Japanese Spitz: Όλες οι πληροφορίες για τον μικρό Ιάπωνα!

Μικρό μεν, γενναίο και προστατευτικό δε! Γνωρίστε το αξιαγάπητο Japanese Spitz που θα μπει για τα καλά στη καρδιά και την οικογένεια σας.

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12 – 16 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Ευχάριστος, πιστός, δραστήριος, στοργικός και φιλικός σκύλος

 Κατάσταση υγείας:

 Χαμηλός κίνδυνος για εμφάνιση προβλημάτων κατά την διάρκεια της ζωής του

Προεπισκόπηση φυλής

 Το Ιαπωνικό Σπιτς έχει έναν πολύ διάσημο μικρότερο ξάδερφο, το Pomeranian που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.

 Έχει ελαφρύ και αφράτο τρίχωμα που είναι πάντα λευκό. Το τρίχωμα του κυρτώνει πάνω από το σώμα του και του χαρίζει μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

 Διαθέτει όρθια αυτιά σε τριγωνικό σχήμα και μυτερό ρύγχος. Αυτό που ξεχωρίζει και αναδεικνύει την αντίθεση στα χαρακτηριστικά της εμφάνισής του είναι τα βαθιά, σκούρα και εκφραστικά του μάτια.

 Το τρίχωμά του είναι εύκολο να καλλωπιστεί καθώς το τραχύ εξωτερικό του τρίχωμα απομακρύνει τις ακαθαρσίες, ενώ το εσωτερικό περιέχει προστατευτικά λάδια. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος παραμένει καθαρός και λαμπερός χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τίποτα ιδιαίτερο.

 Τα πρότυπα για το Ιαπωνικό Σπιτς διαφέρουν μεταξύ των κυνολογικών ομίλων, ειδικά όσον αφορά στο μέγεθός του, οπότε σημαντικό να μάθετε την χώρα προέλευσής του.

 Οι κυνολογικοί όμιλοι αναφέρουν διάφορα μεγέθη για αυτή την φυλή, αλλά συνήθως το ύψος τους είναι 25 με 35 εκατοστά και ζυγίζουν 5 έως 9 κιλά. Τα αρσενικά τείνουν να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

 Ζουν αρκετά χρόνια και μπορεί να έχουν μια υγιή πορεία χωρίς πολλά προβλήματα υγείας. Έχουν σχετικά χαμηλό κόστος διαβίωσης και ιδανικά για έναν ιδιοκτήτη που θα υιοθετήσει για πρώτη φορά ένα σκυλάκι.

 Το Ιαπωνικό Σπιτς είναι σκύλος για σπίτι με οικογένεια & παιδιά, διότι έχει θετικό ταπεραμέντο. Επίσης είναι υπάκουος και ευφυής σκύλος που ανταποκρίνεται καλά στην εκπαίδευση.

Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Japanese Spitz

 Τα Ιαπωνικά Σπιτς έχουν πολλή ενέργεια και πάντα όρεξη για παιχνίδι. Για να μην γίνουν καταστροφικά με το μάσημα επίπλων ή παπουτσιών χρειάζονται καθημερινές βόλτες, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, παιχνίδι και άσκηση.

 Συνήθως κάθονται με την ουρά τους κουλουριασμένη προς τα πίσω. Λατρεύουν την επαφή με τους ανθρώπους και επιζητούν την προσοχή τους. Είναι ιδανικά σκυλιά για αγκαλιές και ήρεμα όπου χρειάζεται.

 Το Ιαπωνικό Σπιτς επιδεικνύει καλή συμπεριφορά απέναντι σε άλλα κατοικίδια ζώα και αλληλεπιδρά καλά με τα παιδιά. Μπορούν να μείνουν μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αυτό να τους προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

 Με τη σωστή εκπαίδευση αλλά και εξαιτίας της νοημοσύνης και της αφοσίωσης τους προς τον ιδιοκτήτη, θα επιστρέφουν σε εσάς μόλις τα φωνάξετε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αφήσετε το σκυλί χωρίς λουρί ακόμα και στους περιπάτους, βέβαια είναι κάτι που δεν συνιστούμε.

 Όταν ένα κουτάβι δένεται με το αφεντικό του μπορεί να γίνει ένα αξιόπιστο σκυλί – φύλακας. Ειδικά η μικρή εκδοχή της ράτσας είναι πολύ προστατευτική, γαυγίζει δυνατά σε αγνώστους, δεν φοβάται υπό καθεστώς απειλής και κινδύνου και είναι πάντα προσεκτική.

Τα προβλήματα υγείας του Ιαπωνικού Σπιτς

 Συνηθισμένα προβλήματα υγείας:

 •  Κρουστική νόσος
 •  Εξάρθρωση επιγονατίδας
 •  Μαζικές αλλοιώσεις
 •  Ανωμαλία βάδισης
 •  Ανώμαλη εμφάνιση κοπράνων

 Άλλες παθήσεις και συμπτώματα:

 Επιγονατίδα (εξάρθρωση τένοντα του γόνατος)

 Κατά την πάθηση αυτή οι μυες συστέλλονται και η ενέργεια πετάγεται πάνω από το γόνατο μέσω του τένοντα της επιγονατίδας. Ο τένοντας μπορεί να βγει από την θέση του και να προκαλέσει πόνο και ανώμαλη λειτουργία των ποδιών.

 Αδυναμία/ Χωλότητα

 Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην κίνηση ή στο περπάτημα. Αυτή η πάθηση προκαλείται συνήθως από την εξάρθρωση της επιγονατίδας.

 Ξηροδερμία Σκύλου

 Το δέρμα του Ιαπωνικού Σπιτς αφυδατώνεται υπερβολικά όταν κάνει μπάνιο. Πλένετε τον σκυλάκο μόνο όταν είναι απαραίτητο.

 Οστεοαρθρίτιδα

 Η έντονη δραστηριότητα και η ηλικία μπορεί να προκαλέσουν φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις. Η επαφή των οστών μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και μειωμένη κινητικότητα.

 Καταρροή ματιών

Τα μέταλλα, το νεκρό δέρμα και άλλα προϊόντα μπορεί να μαζευτούν γύρω από τα μάτια του σκύλου με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα.

 Το πεπτικό και ανασοποιητικό σύστημα των Ιαπωνικών Σπιτζ αποβάλλει τις τοξίνες των τροφών, όπως τα πουλερικά, το σιτάρι και άλλες πρόσθετες χημικές ουσίες μέσω των ματιών. Αυτό κάνει τον σκυλάκο να δακρύζει έντονα.

 Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρετε στο κατοικίδιο σας μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς τοξίνες και χημικά, για να αποφύγει αυτή τη κατάσταση.

Το ιστορικό υπόβαθρο του Japanese Spitz

 Τα πρώτα ιαπωνικά Spitz εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία το 1921 σε μια επίδειξη σκύλων.

H φυλή είναι αποτέλεσμα της μείξης των Γερμανικών Spitz που έφθασαν στην Ιαπωνία μέσω Κίνας και των λευκών Spitz. Αναπτύχθηκαν για να προσφέρουν αγάπη, πίστη και χαρά μέσω του παιχνιδιού.

 Η αναγνώριση της φυλής καθυστέρησε εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ο Ιαπωνικός Κυνολογικός Όμιλος την αναγνώρισε τη δεκαετία του 1940 μετά τον πόλεμο.

 Το ιαπωνικό Σπιτς «ταξίδεψε» σε όλον τον κόσμο την δεκαετία του 1950, όπου όλα τα κράτη και οι οργανισμοί το αναγνώρισαν ως μοναδική φυλή.

 Εξαίρεση αποτελεί ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος, ο οποίος αρνήθηκε να την αναγνωρίσει λόγω της ομοιότητας της με τον Αμερικανικό Έσκιμο σκύλο.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες / Fun facts

 Οι παγκόσμιοι οργανισμοί που ασχολούνται με θέματα που αφορούν ράτσες σκύλων κατατάσσουν το Ιαπωνικό Σπιτς σε διαφορετικές κατηγορίες.

 Συγκεκριμένα:

 1.  Μη αθλητικό γκρουπ -> Αυστραλία, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία
 2.  Σκυλιά βοηθοί – > ΗΠΑ
 3.  Σκυλιά αναπαραγωγής – > Αγγλικός Κυνολογικός Όμιλος
 •  Η δημοτικότητα της ράτσας αυξήθηκε ιδιαίτερα την δεκαετία του 1950 κυρίως στην Ιαπωνία. Παγκοσμίως άρχισε να θεωρείται δημοφιλής και αρεστή φυλή την δεκαετία του ΄50.
 •  Το αφράτο του τρίχωμα είναι πολύ εύκολο στην συντήρηση και τον καλλωπισμό. Το ίδιο το τρίχωμα περιέχει και εκκρίνει λάδια που απωθούν τις ακαθαρσίες. Αυτό σημαίνει ότι η γούνα του παραμένει πάντα όμορφη και γυαλιστερή.
 •  Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το Japanese Spitz ως ξεχωριστή φυλής, διότι το συγχέουν με το αμερικανικό Eskimo Dog λόγω φυσικών ομοιοτήτων.
 •  Δεν υπάρχουν παραλλαγές στα χρώματα του Ιαπωνικού Σπιτς. Το τρίχωμά του είναι λευκό και έχει δύο υποστρώματα. Το εξωτερικό τρίχωμα είναι σκληρό ενώ το εσωτερικό αρκετά μαλακό.
 •  Παρά το παχύ του τρίχωμα, το εν λόγω σκυλί προτιμάει τη ζέστη. Μπορεί να ανεχθεί τις κρύες καιρικές συνθήκες αλλά προτιμάει να βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους τον χειμώνα.

 Συνοψίζοντας…

 Δεν υπάρχει κανείς που θα αντιστεκόταν στο Ιαπωνικό Σπιτς μιας και είναι ένα ευχάριστο σκυλί που δένεται πολύ με την οικογένεια του και παρά το μικρό του μέγεθος, αποτελεί εξαιρετικό φύλακα και προστάτη.

 Αναζητείστε σκυλάκια για υιοθεσία στο καταφύγιο του δήμου σας ή επιλέξτε να αγκαλιάσετε κάποια από τις φατσούλες που χαρίζονται.

 Έχετε γνωρίζει αυτό το φιλικό σκυλάκι; Αν ναι, μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *