Να ταΐζω τον σκύλο μου πρίν ή μετά την Βόλτα;

Η ώρα της βόλτας για τα κατοικίδια μας είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή της μέρας! Πότε είναι όμως καλύτερο να δίνουμε το φαγητό τους;

 Η καθημερινή βόλτα με τον σκύλο μας είναι πολλά περισσότερα από μια υγιεινή δραστηριότητα. Πέραν του ότι συσφίγγει τους δεσμούς αγάπης με το αφεντικό του, αποτελεί μια θεμελιώδη δραστηριότητα που συμβάλλει στη γενικότερη καλή υγεία.

 Η κάθε ράτσα σκύλου έχει διαφορετικές ανάγκες για γυμναστική και άθληση. Ωστόσο, ένα είναι κοινό και αυτό είναι η γυμναστική που ενθαρρύνει όλες τις ικανότητες του σκύλου.

 Η καθημερινή άθληση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να αποφεύγεται η παχυσαρκία τόσο σε εμάς τους ανθρώπους όσο και στα κατοικίδια μας.

 Η καθημερινή βόλτα-γυμναστική είναι αναντικατάστατη και ωφέλιμη, ωστόσο κρύβει κινδύνους, αν δεν προσέχουμε, όπως η συστροφή του στομάχου!

 Ποιος είναι, όμως, ο λόγος που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα ;

Μπορώ να βγάζω βόλτα το σκυλάκι μου, εφόσον έχει φάει;

 Μία ερώτηση που ακούμε πολύ συχνά από σκυλογονείς είναι ”το τάϊσμα του σκύλου πριν ή μετά την βόλτα;”. Η βόλτα μετά το γεύμα συμβάλλει στην οργάνωση μιας ρουτίνας που διευκολύνει το σκυλάκι.

 Η εκπλήρωση όλων των φυσιολογικών αναγκών ενός σκύλου είναι το καλύτερο επιχείρημα όλων, όσοι προτιμούν το φαγητό πριν τη βόλτα.

 Το κύριο αντεπιχείρημα αυτής της άποψης είναι το πρόβλημα της συστροφής του στομάχου, μιας κατάστασης κατά την οποία το στομάχι στριφογυρίζει και πρήζεται.

 Το συγκεκριμένο σύνδρομο επηρεάζει αρνητικά τη ροή του κυκλοφορικού στο πεπτικό σύστημα. Μάλιστα, σε πολύ σοβαρές και ακραίες περιπτώσεις, μια τέτοια συνθήκη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

 Η αλήθεια είναι πως τα ακριβή αίτια της γαστρικής συστροφής δεν έχουν ανακαλυφθεί επιστημονικώς. Εντούτοις, είναι γνωστό ότι προκαλούνται συνήθως σε τρεις κατηγορίες σκύλων: α) σε μεγαλόσωμες ράτσες , β) σε όσα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και νερού, γ) σε όσα κάνουν γυμναστική  μετά το γεύμα.

 Πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας από τους τρόπους για τη πρόληψη του φαινομένου είναι να αποφεύγουμε τη βόλτα μετά το φαγητό. Παρ’ όλα αυτά τα μικρόσωμα ή γηραιότερα σκυλάκια μας δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Ο λόγος;

 Αυτές οι κατηγορίες σκυλάκων δεν τρώνε πολύ φαγητό, αλλά ούτε και γυμνάζονται πολύ. Το αντίθετο μάλιστα. Η μικρή ποσότητα φαγητού σκυλοτροφής στο στομάχι ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να συμβεί συστροφή του στομάχου κατά τη διάρκεια μιας ελαφριάς βόλτας με την οικογένεια.

 Άρα, τι είναι προτιμότερο για το καλό του κατοικίδιου; Να το βγάζουμε βόλτα πριν ή μετά το φαγητό; Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό οφείλουμε να καλύψουμε και την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε βόλτα το σκυλάκι μας πριν οποιοδήποτε γεύμα;

 Η συγκεκριμένη άποψη υποστηρίζει ότι οι μεγαλόσωμες ράτσες έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού και φυσικής δραστηριότητα. Συνεπώς, μια βόλτα με γεμάτο στομάχι μπορεί να γίνει αιτία συστροφής του στομάχου.

 Σε αυτή τη περίπτωση, επιστρέφοντας από τη βόλτα, αφήνουμε αρκετή ώρα το σκυλάκι μας να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί. Μόλις περάσει λίγη ώρα, του δίνουμε το φαγητό του.

 Αν μέχρι πρότινος ακολουθούσατε τη ρουτίνα της βόλτας μετά το φαγητό, θα περάσει λίγος καιρός, μέχρι το σκυλάκι να συνηθίσει στα νέα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ πριν το σκυλάκι περίμενε τη βόλτα μετά το φαγητό για τη τουαλέτα, τώρα θα χρησιμοποιεί το σπίτι για αυτό.

 Σημάδια-συμπτώματα που προμηνύουν συστροφή του στομάχου.

 Η αλήθεια είναι πως το να βγάζουμε το σκυλάκι βόλτα πριν το φαγητό δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμβεί όντως μια γαστρική διάταση (συστροφή του στομάχου). Μερικά από τα συμπτώματα που θα σας ενημερώσουν για τη πιθανή εμφάνιση του προβλήματος είναι:

  • Το σκυλάκι ρεύεται συχνά ή υποφέρει από κοιλιακές κράμπες.
  • Τα κατοικίδια έχουν νευρική συμπεριφορά και γκρινιάζουν.
  • Μπορεί να κάνουν εμετό πολλά σάλια.
  • Η κοιλιά είναι σκληρή και πρησμένη.

 Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από το εν λόγω συμπτώματα ή οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά και ρουτίνα του ζώου, καλό είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας. Μπορεί η κατάσταση να μην είναι απόλυτα θανατηφόρα, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει πολλούς μπελάδες, άγχος και προβλήματα.

 Συμπερασματικά, δεν υπάρχει μια καθολική και σωστή απάντηση στο αν πρέπει να βγάζω το σκυλάκι μου πριν ή μετά το φαγητό. Ο καθένας μαζί με το σκυλάκι του ακολουθεί τη ρουτίνα που τον βολεύει, αρκεί να είναι προσεκτικός. Η γαστρική διάταση και συστροφή είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα, αλλά μπορεί να συμβεί και στις δύο περιπτώσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *