Australian Terrier: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Ό,τι του λείπει σε μπόι το έχει σε τσαγανό. Γνωρίστε το φιλικό και πειθαρχημένο Αυστραλιανό Τεριέ που θα λατρέψετε!

 Προορίζεται για:

 Εργένηδες ή οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-15 χρόνια

 Χαρακτήρας – Προσωπικότητα:

 Πιστό, υπάκουο

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Australian Terrier

 Το Αυστραλιανό Τεριέ, ή απλώς Aussie, είναι μία από τις πιο μικρόσωμες ράτσες του γένους των Τεριέ. Είναι ανθεκτικό, με κοντούλικα ποδαράκια και έχει ένα μακρύ κεφαλάκι με τριγωνικά, πεταχτά αυτάκια και καστανά μάτια.

 Το αξιαγάπητο αυτό σκυλί μαδάει πολύ λίγο και είναι εύκολο να περιποιηθείτε το τρίχωμα του. Το μόνο που χρειάζεται είναι εβδομαδιαίο βούρτσισμα, μηνιαίο κόψιμο των νυχιών και ένα μπανάκι, όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

 Συχνά μπάνια δε συνιστώνται, γιατί μπορούν να μετατρέψουν το πυκνό τρίχωμα του σε ίσιο. Αυτό μπορεί να μην είναι επιβλαβές για την υγεία του, επηρεάζει όμως την κομψή εμφάνιση του.

 Ο μικρούλης Aussie έρχεται σε τρία χαρακτηριστικά χρώματα: κόκκινο της καστανιάς, μαύρο και αμμώδες. Ένα πλήρως ανεπτυγμένο Αυστραλιανό Τεριέ έχει μικρό μέγεθος, αφού ζυγίζει περίπου 5.5-7 κιλά και έχει 23-28 εκατοστά ύψους. Εάν είναι υγιές μπορεί να ζήσει για περίπου 12-15 χρόνια.

 Σε γενικές γραμμές, τα σκυλάκια αυτά δεν χρειάζονται έντονη σωματική άσκηση, όπως τα μεγαλόσωμα σκυλιά. Ένας καθημερινός περίπατος αρκεί για να ικανοποιήσει τις σωματικές και πνευματικές τους ανάγκες.

 Προσέξτε όμως! Ένα βαριεστημένο κουτάβι μπορεί να γίνει νευρικό, καταστρεπτικό και να αρχίσει να γαυγίζει χωρίς λόγο. Για αυτό, μην αμελείτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Αυστραλιανού Τεριέ

 Το Αυστραλιανό Τεριέ είναι έξυπνο, εργατικό και λατρεύει να βοηθάει και να ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες του. Διαθέτει μία φιλική και κοινωνική συμπεριφορά και εύκολα μπορεί να μετατραπεί στον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο.

 Παρά το μικροσκοπικό μέγεθος του, είναι ιδιαίτερα προστατευτικό και θα κάνει ό,τι μπορεί για να σας προστατεύσει. Ούτως ή άλλως, έχει ένδοξο παρελθόν ως σκυλί-φύλακας.

 Σε αντίθεση με άλλες φυλές Τεριέ, ο χαρακτήρας του μικρούλη Aussie τείνει να είναι πιο πειθαρχημένος. Αυτό διευκολύνει τον ιδιοκτήτη του στην εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι μπορεί να γίνει λιγάκι πεισματάρης.

 Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τα εκπαιδεύσετε και να τα κοινωνικοποιήσετε σωστά, ήδη από όταν είναι κουτάβια. Είναι ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείτε πως θα γίνουν ιδανικά κατοικίδια συντροφιάς.

 Παρόλα αυτά, όπως πολλές ακόμη μικρόσωμες ράτσες σκύλων, τα Αυστραλιανά Τεριέ μπορούν να αναπτύξουν το Σύνδρομο Μικρού Σκύλου. Έτσι, ίσως εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς, εάν τους κάνετε όλα τα χατίρια.

 Για να αποφύγετε τα νάζια του κατοικίδιου σας, μην ξεχνάτε πως ένα μικρόσωμο σκυλί, παραμένει σκυλί. Μην το αντιμετωπίζετε, λοιπόν, σαν να είναι μωρό παιδί. Φερθείτε του όπως ακριβώς θα φερόσασταν και σε έναν μεγαλόσωμο σκύλο.

Η ιστορική προέλευση του Αυστραλιανού Τεριέ

 Θεωρείται πως το Αυστραλιανό Τεριέ προέρχεται από το πλέον εξαφανισμένο Rough-Coated Terrier, με καταγωγή από την Αγγλία. Για την ακρίβεια, υπάρχει η πεποίθηση πως αυτή η φυλή διασταυρώθηκε μe άλλα σκυλάκια του ίδιου γένους, που προήλθαν από την Αυστραλία.

 Παράδειγμα αποτελούν τα Dandie Dinmont Terrier, Skye Terrier, Yorkshire Terrier και Tan Terrier. Αποτέλεσμα ήταν, φυσικά, το γλυκύτατο Aussie που βλέπουμε σήμερα.

 Αρχικός σκοπός εκτροφής του ήταν η ανάγκη για ένα ανθεκτικό και θαρραλέο εργατικό σκυλί, που θα προσαρμοζόταν κατάλληλα στο δύσκολο κλίμα της Αυστραλίας.

 Πέρα από αυτό, χρησιμοποιήθηκε για τον αποτελεσματικό έλεγχο του πληθυσμού αρουραίων και φιδιών. Ακόμη, εργάστηκε ως σκύλος-προστάτης, φύλακας προβάτων και συντροφιάς.

 Είναι ο πρώτος σκύλος με καταγωγή από την Αυστραλία που έχει επίσημα αναγνωριστεί. Αρχικά, τον έλεγαν Australian Rough-Coated Terrier, έως ότου μετονομάστηκε σε Australian Terrier το 1897.

 Έκανε τα πρώτα του βήματα στον υπόλοιπο κόσμο ξεκινώντας από την Αγγλία. Στρατιώτες και μέλη της αριστοκρατίας το συνόδευσαν εκεί, όπου αναγνωρίστηκε επίσημα και ως φυλή από τη Βρετανική Ένωση Σκύλων το 1933.

 Δεν έμεινε όμως εκεί. Ο μικρούλης Aussie ταξίδεψε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940. Μάλιστα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957 πριν επισημοποιηθεί η ράτσα του το 1960 και εκεί – ήταν το πρώτο είδος Τεριέ που εμφανίστηκε εδώ και 20 χρόνια!

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Australian Terrier

 Γενικότερα, πρόκειται για ευχάριστα και φιλικά σκυλάκια, που απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, είναι λιγάκι επιρρεπή σε κάποια προβλήματα υγείας. Ειδικότερα:

  • Εξάρθρωση επιγονατίδας

 Δυστυχώς, είναι αρκετά επιρρεπή στην εξάρθρωση της επιγονατίδας, λόγω της μη φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας της. Με την κατάλληλη θεραπεία όμως, ξεπερνιέται αρκετά εύκολα.

  • Νόσος Legg-Perthes

 Η συγκεκριμένη κατάσταση επηρεάζει την άρθρωση του ισχίου και είναι αρκετά κοινή μεταξύ των μικρόσωμων φυλών σκύλων. Συμπτώματα όπως η αδυναμία κατά το περπάτημα και η ατροφία των μυών στα πόδια σε ηλικία 4-6 ετών, θα πρέπει να σας στείλουν αμέσως στον κτηνίατρο.

 Μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με χειρουργική επέμβαση. Συνήθως, είναι ο μόνος τρόπος για να ανακουφιστεί ο σκυλάκος σας.

  • Διαβήτης

 Σκυλάκια που πάσχουν από διαβήτη δεν εμφανίζουν ανορεξία, αν και μπορεί να χάσουν κιλάκια. Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη δίψα και η συχνοουρία. Αντιμετωπίζεται κατάλληλα με την κατάλληλη διατροφή και τη χορήγηση ινσουλίνης.

  • Αλλεργίες

 Τα Αυστραλιανά Τεριέ είναι επιρρεπή σε συγκεκριμένες αλλεργίες, όπως είναι οι τροφικές και οι εισπνεόμενες. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αφού τα ενοχλητικά συμπτώματα καταπραΰνονται με απομάκρυνση του αλλεργιογόνου από το περιβάλλον του σκύλου  ή με λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

  • Υποθυρεοειδισμός

 Επί της ουσίας, πρόκειται για την ανεπάρκεια ορμονών του θυρεοειδούς. Θα δείτε επιληπτικά επεισόδια, τριχόπτωση, κόπωση και ξηροδερμία σκύλου. Απαιτείται μία ισορροπημένη διατροφή και η λήψη θεραπευτικής αγωγής.

  • Καταρράκτης

 Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να εμφανίσουν καταρράκτες, με αποτέλεσμα τη μείωση της ορατότητας. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με μία μικρή χειρουργική επέμβαση ρουτίνας.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Η Πριγκίπισσα Mary, κόρη του Βασιλιά King George V, είχε ένα Αυστραλιανό Τεριέ ως κατοικίδιο.
  •  Τα Aussies μπορούν να γίνουν αρκετά αυταρχικά και ιδιότροπα με άλλα σκυλάκια μέσα στο σπίτι. Πολλές φορές προσπαθούν να κυριαρχήσουν μέχρι και έναντι στους ανθρώπους. Για αυτό, είναι σημαντικό να τους δείξετε από την αρχή ποιος κάνει κουμάντο και να τα κοινωνικοποιήσετε.

 Παρά το μικροσκοπικό μέγεθος τους, τα αξιολάτρευτα Αυστραλιανά Τεριέ έχουν μια τεράστια καρδιά και ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας.

 Μην απορήσετε, λοιπόν, αν τα δείτε να γαυγίζουν σε όποιον χτυπάει το κουδούνι σας – κάνουν το καθήκον τους ως σκύλοι-φύλακες!

 Χάρη στην εξυπνάδα και την φιλική προσωπικότητα τους, αποτελούν το ιδανικό κατοικίδιο για οικογένεια και παιδιά. Η γλυκύτητα, η τσαχπινιά και το ζεστό βλέμμα τους υπόσχονται να σας κλέψουν την καρδιά!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι Αυστραλιανού Τεριέ, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή να απευθυνθείτε σε καταφύγια ζώων.

 Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τη ράτσα αυτή.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *