Ψάρι μονομάχος: Τι κάνει αυτό το ψάρι τόσο ξεχωριστό;

Έχετε ακουστά το ψάρι μονομάχο; Μάθετε για αυτό το ιδιαίτερο και ξεχωριστό ψαράκι και τη κατάλληλη φροντίδα που πρέπει να λαμβάνει!

 Στο σκληρό εμπόριο κατοικίδιων ζώων, το ψάρι betta, γνωστό και ως «σιαμαίο ψάρι μονομάχος», παλεύει για τη ζωή του.

 Τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων στο εξωτερικό, τα πολυκαταστήματα, τα ανθοπωλεία, ακόμη και πολλές ιστοσελίδες πωλούν αυτό το είδος ψαριού, το οποίο αναγκάζεται να ζει σε μικροσκοπικά κύπελλα, σε γυάλα, μικρά μπολ, ακόμη και βάζα με λουλούδια.

 Πολλοί άνθρωποι που αγοράζουν αυτά τα ψάρια για ένα καπρίτσιο δεν γνωρίζουν αρκετά σχετικά με τη σωστή φροντίδα, η οποία είναι πιο περίπλοκη και ακριβή από ό,τι φαντάζονται.

 Εδώ θα μάθετε γιατί δεν πρέπει ποτέ να αγοράσετε ένα ψάρι μονομάχο (ή οποιοδήποτε άλλο ζώο) από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων και εάν έχετε ήδη στην κατοχή σας ένα betta fish, θα σας δείξουμε τη καλύτερη φροντίδα που πρέπει να έχει.

 Η ονομασία του

 Ενώ μπορεί να δείτε bettas που αναφέρονται ως «σιαμαίοι μονομάχοι» ή «ψάρια λαβύρινθος», η επιστημονική τους ονομασία είναι Betta splendens. Ανεξάρτητα από το πώς ονομάζονται όμως, αυτά τα ψάρια είναι ευαίσθητα, πολύπλοκα και υποφέρουν πολύ όταν τα εκμεταλλεύονται στο εμπόριο ζώων.

 Που ζει το ψάρι μονομάχος;

 Τα ψάρια Betta κατάγονται από την Ασία, όπου ζουν σε ρηχά νερά ελών, λιμνών ή ρυακιών που κινούνται αργά.

 Τα αρσενικά είναι αφοσιωμένοι μπαμπάδες που φτιάχνουν φωλιές με φυσαλίδες για τα μικρά τους με το στόμα και τα προστατεύουν από τα αρπακτικά. Όπως και οι άνθρωποι, είναι δραστήρια τη μέρα και κοιμούνται τη νύχτα, αναζητώντας σκοτεινά σημεία για να ξεκουραστούν καλά.

 Ενώ ορισμένα συλλαμβάνονται στη φύση, η συντριπτική πλειονότητα αυτών που πωλούνται προέρχονται από φάρμες αναπαραγωγής στην Ταϊλάνδη και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου είναι κοινή πρακτική να διατηρούνται σε μικρά δοχεία και μπουκάλια.

 Αυτά τα ευαίσθητα ψάρια υποφέρουν πολύ στο εμπόριο κατοικίδιων ζώων, όπου υποβάλλονται σε ανεπαρκή φροντίδα από τη στιγμή που γεννιούνται σε φάρμες αναπαραγωγής έως τη μεταφορά τους σε καταστήματα μέσα σε δοχεία και την πώλησή τους.

 Τι τρώνε τα Bettas;

 Οι ρίζες των φυτών δεν είναι επαρκής τροφή για αυτά τα ψάρια. Τα Bettas είναι σαρκοφάγα ζώα που στη φύση τρώνε κυρίως έντομα και προνύμφες εντόμων.

 Μια διατροφή που αποτελείται αποκλειστικά από ρίζες φυτών μπορεί να τα κρατήσει ζωντανά για λίγο, αλλά επειδή δεν έχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για αυτό το είδος, τα ψάρια τελικά αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.

 Από την άλλη μεριά, πέρα από τη τροφή σημαντικό ρόλο και η ποσότητα φαγητού που πρέπει να καταναλώνει.

 Γενικά, το ψάρι μονομάχος δεν τρώει πολύ, πόσο μάλλον σε ένα ενυδρείο, καθώς η τροφή και τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται εκεί μέσα μπορεί να τα υπερφορτώσει, προκαλώντας τοξικότητα στα επίπεδα αμμωνίας και νιτρωδών.

 Εάν έχετε ήδη ένα betta, να θυμάστε ότι θα πρέπει να του παρέχετε μόνο όση τροφή μπορεί να φάει σε περίπου τρία λεπτά.

 Το ψάρι μονομάχος νιώθει μοναξιά;

Κι όμως, αυτοί οι μοναδικοί ιχθύες μπορούν να βιώσουν συναισθήματα, όπως η απογοήτευση και η κατάθλιψη.

 Ενώ τα περισσότερα από αυτά μπορούν να ζουν ευτυχισμένα σε ένα μεγάλο ενυδρείο μόνα τους, το περιβάλλον τους εξακολουθεί να χρειάζεται άφθονο εμπλουτισμό, όπως σπηλιές, φυτά και χώρο για εξερεύνηση.

 Επίσης, βιώνουν άγχος – ειδικά όταν άλλα μη συμβατά ψάρια που τοποθετούνται στο ίδιο ενυδρείο/δεξαμενή ψαριών πειράζουν τα πτερύγιά τους.

 Μπορεί το Betta να συμβιώσει με άλλα ψάρια;

 Με άφθονο χώρο και κρυψώνες, τα θηλυκά bettas μπορεί να είναι σε θέση να συμβιώσουν με φιλικά ψαράκια.

 Ενώ τα αρσενικά θα παλέψουν με άλλα αρσενικά και αρσενικά γκουράμι (ένα παρόμοιο είδος), είναι ικανά να επιβιώσουν μόνα τους σε ένα ενυδρείο που περιέχει άλλα πειθήνια είδη ψαριών, όπως το γατόψαρο Cory, το φιδόψαρο kuhli και ο δικτυωτός.

 Εάν η διαβίωση στο ενυδρείο μετατραπεί σε ρινγκ, θα πρέπει να χωρίσετε ψάρια για να αποφθεχθούν τα ατυχήματα και οι δυσάρεστες καταστάσεις ανάμεσά τους.

 Το ψάρι μονομάχος μπορεί επίσης να συγκατοικήσει και με άλλα κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σαλιγκαριών, των γαρίδων και των βατράχων.

 Η συμπεριφορά του Betta Fish

 Σύμφωνα με κορυφαία ξένη ιστοσελίδα, τα ψάρια betta μπορούν να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους ως κηδεμόνες τους και συνήθως κολυμπούν ενθουσιασμένα όταν βλέπουν τον ιδιοκτήτη τους να πλησιάζει.

 Επίσης, είναι πολύ περίεργα ζώα και λατρεύουν την εξερεύνηση νέων αντικειμένων που τοποθετούνται στη δεξαμενή τους, κάτι που μπορεί να τα βοηθήσει να μένουν σε σωματική και πνευματική διέγερση!

 Πώς επηρεάζει τα ψάρια μια μικρή δεξαμενή;

 Τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, τα πολυκαταστήματα, τα ανθοπωλεία, ακόμη και οι διαδικτυακοί ιστότοποι πωλούν «διακοσμητικά» betta σε μια μικρή γυάλα, μπουκάλια ή βάζα με λουλούδια, με αποτέλεσμα να ζουν μόνο σε λίγα ml νερού. Αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό.

 Το κατάλληλο ενυδρείο για το ψάρι μονομάχο πρέπει να είναι εμπλουτισμένο με όπως σπηλιές, βράχους και ζωντανά φυτά.

 Πώς να διακοσμήσετε το ενυδρείο τους

 Η δημιουργία και η διατήρηση του κατάλληλου ενυδρείου για οποιοδήποτε είδος ψαριού είναι πολύ πιο περίπλοκη, δαπανηρή και χρονοβόρα από όσο αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η PETA προτείνει να μην αγοράζετε ποτέ ψάρια ως «κατοικίδια».

 Εάν έχετε ήδη αυτό το είδος ψαριού μπορείτε να κάνετε τη ζωή του πιο εύκολη παρέχοντάς του ένα ενυδρείο που μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το φυσικό τους περιβάλλον.

 Ενώ τα αιχμάλωτα ψάρια δεν μπορούν ποτέ να απολαύσουν τη φυσική ζωή, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι είναι όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένα.

 Γενικά, κανένα ψάρι δεν πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλα ή δεξαμενή μικρότερη από 40 λίτρα. Ωστόσο, ένα ψάρι μπορεί να ζήσει μόνο του σε ένα ενυδρείο χωρηρικότητας 20 λίτρων, αν και το περισσότερο είναι πάντα καλύτερο.

 Το μεγαλύτερο μέρος του νερού βρύσης περιέχει χλώριο και χλωραμίνη, τα οποία θα σκοτώσουν τα ψάρια, επομένως πρέπει να προσθέσετε ένα φίλτρο νερού.

 Αφού τοποθετήσετε στο ενυδρείο το φίλτρο (οι μονομάχοι προτιμούν χαμηλή ροή νερού), ένα υπόστρωμα και διακοσμητικά, το νερό πρέπει να ανακυκλωθεί για αρκετές εβδομάδες προτού τοποθετήσετε τα ψαράκια.

 Τα κιτ δοκιμών μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πότε η δεξαμενή είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα ψάρια. Αυτό θα δώσει χρόνο στα ευεργετικά βακτήρια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διάσπαση της τοξικής αμμωνίας, να αναπτυχθούν.

 Αυτά τα βακτήρια μετατρέπουν επίσης τα απόβλητα των ψαριών σε νιτρικά άλατα, τα οποία απομακρύνονται μόνο με τακτικές αλλαγές νερού.

 Περίπου το 10% του νερού σε ένα ενυδρείο θα πρέπει να αφαιρείται και να αντικαθίσταται μία φορά την εβδομάδα. Στη συνέχεια, με μια ειδική σκούπα βυθού για ενυδρεία θα απομακρύνετε τα υπολειμμάτα από το υπόστρωμα.

 Φυσικά, ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σαπούνια και σκληρά χημικά για τον καθαρισμό του ενυδρείου, γιατί αυτές οι ουσίες είναι θανατηφόρες για τα ψάρια.

 Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να διατηρείται μεταξύ 24 και 28 βαθμών Κελσίου. Για το λόγο αυτό, τα bettas δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσονται σε ενυδρείο που ζουν χρυσόψαρα, τα οποία χρειάζονται πιο κρύο νερό για να είναι άνετα. Το «σπίτι» τους πρέπει να βρίσκεται σε σημείο, όπου η θερμοκρασία και το φως είναι σταθερά και ελεγχόμενα.

 Προσέξτε επίσης γιατί τα ζωντανά φυτά που τοποθετούνται στην κορυφή μικρών δοχείων μπορεί να περιορίσουν την πρόσβαση των ψαριών σε οξυγόνο, καθώς απορροφάνε όλο το οξυγόνο από την επιφάνεια του νερού.

Τέλος, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτή είναι μόνο μια πολύ σύντομη λίστα οδηγιών. Κάντε την κατάλληλη έρευνα πριν πάρετε την απόφαση να αναλάβετε την ευθύνη της φροντίδας οποιουδήποτε ψαριού και κατοικίδιου ζώου, για να ζήσει υγιές και ευτυχισμένο δίπλα σας για πολλά χρόνια.

 Τελικά, το τίμημα που πληρώνουν τα περισσότερα betta στο εμπόριο κατοικίδιων είναι η ίδια η ζωή τους. Αυτά τα ζωντανά όντα με μοναδικές ανάγκες και επιθυμίες δεν πρέπει ποτέ να πωλούνται σαν ιδιοκτησία.

 Θυμηθείτε: Η αγορά ενός ψαριού betta από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή έναν εκτροφέα δεν αποτελεί «διάσωση» ενός ζώου. Αντίθετα, χρηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη κακοποίηση και εκμετάλλευση αυτού του είδους.

 Εάν έχετε ήδη ένα σωστά συντηρημένο ενυδρείο, επικοινωνήστε με φίλους, γείτονες, ακόμη και με οργανισμούς υιοθεσίας για να βρείτε το κατάλληλο ψάρι, αλλά μην υποστηρίξετε το εμπόριο ψαριών πηγαίνοντας σε έναν εκτροφέα ή ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *