Τι πρέπει να τρώνε οι γάτες μας;

Τι πρέπει να τρώει η γάτα σας ανάλογα με τις ανάγκες της και σε ποια ποσότητα; Δείτε τον οδηγό διατροφής και θα σας λυθούν όλες οι απορίες!

 Πολλά πράγματα έχουν γραφτεί για τη διατροφή των γατιών. Με μια σύντομη αναζήτηση θα βρείτε πληροφορίες για το τι χρειάζεται να τρώει η γάτα σας και τι πρέπει να αποφεύγετε.  Όλα αυτά όμως ενδέχεται να σας μπερδέψουν.

 Ο συγκεκριμένος οδηγός σας ενημερώνει ακριβώς σχετικά με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διατροφή του αγαπημένου σας τετράποδου.

Τι τρώνε οι γάτες;

 Είναι γνωστό πως τα λατρεμένα αυτά αιλουροειδή είναι σαρκοφάγα. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται μια καλή πηγή πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης για να διατηρήσουν την υγεία τους.

 Το χρέος σας, λοιπόν, ως υπεύθυνοι γατογονείς είναι να βρείτε μία υψηλής ποιότητας γατοτροφή. Πάντοτε, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την ηλικία και τις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου σας.

 Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι ακριβώς χρειάζεται η γατούλα σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας. Εκείνος ή εκείνη θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφολόγιο.

 Σε γενικές γραμμές πάντως, οι γάτες είναι αδύνατο να επιβιώσουν με μία διατροφή βασισμένη σε λαχανικά. Αντιθέτως, το κρέας είναι απαραίτητο για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

 Για αυτό, φροντίστε να δίνετε στο γατάκι σας μαγειρεμένο ή ωμό, φρέσκο κρέας. Φυσικά, αυτό θα το δίνετε ως συμπλήρωμα στην ξηρά τροφή ή τις κονσέρβες που το ταΐζετε ούτως ή άλλως.

 Εκτός αυτού, πολλές γάτες τρελαίνονται για ψάρια. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για την καθημερινή τους διατροφή. Όχι τίποτε άλλο, απλώς περιέχουν πολλά λιπαρά οξέα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμινών και προβλήματα υγείας.

Η ποσότητα μετράει

  Η ποσότητα τροφής που θα καταναλώνει η γάτα σας εξαρτάται από τους εξής παράγοντες: σωματικό βάρος, μέγεθος και ηλικία.

 Δεδομένου πως η παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των οικόσιτων αιλουροειδών, θα πρέπει να προσέχετε σε ποια ποσότητα της δίνετε τι. Διαφορετικά, μπορεί να μειώσετε το προσδόκιμο ζωής της.

 Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την ποσότητα φαγητού της γάτας σας μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας. Επίσης, ανεξάρτητα από το φαγητό, θα πρέπει πάντοτε να της παρέχετε άφθονο φρέσκο νερό.

Η ηλικία δεν είναι απλά ένας αριθμός για τις γάτες

 Η διατροφή τους εξαρτάται από τη φάση του κύκλου ζωής που βρίσκονται. Έτσι, υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις ανάμεσα σε γατάκια, ενήλικες ή υπερήλικες γάτες.

  • Γατάκια

 Μιας και αναπτύσσονται ακόμη, είναι υψίστης σημασίας να τα ταΐζετε τα σωστά πράγματα. Η βάση της διατροφής τους θα πρέπει να βρίσκεται σε μία υψηλής ποιότητας, ισορροπημένη, premium τροφή για νεαρά γατιά. Παρόλα αυτά, έχετε την επιλογή να τους προσφέρετε και κάποιο κρεατάκι για ποικιλία.

 Ποτέ, μα ποτέ μην δώσετε ωμό κρέας σε γατάκι που δεν έχει συμπληρώσει την 20η μέρα της ζωής του. Το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι αρκετά δυνατό και δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μικρόβια που ζουν φυσιολογικά στην τροφή.

 Εξίσου σημαντικό είναι να μη δίνετε ποτέ στο γατάκι σας μαγειρεμένα κόκκαλα. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνα σε περίπτωση κατάποσης – ίσως να αποβούν και μοιραία για τη ζωή του. 

 Μία καλή ιδέα είναι να εισάγετε σταδιακά στη διατροφή του μερικές τροφές που θα το ενυδατώσουν. Διάφορες κονσέρβες σε νερό ή μαγειρεμένο κρέας είναι ό,τι πρέπει. Επιπροσθέτως, βοηθούν και την υγεία του ουροποιητικού.

 Και πάλι, η ποσότητα τροφής εξαρτάται από το μέγεθος, το βάρος, τη φυλή της γάτας σας, και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας. Για αυτό, να συμβουλεύεστε πάντοτε τον κτηνίατρο σας.

 Γενικά, τα γατάκια καταναλώνουν φαγητό τουλάχιστον 4 φορές τη μέρα. Ίσως δεν το φάνε όλο με την πρώτη, αλλά πρέπει πάντα να τους το προσφέρετε.

  • Ενήλικες γάτες

 Όπως ακριβώς και τα γατάκια, η διατροφή μίας ενήλικης γάτας πρέπει να στηρίζεται σε ποιοτική, premium, ξηρά γατοτροφή. Κατά τη διάρκεια των αγορών σας, να ελέγχετε πάντοτε την ετικέτα που υπάρχει στη συσκευασία.

 Εκεί αναγράφονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για να δείτε αν ταιριάζει με τις διατροφικές ανάγκες και την ηλικία του κατοικίδιου σας.

 Συμπληρωματικά, μη διστάσετε να της προσφέρετε ποικιλία. Για παράδειγμα, μπορείτε να της δώσετε φρέσκο ή ωμό κρέας ή ψάρι. Εναλλακτικά, τα κόκκαλα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Προσέξτε όμως την ποιότητα τους, γιατί ίσως έχουν συντηρητικά που δεν της κάνουν καλό.

  • Υπερήλικες γάτες

 Οι ηλικιωμένες γάτες μπορούν να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Μία λανθασμένη διατροφική επιλογή ίσως επιδεινώσει την κατάσταση τους.

 Γενικά, οι περισσότερες επωφελούνται από ενυδατικές τροφές, όπως είναι οι κονσέρβες και τα φρέσκα ή μαγειρεμένα υλικά. Αν όμως το κατοικίδιο σας έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον κτηνίατρο σας.

 Όσον αφορά στο πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα, εξαρτάται πάλι από το μέγεθος και την ηλικία της. Προσέξτε όμως να βρείτε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο υπερβολικό και το ανεπαρκές.

 Συνήθως, οι υπερήλικες γάτες προτιμούν να τρώνε μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Για αυτό, καλύτερα να τους σερβίρετε το φαγητό τους σε 3 ή 4 γεύματα ημερησίως.

Οι τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνει η γάτα σας

 Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει ορισμένα από τα τρόφιμα, που δεν κάνουν καλό στην υγεία της γάτας σας. Καλό θα είναι να την έχετε υπόψη σας κάθε φορά που πάτε να της δώσετε κάτι να φάει, γιατί μπορεί να είναι τοξικό.

  •  Σταφύλια
  •  Κρεμμύδια
  •  Σταφίδες
  •  Αβοκάντο
  •  Καφές ή προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη. Για παράδειγμα, κακάο, σοκολάτα, αναψυκτικά. Υπάρχει ακόμη σε ορισμένα φάρμακα και παυσίπονα, που καλό είναι να κρύβετε γενικά.
  •  Ξηροί καρποί
  •  Ζύμη ψωμιού
  •  Σπόροι φρούτων, όπως είναι τα σποράκια του μάνγκο και του βερίκοκου.
  •  Τομάτες
  •  Μανιτάρια
  •  Καλαμπόκι
  •  Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει πως όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, δεν πρέπει να δίνετε στα γατάκια σας γάλα. Έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

 Αποφύγετε ακόμη να τους σερβίρετε μαγειρεμένα κόκκαλα, αλλά και ψάρι σε καθημερινή βάση. Χρησιμοποιείστε τα τελευταία σαν λιχουδιά. Ιδανικά, προτιμήστε τόνο, σολομό και κονσερβοποιημένες σαρδέλες. Πριν το σερβίρισμα, καθαρίστε τα με άφθονο νερό και αφαιρέστε προσεκτικά τυχόν κόκκαλα.

 Εάν η γάτα σας φάει κάτι που δεν πρέπει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας – είναι σημαντικό να αποφύγετε κάθε πιθανό ενδεχόμενο δηλητηρίασης.

 Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία δρα καταλυτικά στην υγεία της γάτας σας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας και δημιουργήστε από κοινού το κατάλληλο διατροφολόγιο, που ανταποκρίνεται ακριβώς στις ιδιαίτερες ανάγκες του κατοικίδιου σας.

 Έχετε κι άλλες απορίες για τη διατροφή των χνουδωτών σας φίλων; Γράψτε μας σχετικά στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *