρόνο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες εντός, αλλά και εκτός σπιτιού.

 Παρ’ όλ’ αυτά, ο χαρακτήρας του μπορεί να είναι λιγάκι πεισματάρικος. Κάτι τέτοιο ίσως σας δυσκολέψει κατά την εκπαίδευσή του. Ωστόσο, με υπομονή και συνέπεια θα τον φέρετε στα μέτρα σας.

 Το Lhasa Apso είναι κοινωνικό και φιλικό με τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν συνιστάται όμως για οικογένειες με μικρά παιδάκια, γιατί μπορεί να γίνει αρκετά κτητικό και δεν του αρέσουν τα πειράγματα.

 Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσετε το κατοικίδιό σας να αναπτύξει το «Σύνδρομο Μικρόσωμου Σκύλου». Γι’ αυτό, μην του επιτρέπετε οποιαδήποτε συμπεριφορά την οποία θα απαγορεύατε σε μια μεγαλόσωμη ράτσα, απλά και μόνο επειδή είναι μικροσκοπικό και γλυκούλι.

 Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς αποκτώνται αργότερα από ένα Lhasa Apso – δεν είναι έμφυτα. Ένα κλασικό παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη του άγχους αποχωρισμού.

 Εάν θέλετε να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, καλό θα ήταν να μην αμελείτε την απαραίτητη σωματική άσκηση του κατοικίδιού σας. Επίσης, χρειάζεται και πνευματική διέγερση για να ακονίζει το μυαλουδάκι του.

Η ιστορική προέλευση του Lhasa Apso

 Πιστό στο όνομά του, το σκυλί αυτό προέρχεται από μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, τη Λάσα. Είναι γνωστό πως εκεί ανατράφηκε με σκοπό να προστατεύει και να κρατάει συντροφιά στους Βουδιστές μοναχούς.

 Το παρουσιαστικό του ήταν αποτέλεσμα εκλεκτής και συστηματικής εκτροφής, με σκοπό τη διατήρηση μιας εμφάνισης που προσομοιάζει σε ένα μικροσκοπικό λιονταράκι!

 Είναι από τη φύση του έξυπνος και παρατηρητικός σκύλος. Σε συνδυασμό και με το έμφυτο ταλέντο της εκπληκτικής ακοής του, μπορούσε εύκολα να ξεχωρίσει έναν φίλο από έναν εχθρό. Έτσι, αποτελούσε τον ιδανικό φύλακα που βασίλευε στα Θιβετιανά μοναστήρια.

 Σύμφωνα με τη μυθολογία, το Λάσα Άπσο είναι η μετενσάρκωση κάποιου μοναχού που πέθανε, αλλά δεν κατάφερε να φθάσει σε Νιρβάνα. Η αποστολή του αφορούσε την προστασία και την υποστήριξη του μοναστηριού, εξού και ο συσχετισμός με τη ράτσα.

 Επιπλέον, στα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ του 1500 και του 1900, οι Δαλάι Λάμα δώρισαν μερικά Lhasa Apsos σε Κινέζους αξιωματούχους ως ένδειξη ειρήνης και καλής τύχης.

 Με τη σειρά τους, τα σκυλιά αυτά αναμείχθηκαν με κινέζικες φυλές. Αποτέλεσμα αυτών των διασταυρώσεων πιστεύεται ότι ήταν το Σιχ Τσου: το κινέζικο “Λιοντάρι” που θα λατρέψετε και το Πεκινουά.

 Πριν από τη δεκαετία του 1930, το Λάσα Άπσο και ο πιο μεγαλόσωμος ξάδερφός του, το Θιβετιανό Τεριέ, μοιράζονταν την ονομασία «Tibetan Terriers». Κάτι τέτοιο, φυσικά, προκάλεσε μεγάλη σύγχυση.

 Η συγκεκριμένη ράτσα παρέμεινε εντός του Θιβέτ για πολλούς αιώνες. Δεν ήταν πριν από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν άρχισαν να εκτρέφονται συστηματικά και σε άλλες χώρες.

 Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι σκύλοι αυτής της ράτσας κόντεψαν να εξαφανιστούν. Χάρη στις εκτεταμένες προσπάθειες Βρετανών εκτροφέων όμως, ο αριθμός τους άρχισε και πάλι να αυξάνεται.

Τα προβλήματα υγείας του Lhasa Apso

 Γενικότερα, πρόκειται για μια ράτσα που απολαμβάνει μια καλή υγεία. Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε για τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να αποκτήσει. Ειδικότερα:

 • Αλλεργίες

 Το Lhasa Apso είναι λιγάκι επιρρεπές απέναντι σε ορισμένες αλλεργίες, όπως των τροφών, του αναπνευστικού και εξ επαφής.

 Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την απομάκρυνση του αλλεργιογόνου από το περιβάλλον του σκυλάκου ή τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

 • Εξάρθρωση επιγονατίδας

 Επί της ουσίας, πρόκειται για μια δυσλειτουργία της επιγονατίδας. Σε ήπιες περιπτώσεις, δεν απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ενώ σε πιο σοβαρές, ίσως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

 • Cherry eye

 Η συγκεκριμένη κατάσταση αφορά μια πάθηση του ματιού. Είναι υπεύθυνη για την πρόκληση ερεθισμού στο τρίτο βλέφαρο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού αντιμετωπίζεται με μια απλή επέμβαση ρουτίνας.

 • Σμηγματοειδής αδενίτιδα

 Είναι μία γενετική κατάσταση και συχνά συγχέεται λανθασμένα με τον υποθυρεοειδισμό. Προκαλεί φλεγμονή και τελικά, ολική καταστροφή στους σμηγματογόνους αδένες.

 Συνήθως, τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε ηλικία 1-5 ετών και περιλαμβάνουν ξηροδερμία και τριχόπτωση. Καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, για την ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

 • Κερατοεπιπεφυκίτιδα Sicca

 Αναφέρεται επίσης και ως «ξηροφθαλμία». Οφείλεται σε μία αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού απέναντι στους αδένες του ζώου που παράγουν τα δάκρυα. Απότοκο αυτού είναι ότι δε δημιουργούνται δάκρυα.

 Προσέχετε το κατοικίδιό σας για τυχόν πρησμένα ματάκια, ωστόσο, μην ανησυχείτε καθόλου, μιας και με το που διαγνωστεί η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί εύκολα να θεραπευθεί.

 • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Είναι μία πάθηση των ματιών που προκαλεί σταδιακή απώλεια της νυχτερινής όρασης. Ήδη από αυτό το στάδιο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρετε μία ποιοτική ζωή στο κατοικίδιό σας.

 • Νεφρική δυσπλασία

 Πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια, κατά την οποία παρουσιάζονται ακανόνιστα σχηματισμένοι ή ασυνήθιστα μικροί νεφροί.

 Οι ήπιες περιπτώσεις δεν προκαλούν καν συμπτώματα. Οι σοβαρότερες όμως χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Το παιχνίδι των γνώσεων

 •  Το Λάσα Άπσο είναι εκ φύσεως άριστος φύλακας κι αυτό δεν αλλάζει. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση όμως μπορεί να γίνει πολύ φιλικό και κοινωνικό.
 •  Θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη σε ένα σπίτι και για αυτό πολλοί εύχονται «Lucky Lhasa».
 •  Οι διάσημοι Gwen Stefani, Kurt Vonnegut, Barbra Streisand, Keke Palmer και Bethenny Frankel έχουν τέτοια σκυλιά ως κατοικίδια.
 •  Ορισμένοι φωνάζουν το σκυλάκι αυτό «jelly bean dog», δεδομένου πως έρχεται σε πολλά χρώματα.
 •  Σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2004, είναι η 14η αρχαιότερη ράτσα σκύλου μέχρι και σήμερα.
 •  Στο Θιβέτ, το όνομα του είναι «Abso Seng Kye», που μεταφράζεται ως «Black Lion Sentinel Dog».
 •  Έκανε τα πρώτα του βήματα στις ΗΠΑ το 1933 και στην Αυστραλία κάπου στα 1960.

 Συνοπτικά, αναφέρουμε πως το Lhasa Apso αποτελεί μία από τις πιο μικρόσωμες ράτσες σκύλων και ως τέτοια, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ιδανικό κατοικίδιο για σπίτι.

 Το καχύποπτο, γεμάτο παρατηρητικότητα βλέμμα, η εξυπνάδα και το έντονο ταπεραμέντο του είναι μερικά στοιχεία που δύσκολα θα μπορέσει να ξεγελάσει κανείς.

 Αυτά το καθιστούν και έναν εξαιρετικό φύλακα που υπόσχεται να σας προειδοποιήσει όταν κάποιος πλησιάζει επικίνδυνα.

 Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα κουτάβι Λάσα Άπσο, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά μήπως υπάρχει κάποιο σκυλάκι διαθέσιμο για υιοθεσία. Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια.

 Μήπως χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση; Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, αφήνοντας μας ένα σχετικό σχόλιο εδώ!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *