Old English Sheepdog: Ο σπάνιος Παλαιός αγγλικός Ποιμενικός!

Πιστός, φιλικός και υποστηρικτικός στα πρώτα βήματα του μωρού σας, ο Παλιός Αγγλικός Ποιμενικός είναι ιδανικός. Γνωρίστε τη ράτσα του!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μεσαίο-υψηλό

 Προσδόκιμο ζωής:

 10 – 12 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Πιστός και έξυπνος σκύλος

 Κατάσταση υγείας:

 Η φυλή έχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσει προβλήματα υγείας κατά την διάρκεια της ζωής της

Προεπισκόπηση ράτσας

 Το Old English Sheepdog είναι μια ράτσα με μεγάλο μέγεθος που έχει μακρύ και πυκνό τρίχωμα. Το μακρύ και συμπαγές τρίχωμά του σκύλου καλύπτει όλο το σώμα και έρχεται σε χρώματα γκρι, καφέ, μπλε – γκρι, με ή χωρίς άσπρα μοτίβα.

 Το τρίχωμά τους απαιτεί αρκετή και σχολαστική περιποίηση. Η ράτσα αποβάλλει αρκετό τρίχωμα και χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα για να μην υπάρχουν κόμποι και να απαλλαγεί από τα «νεκρά» μαλλιά.

 Το τακτικό κούρεμα και η διατήρηση του σε κοντό μήκος είναι ένας καλό τρόπος να το διατηρήσετε καθαρό.

 Τα μάτια τους είναι καφέ ή μπλε, ενώ ένα από τα χαρακτιριστικά της ράτσας είναι ότι μερικά μπορεί να έχουν ένα μάτι μπλε και ένα καφέ.

  Τα αρσενικά ζυγίζουν έως και 45 κιλά και έχουν ύψος 56 με 61 εκατοστά. Τα θηλυκά ζυγίζουν περίπου 36 κιλά και έχουν ύψος 51 με 61 εκατοστά. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 10 με 12 χρόνια.

Χαρακτήρας και Προσωπικότητα

 Το Παλαιό Αγγλικό Τσοπανόσκυλο είναι ένα πιστό και στοργικό σκυλί. Είναι ιδιαίτερα προστατευτικό με την οικογένειά του και έχει αξιαγάπητη συμπεριφορά απέναντι στους δικούς του.

 Έχει γίνει γνωστό πως είναι ένας εξαιρετικός βοηθός για τα παιδιά, ειδικά στις πρώτες προσπάθειες τους να περπατήσουν.

 Μάλιστα, αυτά τα σκυλιά εποπτεύουν τα παιδιά, προσέχουν τις κινήσεις τους, προσπαθούν να τα καθησυχάσουν και τα σπρώχνουν προς μια ασφαλέστερη περιοχή στη προσπάθεια τους να τα συγκεντρώσουν και να τα φυλάξουν.

 Είναι πολύ ευφυή σκυλάκια και μαθαίνουν εύκολα- ειδικά όσον αφορά στην εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα. Εάν η εκπαίδευσή του σκύλου ξεκινήσει από όταν είναι κουτάβι, μπορεί να συνυπάρξει και με άλλα ζώα.

 Καλό είναι όμως να έχετε υπόψη ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή με τα μικρόσωμα κατοικίδια, όπως τα τρωκτικά και τα κουνέλια.

Ασθένειες της ράτσας του Παλαιού Αγγλικού Ποιμενικού

 Διαβήτης

 Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα του αίματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, συχνή ούρηση και δίψα.

 Εντροπία

 Η εντροπία είναι μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει τα βλέφαρα και την όραση του σκύλου και είναι κληρονομική. Τα σημάδια είναι το έντονο και συνεχόμενο τρίψιμο των ματιών.

 Αλλεργίες

 Το Old English Sheepdog είναι πιο πιθανό να εμφανίσει διάφορες αλλεργίες όπως τροφικές με την επαφή ή την εισπνοή. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή αλλά και με την απομάκρυνση του αλλεργιογόνου από το περιβάλλον του σκύλου.

 Υποθυρεοειδισμός

 Προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιληψία, απώλεια μαλλιών, κόπωση και ανομοιόμορφο δέρμα.

 Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

 Καταρράκτης

 Όπως και στους ανθρώπους, ο καταρράκτης στα σκυλιά προκαλεί προβλήματα όρασης, καθώς μια μεμβράνη σχηματίζεται πάνω από τον βολβό του ματιού.

 Κώφωση

 Η απώλεια ακοής μπορεί να ανιχνευθεί από την ηλικία των 4 εβδομάδων.

 Δυσπλασία του ισχίου

 Έχει γίνει γνωστό πλέον ότι η δυσπλασία σκύλου αναφέρεται στην μη ορθή σύνδεση του οστού του μηρού με το ισχίο προκαλώντας πόνο. Ανάλογα με την κατάσταση χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Η ιστορία του Old English Sheepdog

 Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την καταγωγή του Old English Sheepdog. Το όνομά του υποδηλώνει ότι έχει ρίζες από την Αγγλία, αλλά πιο πιθανό είναι οι πρόγονοι του να είναι το σκωτσέζικο Κόλεϊ ή το ρώσικο σκυλί Ovcharka.

 Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι πως ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός εκτράφηκε για να προστατεύει κοπάδια από πρόβατα και βοοειδή.

 Ο OES (Old English Sheepdog) μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1880 από τον W. Wade. Τα επόμενα 10 με 20 χρόνια η φυλή εκτρεφόταν μόνο από πλούσιες οικογένειες στις ΗΠΑ.

 Ήταν ένας σκυλάκος μόνο για την ανώτερη τάξη μέχρι το 1960, όπου έγινε αρκετά αγαπητός και ως οικογενειακό κατοικίδιο. Αναγνωρίστηκε ως ράτσα το 1885.

 Μέχρι το 1970 είχαν καταγραφεί ανά χρόνο 15.000 σκυλιά αυτής της ράτσας. Ωστόσο, η αναπαραγωγή τους μειώθηκε σημαντικά τα επόμενα χρόνια εξαιτίας του κόστους συντήρησης του.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες/Fun facts!

•  Λέγεται πως το τραγούδι των Beatles με τίτλο «Martha My Dear» πήρε το όνομά του από το Old English Sheepdog του Paul McCartney που ονομαζόταν Martha.
•  Στην Αυστραλία το Παλαιό Αγγλικό Τσοπανόσκυλο είναι μία από τις  αναγνωρισμένες και αγαπητές ράτσες σκύλων καθώς έχει συμμετάσχει σε πολλές διαφημιστικές καμπάνιες. Μια από της γνωστότερες καμπάνιες είναι αυτή του χρώματος τοίχων Dulux. Μερικοί άνθρωποι αναφέρονται στην ράτσα ως «ο σκύλος Dulux». Ο Digby είναι ο πιο γνωστός σκύλος που πρωταγωνιστεί σε τέτοιες διαφημίσεις. Ένας πραγματικός σταρ!

 Ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός είναι ένας εξαιρετικός φίλος και φύλακας για τα παιδιά. Η στοργική και διασκεδαστική του φύση θα σας κάνει να τον αγαπήσετε. Αναζητήστε κουτάβια που να χαρίζονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο.

 Ποια γνώμη σχηματίσατε για τον Παλαιό Αγγλικό Τσοπανόσκυλο; Μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας κάτω στα σχόλια!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *