Τι πρέπει να κάνεις όταν κλαίει το κουτάβι το βράδυ;

Σας ξυπνάει το κουτάβι σας μέσα στον πιο γλυκό σας ύπνο με τα κλάματά του; Δείτε γιατί κλαίει και πως πρέπει να συμπεριφερθείτε εσείς!

 Μόλις πήρατε το νέο σας κουταβάκι για πρώτη φορά στο σπίτι και ετοιμάζεστε για το πρώτο, κρίσιμο βράδυ.

 Του έχετε ετοιμάσει το δικό του χώρο που θα χρησιμοποιεί σαν καταφύγιο. Έτσι, το αφήνετε μόνο του και πέφτετε κι εσείς για ύπνο.

 Δεν προλαβαίνετε να κλείσετε τα μάτια σας όμως. Ο μικρός τετράποδος φίλος σας αρχίζει να κλαίει με λυγμούς.

 Σηκώνεστε αμέσως και τρέχετε στο πλευρό του. Σκέφτεστε «γιατί το κουτάβι κλαίει όταν φεύγω;». Ανησυχείτε μήπως έπαθε κάτι και φοβάστε πως θα σηκώσει όλη τη γειτονιά στο πόδι.

 Το καθησυχάζετε και με το που φεύγετε από το πλευρό του, πάλι τα ίδια! Φτάνετε, λοιπόν, στο σημείο να αναρωτιέστε γιατί το κάνει και πώς πρέπει να αντιδράσετε.

 Καταρχάς, όταν κλαίει το κουτάβι το βράδυ, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Αμέσως μετά θα πρέπει να κατανοήσετε τι κρύβεται πίσω από το κλάμα του.

 Γιατί κλαίει το κουτάβι μου τη νύχτα;

 Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα κουτάβια κλαίνε σε αυτή τη φάση. Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά των σκύλων, αν σκεφτείτε πως οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα.

 Έτσι, ένα σκυλάκι που βρίσκεται στον πρώτο χρόνο της ζωής του είναι βέβαιο πως δεν θα του αρέσει να μένει μόνο του για πολλή ώρα. Για την ακρίβεια, ακόμα κι αν πεταχτείτε μέχρι το διπλανό δωμάτιο, εκείνο θα αναρωτιέται που είστε!

 Τη νύχτα τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, γιατί αισθάνεται ευάλωτο και μόνο του. Κλαίει, γιατί χρειάζεται την συντροφιά και την παρηγοριά σας.

 Ωστόσο, όταν το κουτάβι κλαίει το βράδυ, είναι εξίσου πιθανό να χρειάζεται να κάνει την ανάγκη του. Εξάλλου, το πιθανότερο είναι πως δεν έχει μάθει να ελέγχει τον εαυτό του ακόμη.

 Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του κουταβιού σας για τουαλέτα. Για την ώρα όμως, θα αναγκαστείτε να ξυπνήσετε 2-3 φορές τις πρώτες πρωινές ώρες και να συρθείτε μέχρι τον κήπο σας.

 Πάντως, και κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, καλό είναι να μην το αφήνετε να κλαίει για πολύ ώρα, ειδικά αν είναι το πρώτο βράδυ με το κουτάβι σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει το άγχος του και να το οδηγήσει σε μεταγενέστερη ανάπτυξη προβληματικών συμπεριφορών.

 Η ώρα του ύπνου είναι ιερή

 Όταν φέρνετε το νέο μέλος της οικογένειας στο σπίτι για πρώτη φορά, όλα του φαίνονται βουνό. Καλείται να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα σε ένα ολοκαίνουριο περιβάλλον με τόσα πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα.

 Μια καλή ιδέα είναι να το αφήνετε να κοιμάται στο υπνοδωμάτιό σας τα βράδια. Αυτό θα το ανακουφίσει σημαντικά και θα μπορέσετε κι εσείς να κλείσετε μάτι επιτέλους!

 Βέβαια, αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως επιτρέποντάς του να κοιμάται στο πλευρό τους σημαίνει πως το κακομαθαίνουν. Ανησυχούν πως αργότερα δεν θα ξεκολλάει από το πλευρό τους.

 Κι όμως, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Μπορείτε άφοβα να ξεκινήσετε με την κρεβατοκάμαρα σας. Σιγά σιγά, εκείνο θα προσαρμόζεται καλύτερα και θα μπορέσετε να μετακινήσετε το κρεβατάκι του στο μέρος που προτιμάτε.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να μετακομίσετε εσείς στον δικό του χώρο. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση, μέχρι να αισθανθεί το κουταβάκι σας πιο άνετα και να μπορεί να κοιμηθεί ήσυχο το βράδυ.

 Κλαίει μέσα στο κλουβί του; Δείτε πως να το σταματήσετε

 Τις πρώτες εβδομάδες προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, μπορείτε να έχετε το κουτάβι σας μέσα στο κλουβάκι του. Θα συνηθίσει στην ιδέα πως είναι το καταφύγιό του.

 Τοποθετήστε το crate μέσα στο δωμάτιο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αυτόν τον τρόπο, το φιλαράκι σας θα ξέρει πως βρίσκεστε κοντά του και αυτόματα θα νιώθει λιγάκι καλύτερα.

 Εκτός αυτού, έχοντας το κλουβί του κοντά σας, θα είστε σε θέση να ανταποκριθείτε πιο γρήγορα στο κλάμα του.

 Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια δική σας διευκόλυνση, ειδικά αν θέλει να κάνει την ανάγκη του. Μην ξεχνάτε πως τα σκυλιά είναι πολύ καθαρά ζωάκια και δεν προτιμούν να ανακουφίζονται εκεί όπου κοιμούνται.

 Για πόσο καιρό θα συνεχιστεί όλο αυτό;

 Αν δεν αντέχετε να χάνετε άλλο τον ύπνο σας όταν κλαίει το κουτάβι το βράδυ, μην ανησυχείτε. Είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν σας καθιστά κακούς ή ακατάλληλους κηδεμόνες.

 Ορισμένοι ιδιοκτήτες όμως κουράζονται υπερβολικά και αφήνουν το κουτάβι τους να κλαίει. Ανακαλύπτουν κάποια στιγμή πως εκείνο σταματάει. Ακόμα και αν ισχύει όμως αυτό, δεν θα του κάνει καλό μακροπρόθεσμα.

 Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του δείξετε έμπρακτα πως είστε κοντά του, έστω κι από το κρεβάτι σας. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε πάλι, τουλάχιστον μιλήστε του – η φωνή σας θα το ηρεμήσει.

 Με το πέρασμα του χρόνου, θα δείτε πως το κλάμα θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Η περίοδος αυτή θα περάσει οριστικά μόλις ενσωματωθεί πλήρως στην οικογένεια και το σπίτι σας.

 Τι να κάνω όταν κλαίει το κουτάβι μου το βράδυ;

 Ο καλύτερος τρόπος να το ηρεμήσετε είναι να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του. Αν κλαίει επειδή είναι αγχωμένο, μιλήστε του γλυκά και ενθαρρυντικά. Σταθείτε κοντά του και χαϊδέψτε το. Πριν το καταλάβετε, θα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου!

 Σε περίπτωση που θέλει να πάει προς νερού του, σηκωθείτε από το κρεβάτι σας, όσο δύσκολο κι αν σας είναι. Πηγαίντε το μια σύντομη βόλτα και θα δείτε πως θα ξεραθεί στον ύπνο.

 Ορισμένες φορές όμως, μπορεί να μη χρειάζεται κάτι και να γκρινιάζει για να τραβήξει την προσοχή σας. Σύντομα θα μάθετε τι σημαίνει το κλάμα του σκύλου του, πότε ηρεμούν τα κουτάβια και πως ακριβώς καλείστε να ανταποκριθείτε.

 Να θυμάστε πως κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα σκυλιά. Εξάλλου, το κουτάβι σας είναι σαν ένα μωράκι που πρέπει να μάθει πως να κοιμάται ολόκληρη τη νύχτα.

 Σε τελική ανάλυση, ο ύπνος του σκύλου σας θα μπει σιγά σιγά σε πρόγραμμα. Μέχρι τότε, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χρειαστεί να διαταράξει το δικό σας. Ξέρουμε πως αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

 Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση και φροντίστε να είστε υπομονετικοί όταν κλαίει το κουτάβι το βράδυ. Είναι μια δύσκολη περίοδος και για εσάς και για εκείνο, αλλά θα περάσει κι αυτή όπως όλα.

 Το δικό σας κουτάβι κοιμόταν άνετα τα βράδια ή σήκωνε όλο τον κόσμο; Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *