Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα: Γνώρισε τον φιλικό μαχητή!

Τολμηρό, περιπετειώδες και ανεξάρτητο, το Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα θα σας κάνει πολύ χαρούμενους. Μάθετε τα πάντα γι’ αυτό!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες με μεγάλα παιδάκια

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 10-12 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Δραστήριο, Ανεξάρτητο

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Miniature Bull Terrier

 Το Miniature Bull Terrier είναι ένα μικρούτσικο και στρουμπουλό σκυλάκι με μια αρκετά μεγάλη δύναμη.

 Αυτό το σκυλί προέρχεται από την εκτροφή των μικρότερων σκύλων της ράτσας των Bull Terriers. Έτσι, είναι ίδιο και απαράλλαχτο μαζί τους, όσον αφορά τα φυσικά χαρακτηριστικά, αλλά και το ταπεραμέντο του.

 Ο πρώτος σκύλος Μινιατούρα της ράτσας εμφανίστηκε στις αρχές του 1900 και δεν άργησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου και να κερδίσει την αγάπη του.

 Το Bull Terrier είναι απόγονος του πλέον εξαφανισμένου Old English Bulldog και του Manchester Terrier.

 Αποτέλεσμα αυτής της διασταύρωσης ήταν – και είναι – ένας σκύλος με την ταχύτητα και την ευκινησία του μικρού Τεριέ, σε συνδυασμό με τη μυϊκή κατασκευή του Μπουλντόγκ.

 Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά του, χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο κυνήγι διαφόρων παρασίτων, όπου και διέπρεψε!

 Τις εντυπώσεις, βέβαια, κέρδισαν και στις μάχες. Για την ακρίβεια, το Μπουλ Τεριέ αναπτύχθηκε με σκοπό να γίνει σκυλί σε αιματηρούς αγώνες.

 Παρά τον αρχικό βίαιο χαρακτήρα του, όπως πολλές άλλες ράτσες σκύλων, έτσι και το συγκεκριμένο πλασματάκι μεταμορφώθηκε σε ένα εξαιρετικό κατοικίδιο συντροφιάς.

 Πλέον, φημίζεται για τη στοργικότητα και τη τρυφερότητα που επιδεικνύει στα παιδιά. Μπορεί να παίζει μαζί τους για ώρες ολόκληρες και μετά να κουλουριάζεται στο πλευρό τους στον καναπέ.

 Ωστόσο, συνιστάται για οικογένειες με μεγάλα παιδάκια. Η ανεξάρτητη φύση και η σωματική δύναμη του μπορεί να είναι λιγάκι υπερβολική για μικρότερης ηλικίας παιδιά.

 Αν τυχόν το εκπαιδεύσετε και το κοινωνικοποιήσετε κατάλληλα από όταν είναι κουτάβι, θα αποφύγετε κάθε πιθανή δυσάρεστη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, δεν θα επιδεικνύει επιθετικότητα απέναντι σε άλλα σκυλάκια.

 Το Miniature Bull Terrier έχει ένα μικρό μέγεθος, όπως ακριβώς υποδηλώνει και το όνομά του. Φτάνει περίπου τα 25-33 εκατοστά σε ύψος, ενώ το φυσιολογικό βάρος του βρίσκεται κάπου στα 11-15 κιλά.

 Μπορεί να είναι μικρό στο μάτι, αλλά ο χαρακτήρας του το κάνει πολύ επιβλητικό! Είναι πολύ προστατευτικό γύρω από τα αγαπημένα του πρόσωπα και θα τα προστατεύσει ακόμα και με την ίδια του τη ζωή, εάν χρειαστεί.

 Το Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα αποτελεί το ιδανικό κατοικίδιο για σπίτι, ακόμα κι αν ζείτε σε κάποιο διαμέρισμα. Λατρεύει να μένει μέσα και δεν χρειάζεται μονίμως την προσοχή σας για να είναι χαρούμενο.

 Αυτή η ράτσα έρχεται σε πάρα πολλά χρώματα. Έτσι, μπορείτε εύκολα να τη βρείτε σε λευκό, μαύρο, καφέ ή κάποιον πιο ιδιαίτερο συνδυασμό. Το τρίχωμά της είναι κοντό και λείο, αλλά αρκετά ευαίσθητο.

 Να θυμάστε πως αυτός ο σκύλος είναι λιγάκι επιρρεπής σε ό,τι αφορά τις δερματικές αλλεργίες – έχει ευαίσθητο δερματάκι! Γι’ αυτό, εάν έχετε αυλή ή κήπο και το αφήνετε έξω, καλό είναι να το κάνετε ένα καλό μπανάκι μία φορά την εβδομάδα.

 Με την απαραίτητη φροντίδα και περιποίηση, ένα υγιές σκυλάκι σαν κι αυτό μπορεί να ζήσει για περίπου 10 με 12 χρόνια.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Miniature Bull Terrier

 Το Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το κανονικό Μπουλ Τεριέ όσον αφορά στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα.

 Πρόκειται για ένα δραστήριο, ανεξάρτητο σκυλί με έντονη προσωπικότητα. Διαθέτει καλό χαρακτήρα και παιχνιδιάρικη διάθεση.

 Πραγματικά, είναι η τέλεια συντροφιά τόσο για εργένηδες, όσο και για οικογένειες, αφού τα πηγαίνει εξαιρετικά με τους ανθρώπους. Είναι πολύ πιστό και αφοσιωμένο στα αγαπημένα του πρόσωπα και αρκετά φιλικό απέναντι σε αγνώστους.

 Ωστόσο, μπορεί να γίνει λιγάκι επιθετικό απέναντι σε άλλα ζωάκια και ειδικά σε σκυλιά. Αυτό όμως μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη κοινωνικοποίηση από κουτάβι.

 Δυστυχώς όμως, πολλοί το αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις και προβλήματα συμπεριφοράς, εξαιτίας άλλων σκύλων του γένους των Τεριέ.

 Ειδικότερα, το Πίτμπουλ Τεριέ, το Αμερικανικό Στάφορντσάιρ Τεριέ και άλλες παρόμοιες ράτσες είναι οι συνηθέστεροι ύποπτοι που κρύβονται πίσω από τέτοια σκηνικά.

 Το συγκεκριμένο σκυλί είναι ένα περίεργο, τολμηρό και περιπετειώδες ζωάκι, με ένα έμφυτο ένστικτο εξερεύνησης.

 Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά ανεξάρτητο και δεν απαιτεί τη συνεχή προσοχή σας. Τα πηγαίνει καλά με τη μοναξιά για μικρά χρονικά διαστήματα. Αν όμως μείνει μόνο του για πολύ καιρό, μπορεί να εκδηλώσει άγχος αποχωρισμού και καταστρεπτικές τάσεις.

 Όπως όλα τα σκυλιά όμως είναι ανθρωποκεντρικό και χρειάζεται τακτική αλληλεπίδραση. Σε αυτό, προσθέστε ένα τακτικό μπανάκι και έναν καθιερωμένο περίπατο σε καθημερινή βάση και θα το κρατήσετε χαρούμενο.

 Χάρη στην εξυπνάδα του, μαθαίνει πολύ εύκολα και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για την εκπαίδευση του σκύλου σας. Βέβαια, θα πρέπει να είστε συνεπείς και να του λέτε ακριβώς αυτό που θέλετε να κάνει.

 Την ώρα του παιχνιδιού είναι πολύ ενθουσιώδες και δραστήριο. Συνιστάται, λοιπόν, να του ρίχνετε μια ματιά όταν παίζει με τα παιδάκια σας, για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

Η ιστορική προέλευση του Miniature Bull Terrier

Το Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα προέρχεται από το κανονικό Bull Terrier και αναπτύχθηκε στις αρχές του 1900. Τότε, η συγκεκριμένη ράτσα ήταν ιδιαίτερα αγαπητή από τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Η επιλεκτική εκτροφή έφερε στην επιφάνεια την μικρόσωμη αυτή έκδοση. Ωστόσο, θεωρείται πως τo κανονικό Bull Terrier που βρισκόταν στην Αγγλία κοντά στα 1800, έμοιαζε πάρα πολύ με το Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα στο μέγεθος.

 Το πρότυπο Μπουλ Τεριέ εθεάθη πρώτη φορά στο Birmingham Show τον Μάιο του 1862. Ο James Hinks ήταν ο ιδιοκτήτης και διακινητής, καθώς επίσης και ο αρχικός εκτροφέας τους.

 Αξίζει να αναφέρουμε πως η ράτσα του Bull Terrier αποτελεί ένα κράμα του πλέον εξαφανισμένου Old English Bulldog και του Manchester Terrier. Σκοπός της δημιουργίας της ήταν το κυνήγι διαφόρων παρασίτων και η συμμετοχή σε αιματηρά αθλήματα, όπως οι σκυλομαχίες.

 Μετά την εισαγωγή της στη Βρετανία, η δημοτικότητα της αυξήθηκε ραγδαία και το 1887 δημιουργήθηκε μια ένωση αποκλειστικά αφιερωμένη σε αυτήν.

 Λίγο αργότερα, η ράτσα αυτή έγινε δημοφιλής στις ΗΠΑ και εισήχθη και στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη.

 Η επίσημη αναγνώριση της ράτσας έγινε το 1895 από τoν Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο. Δεν ήταν όμως πριν από το 1992, όταν αναγνωρίστηκε και μια δεύτερη κατηγορία, το Miniature Bull Terrier.

 Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, από κυνηγός και μαχητής μετατράπηκε σε εκείνον του κατοικίδιου συντροφιάς. Πλέον, το ατίθασο πνεύμα του είχε κατευναστεί και αποτελούσε την ιδανική συντροφιά και για παιδιά.

 Πάντως, το Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα αποτελεί την τέταρτη πιο δημοφιλή ράτσα στην Αυστραλία. Έπεται δηλαδή του Λαμπραντόρ, του Γκόλντεν Ριτρίβερ και του Γερμανικού Ποιμενικού.

 Το διακριτό μουτράκι του, το μυώδες κορμί και το κοντούλικο απαλό τρίχωμα ήταν τα χαρακτηριστικά εκείνα που το απογείωσαν στις προτιμήσεις του κόσμου.

 Εξαιτίας αυτών, πρωταγωνίστησε επίσης σε μια σειρά από τηλεοπτικές ταινίες και προγράμματα, αλλά και σε πολλές διαφημιστικές καμπάνιες.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας του Miniature Bull Terrier

 Γενικότερα, τα Μπουλ Τεριέ Μινιατούρες είναι δραστήρια και παιχνιδιάρικα σκυλάκια που απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που συνδέονται συχνότερα με αυτή τη ράτσα. Ειδικότερα:

  • Εξάρθρωση επιγονατίδας

 Η συγκεκριμένη κατάσταση επηρεάζει αρκετά τα πολύ ενεργητικά σκυλάκια. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια ανωμαλία που προκαλεί την εξάρθρωση της επιγονατίδας.

  • Καρδιακά προβλήματα

 Συνήθως περιλαμβάνουν κάποια δυσλειτουργία στις καρδιακές βαλβίδες, που οδηγεί σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

 Τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας στείλουν στον κτηνίατρο είναι τα εξής: βήχας, ληθαργική συμπεριφορά, υπερβολική απώλεια ή αύξηση βάρους και δυσκολία κατά την αναπνοή.

  • Πολυκυστική νεφρική νόσος (PKD)

 Το PKD ενδέχεται να επηρεάσει τόσο τα Bull Terriers, όσο και τα Miniature Bull Terriers. Είναι κληρονομικό και τα συμπτώματα του μπορούν να αρχίσουν να εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία.

 Επί της ουσίας, πρόκειται για το σχηματισμό κάποιας κύστης στους νεφρούς. Η έγκυρη διάγνωση είναι σημαντική για τη θεραπεία της νόσου.

 Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας εάν δείτε: ανορεξία, εμετό, υπερβολική δίψα, ξηρότητα ή ωχρότητα στα ούλα, ληθαργική συμπεριφορά.

  • Κώφωση

 Όπως σε κάθε άλλη ράτσα, έτσι και εδώ, η κώφωση μπορεί να ανιχνευθεί όταν το Miniature Bull Terrier βρίσκεται σε ηλικία περίπου τεσσάρων εβδομάδων.

 Αν έχετε την παραμικρή υποψία πως το κατοικίδιο σας πάσχει από κώφωση, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας.

Το παιχνίδι των γνώσεων

  •  Τα συγκεκριμένα σκυλάκια είναι εξαιρετικοί αθλητές και θα τα δείτε να σαρώνουν σε όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς ευλυγισίας!
  •  Το Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα έχει ευαίσθητο στομαχάκι, γι’ αυτό, η διατροφή του σκύλου σας πρέπει να είναι ποιοτική για να μη βλάψει το στομαχάκι του.
  •  Αυτό το πλασματάκι ανταποκρίνεται καλά στη δίαιτα. Ιδανικά, χωρίστε το φαγητό σε ισόποσες, μικρές μερίδες για να μην πρηστεί το στομάχι του.

 Μπορεί να έχει μικροσκοπικό μέγεθος, αλλά δε το αφήνει να μπει εμπόδιο στο έντονο ταπεραμέντο του! Το Miniature Bull Terrier παραμένει πιστό στην παράδοση των κανονικών σκυλάκων του ίδιου γένους και είναι εξίσου δραστήριο, ενθουσιώδες και περίεργο.

 Ο συγκεκριμένος σκύλος αγαπάει τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, είναι όμως πρόθυμο να καθίσει δίπλα σας στον καναπέ και να σας κρατήσει συντροφιά. Ο γλυκύτατος χαρακτήρας του υπόσχεται να κάνει τα πάντα για να είστε χαρούμενοι.

 Αν πήρατε τη μεγάλη απόφαση να βάλετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας, να είστε σίγουροι πως το Miniature Bull Terrier θα σας κάνει να ξετρελαθείτε!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία.

 Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη ή άλλη ράτσα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *