Εγκυμοσύνη Σκύλου: Συμπτώματα, Διάρκεια & Στάδια

Μήπως το σκυλάκι σας έχει εμφανίσει σημάδια ενδεχόμενης εγκυμοσύνης; Μην σας ανησυχεί! Μάθετε τώρα ό,τι χρειάζεται και περιμένετε τον ερχομό των κουταβιών.

Ποια συμπτώματα μας δείχνουν ότι ο σκύλος μας είναι έγκυος;

 Η εγκυμοσύνη των σκύλων έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή των ανθρώπων. Θεωρητικά, μια εγκυμοσύνη ξεκινά από τη στιγμή της ωορρηξίας, μέχρι τη στιγμή της γέννησης (γέννας) και κρατάει τρία Στάδια. Ο κάθε μήνας-Στάδιο της εγκυμοσύνης διαρκεί περίπου 21 ημέρες. Δηλαδή σε ημερολογιακούς μήνες διαρκεί περίπου 2 μήνες!

 Μόλις το θηλυκό σκυλάκι μείνει έγκυος, εμφανίζει ορισμένα σημάδια, τα οποία είναι τα εξής:

Πρόωρα σημάδια

 Τις πρώτες δύο εβδομάδες η εγκυμοσύνη δεν εμφανίζει σημάδια που να προδίδει τον ερχομό κουταβιών. Το σκυλάκι συμπεριφέρεται φυσιολογικά, απλά ενδέχεται να έχει πάρει μερικά κιλάκια.

 Η πρωινή ναυτία εμφανίζεται σε μερικά σκυλάκια, αλλά κατά τη τρίτη και τέταρτη εβδομάδα και συνήθως κρατά για μερικές μέρες. Η αλλαγή στις ορμόνες προκαλεί τέτοιες ναυτίες.

 Αυτό το διάστημα το κατοικίδιο αρχίζει να νιώθει κάπως κουρασμένο και μπορεί να τρώει λιγότερο απ’ ότι πριν.

 Επιπλέον, ορισμένα σκυλάκια έχουν τάση για έμετο. Αν αυτό ισχύει και στη δική σας περίπτωση, προσφέρετε του μικρότερα γεύματα μέσα στη μέρα και προσέξτε την διατροφή του να είναι πιο εμπλουτισμένη σε θρεπτικά στοιχεία.

Επίσκεψη στον κτηνίατρο

 Από τη στιγμή που αντιληφθείτε ότι το κατοικίδιο είναι έγκυος, πρώτο μέλημα είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

 Είναι καλό ο γιατρός να κάνει τον προγεννητικό έλεγχο δυο με τρεις εβδομάδες μετά το ζευγάρωμα του θηλυκού με το αρσενικό σκυλάκι και να έχει μία ενημέρωση για την φυσιολογική εγκυμοσύνη ανα βδομάδα.

 Επιπλέον, η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι πολύ βοηθητική, διότι μπορούμε να τον ρωτήσουμε πολλά πράγματα που αφορούν σε αυτή την ιδιάζουσα κατάσταση.

 Οι κυριότερες ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, είναι τι είδους διατροφή να επιλέξω για την εγκυμονούσα σκυλίτσα μου, τι αλλαγές θα επιφέρει στον οργανισμό της, πόσο διαρκεί, πότε τελειώνει η γέννα ενός σκύλου και άλλες απορίες που μας έχουν γεννηθεί και αγχώσει παράλληλα.

 Σε περίπτωση που το κατοικίδιο χρειαστεί περισσότερα διαγνωστικά τεστ και εξετάσεις, ειδικά αν είναι σε μεγάλη ηλικία, ο κτηνίατρος θα σας ενημερώνει. Ακόμα και η περίπτωση των παρασίτων θεραπεύεται και δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

 Σε διάστημα τριών εβδομάδων ο κτηνίατρος είναι σε θέση να δει με υπερηχογράφημα την ανάπτυξη και υγεία των κουταβιών.Το υπερηχογράφημα είναι μια ασφαλής εξέταση για εγκυμονούσες σκυλίτσες, καθώς χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα.

 Συνήθως, ο κτηνίατρος συνιστά να γίνουν και εξετάσεις αίματος, για να τσεκάρει τα επίπεδα ορμονών. Είθισται, οι εγκυμονούσες σκυλίτσες να έχουν αναπτυγμένα τα επίπεδα της ρελαξίνης στον οργανισμό.

 Ένας κτηνίατρος μπορεί να καταλάβει, αν τα γεννητούρια είναι προ των πυλών, αγγίζοντας τη κοιλίτσα της σκυλίτσας, ακόμα και αν δεν έχει εξετάσει ποτέ το σκυλάκι, μέχρι τη τέταρτη εβδομάδα.

 Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ 28ης και 35ης μέρας και από κτηνίατρο που είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος. Υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί κάποια βλάβη στα αγέννητα μωράκια ή αποβολή, αν η κίνηση μας είναι απότομη και λανθασμένη.

 Το φυσιολογικό μέγεθος των κουταβιών κατά τη γέννα πρέπει να είναι σαν καρύδι. Η μήτρα του σκύλου έχει το σχήμα V και από εκεί βγαίνουν τα μωράκια.

Επόμενα σημάδια

 Μετά το πέρας του δεύτερου τρίμηνου, η κοιλίτσα του κατοικίδιου ολοένα και μεγαλώνει. Γύρω στη 40η μέρα οι ρώγες αρχίζουν να μεγαλώνουν και να σκουραίνουν.

 Καθώς πλησιάζει η μέρα του τοκετού, το στήθος αρχίζει να πρήζεται και να γεμίζει με γάλα. Υπάρχει περίπτωση το στήθος να στάζει γάλα, αλλά κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό.

 Στο τρίτο τρίμηνο, περίπου τη 45η μέρα ο κτηνίατρος ζητάει να επανεξετάσει το σκυλάκι, κάνοντας του ακτινογραφία. Αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του υπέρηχου, για να δει ο γιατρός τη δομή των οστών των κουταβιών. Συγχρόνως, οι ακτίνες Χ αποτελούν έναν ακόμη τρόπο, ώστε να διαπιστωθεί πόσα κουτάβια κυοφορούνται. Σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη ο γιατρός σας συνήθως δεν προβεί πιθανότατα στις παραπάνω εξετάσεις

 Πολλές φορές παρατηρούμε ότι οι ετοιμόγεννες σκυλίτσες έχουν πολύ μεγάλη κοιλιά. Μάλιστα, η κοιλιά τους λικνίζεται κατά το περπάτημα τους.

 Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης, αν πιάσουμε τη κοιλιά της σκυλίτσας, θα μπορέσουμε να νιώσουμε τα κουταβάκια να κινούνται μέσα στη κοιλιά.

 Επιπλέον, αυτό το διάστημα ο κτηνίατρος προγραμματίζει το τελευταίο του ραντεβού με το σκυλάκι. Ορισμένες φορές, ο κτηνίατρος κάνει μια τελευταία αξονική στο ετοιμόγεννο σκυλάκι. Με αυτόν τον τρόπο βεβαιώνεται για τον αριθμό των κουταβιών που πρόκειται να γεννηθούν και, αν μπορούν να περάσουν το κανάλι γέννησης.

 Το αν θα περάσουν το κανάλι γέννησης εξαρτάται από το μέγεθος των κουταβιών. Σε περίπτωση που τα σκυλάκια-μωράκια είναι μεγάλα, ο κτηνίατρος προτείνει καισαρική τομή.

 Η εμπειρία της γέννας μας βοηθάει να συλλέγουμε πληροφορίες και να μαθαίνουμε καλύτερα το κατοικίδιο μας, ειδικά στην περίπτωση που μπορεί να είναι αυτή η πρώτη του γέννα. Επιπρόσθετα, ανακαλύπτουμε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα κουτάβια από τη στιγμή που έρχονται στο φως, μέχρι τη πλήρη ανάπτυξη.

 Συμπερασματικά, μια εγκυμονούσα σκυλίτσα στην οικογένεια είναι ένα ευχάριστο γεγονός που, όμως, χρειάζεται και αυτό προσοχή. Τα ραντεβού με τον κτηνίατρο είναι πολύ σημαντικά, για να βεβαιωθούμε ότι η κύηση είναι ομαλά και ότι τόσο η μανούλα, όσο και τα κουτάβια είναι υγιή.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *