Στείρωση Σκύλου: Η διαδικασία και τα οφέλη!

Έχετε τυχόν απορίες ή αμφιβολίες για τη στείρωση του σκυλάκου σας; Μάθετε τα πάντα για τη διαδικασία και τι πρέπει να κάνετε μετά το χειρουργείο.

 Είναι κοινή η πεποίθηση πως ο ευνουχισμός ενός σκύλου αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας στον αγώνα για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα. Πέρα από αυτό όμως, δεν θα έπρεπε να υποβάλλουμε το κατοικίδιο μας σε αυτή τη διαδικασία, απλά και μόνο επειδή βρισκόμαστε σε απόγνωση.

 Αντιθέτως, ως υπεύθυνοι κηδεμόνες θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο του να ευνουχίσουμε τον σκυλάκο μας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά οφέλη για την υγεία του.

Τι είναι ακριβώς ο ευνουχισμός;

 Ευρέως γνωστός και ως στείρωση, ο ευνουχισμός αναφέρεται στη χειρουργική διαδικασία αφαίρεσης των αναπαραγωγικών γεννητικών οργάνων ενός αρσενικού ή θηλυκού σκύλου.

 Στην πρώτη περίπτωση, αφαιρούνται χειρουργικά οι δύο όρχεις του ζωντανού, ενώ στην δεύτερη οι ωοθήκες ή και η μήτρα. Και στις δύο περιστάσεις, πρωταρχικός σκοπός είναι η αποφυγή μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης του σκύλου μας.

Γιατί να στειρώσω το σκύλο μου;

 Σε γενικές γραμμές, η στείρωση είναι το καλύτερο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προασπίσετε την υγεία του σκύλου σας. Ούτως ή άλλως, η ικανότητα του να εκτελεί τα καθήκοντα του σε επίπεδο καθημερινότητας δεν πρόκειται να αλλάξει.

 Ας δούμε αναλυτικότερα τα οφέλη που θα έχει μακροπρόθεσμα στην υγεία του κατοικίδιου σας:

  •  Ακυρώνει το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
  •  Μειώνει τον κίνδυνο προστατίτιδας και διευρυμένου προστάτη, που εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερους ηλικιακά αρσενικούς.
  •  Ελαττώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών, που σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές.
  •  Εξαλείφει τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων, του δεύτερου συχνότερου τύπου σε μη στειρωμένα σκυλιά.
  •  Αφαιρεί τις σεξουαλικές παρορμήσεις, οπότε δεν θα δείτε αρσενικούς να παίρνουν στο κυνήγι τη θηλυκιά σκυλίτσα σας ή τον κούταβο σας να κυνηγάει θηλυκές αντίστοιχα.
  •  Συνήθως, αυτό αρκεί και για την ελάττωση επιθετικών ή προβληματικών συμπεριφορών.
  •  Μειώνει την πιθανότητα άγχους αποχωρισμού ή απομόνωσης, αφού τονώνει την αυτοπεποίθηση του κατοικίδιου.

 Ορισμένες φορές, η στείρωση χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερα ηλικιακά σκυλάκια για τη θεραπεία όγκων των όρχεων και κάποιων παθήσεων του προστάτη. Ακόμη, εφαρμόζεται για τον έλεγχο της τεστοστερόνης, καθώς αυτή συνδέεται με την  εμφάνιση μερικών ασθενειών, όπως είναι τα περινιακά αδενώματα.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

 Γενικότερα, όσα σκυλάκια έχουν στειρωθεί απολαμβάνουν μία πιο ποιοτική κι ευτυχισμένη ζωή, ενώ παράλληλα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής των σκύλων στην οικογένεια μας.

 Ωστόσο, σχετικές έρευνες αναφέρουν πως υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης μικρών προβλημάτων υγείας σε στειρωμένα σκυλάκια, αν δεν υπάρχει η σωστή φροντίδα τους. Ειδικότερα:

  • Η στείρωση ενός σκύλου μειώνει τον μεταβολισμό του και μπορεί να παχύνει.

 Μην ξεχνάτε όμως πως η παχυσαρκία είναι κυρίως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και ελλιπούς σωματικής άσκησης! Για αυτό, δε χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ο σκυλάκος σας πάρει κιλάκια, αν ρυθμίσετε κατάλληλα τη διατροφή και την άσκηση του.

  • Η στείρωση σκύλων πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης τους προκαλεί προβλήματα.

 Το συγκεκριμένο επιχείρημα αφορά κυρίως μεγαλόσωμες φυλές σκύλων. Πράγματι, σε περίπτωση που στειρωθούν πριν την ώρα τους, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς στα γόνατα.

 Για αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντοτε τον κτηνίατρο σας για να μην αγχώνεστε και αναρωτιέστε “πότε πρέπει να κάνω στείρωση του σκύλου μου”. Εκείνος θα λάβει υπόψη του τυχόν παράγοντες υγείας, συμπεριφοράς και διαβίωσης του κατοικίδιου σας πριν αποφασίσει την κατάλληλη στιγμή.

  • Η στείρωση πριν την ενηλικίωση οδηγεί σε πρόσθετα προβλήματα συμπεριφοράς.

 Επί της ουσίας, αν στειρώσετε το σκυλάκι σας σε μικρή ηλικία ίσως εμφανίσει κάποιες ιδιοτροπίες, όπως είναι η φοβία ορισμένων θορύβων. Ωστόσο, με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση του, κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα.

 Παρόλα αυτά, η στείρωση αποτελεί σίγουρα την καλύτερη λύση για να προσφέρετε στο κατοικίδιο σας μία μακρά κι ευτυχισμένη ζωή. Σε καμία περίπτωση, δεν προκαλεί αλλαγές στον χαρακτήρα, τα έμφυτα ένστικτα, την ευφυία, τη διάθεση για παιχνίδι και την τρυφερότητα του.

Υπάρχει περίπτωση να πάει κάτι στραβά κατά την επέμβαση;

 Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας. Εκτελείται όμως ενώ ο σκυλάκος σας βρίσκεται κάτω από γενική αναισθησία.

 Δεδομένου πως με τα περισσότερα αναισθητικά υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, ο κτηνίατρος θα προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις προτού τα χορηγήσει στο δικό σας κατοικίδιο.

 Βέβαια, με τα σύγχρονα αναισθητικά και τον απαραίτητο εξοπλισμό παρακολούθησης ο κίνδυνος αυτός είναι μηδαμινός και δεν προκαλείται έντονος πόνος στο σκυλάκι.

 Μάλιστα, έχει ειπωθεί πως το κατοικίδιο σας είναι πιο πιθανό να τραυματιστεί σε συντρίμμια αυτοκινήτου από ότι κατά τη διάρκεια της στείρωσης.

Πώς γίνεται η στείρωση;

 Καταρχάς, ο κτηνίατρος προβαίνει σε λεπτομερή εξέταση του αρσενικού ή θηλυκού σκύλου σας, πραγματοποιώντας παράλληλα και όλες τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις.

 Στόχος του είναι να βεβαιωθεί πως μπορεί να του χορηγήσει αναισθητικό, έτσι ώστε να μη βιώσει καθόλου πόνο ή έστω δυσφορία.

 Μόνο αν οι εξετάσεις είναι καλές, προχωράει σε ολική αναισθησία. Εδώ, μπαίνει ένας ενδοφλέβιος καθετήρας στο σκύλο, για τη χορήγηση του αναισθητικού και την παροχή υγρής θεραπείας. Αυτός μένει και σε όλη τη διάρκεια του χειρουργείου.

 Αμέσως μετά την αναισθητοποίηση, ένας αναπνευστικός σωλήνας τοποθετείται στην τραχεία του σκύλου. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά οξυγόνου και αερίου απευθείας στους πνεύμονες, επιτρέποντας την αναπνοή.

 Από εκεί και πέρα, η χειρουργική επέμβαση συνίσταται στην πραγματοποίηση μίας μικρής τομής μπροστά από το όσχεο. Έπειτα, αφαιρούνται οι όρχεις ή οι ωοθήκες με ή χωρίς τη μήτρα, ανάλογα το φύλο του σκύλου.

 Μετά το πέρας της διαδικασίας, πολλοί κτηνίατροι χρησιμοποιούν απορροφήσιμα εσωτερικά ράμματα. Σκοπός είναι να μπορεί να αποφευχθεί μεταγενέστερη επίσκεψη στο κτηνιατρείο για την αφαίρεση τους, καθώς κάτι τέτοιο απλώς θα ταλαιπωρούσε εσάς και το κατοικίδιο σας.

Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο;

 Φυσιολογικά, μετά το πέρας της εγχείρησης θα μπορέσετε να επιστρέψετε σπίτι με το κουτάβι σας την ίδια κιόλας μέρα. Αν νυστάζει πολύ, ίσως χρειαστεί να παραμείνετε λιγάκι παραπάνω στην κλινική.

 Όσον αφορά τη μετεγχειρητική φροντίδα του κατοικίδιου σας, ο κτηνίατρος θα συστήσει ανάπαυση και περιορισμό κάθε έντονης σωματικής δραστηριότητας για 5-10 ημέρες τουλάχιστον.

 Μέσα σε αυτό το διάστημα επιτρέπεται χαλαρή άσκηση για τις βιολογικές ανάγκες του ζωντανού. Είναι όμως πολύ σημαντικό να περπατάτε με λουρί, χαλαρά και προπαντός να αποφεύγετε οτιδήποτε έχει σχέση με κολύμπι, τρέξιμο ή σκαλοπάτια.

 Οι περισσότεροι κτηνίατροι θα συνιστούσαν να φορέσετε στο κατοικίδιο σας κάποια προστατευτική συσκευή. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί το κολάρο Ελισάβετ. Τούτο, διότι είναι πολύ σημαντικό ο σκυλάκος σας να μην γλείφει τα ράμματα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση της περιοχής.

 Αν και η στείρωση του σκυλάκου σας ενδέχεται να σας προκαλέσει ανησυχία, υπάρχουν πολλά οφέλη, ειδικά αν γίνει στην κατάλληλη ηλικία.

 Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη επέμβαση ρουτίνας είναι σε θέση να προσφέρει στο κατοικίδιο σας τη δυνατότητα να παραμείνει υγιές και χαρούμενο στο πλευρό σας για πολλά χρόνια ακόμη.

 Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για τυχόν απορίες, όπως για παράδειγμα “γιατί να στειρώσω τον σκύλο μου” ή “πότε είναι η ιδανική στιγμή για αυτή τη διαδικασία” και να ενημερωθείτε κατάλληλα.

 Έχετε άλλες απορίες σχετικά με τη στείρωση του κατοικίδιου σας; Αφήστε μας ένα σχόλιο εδώ!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *