Νύχια Σκύλου: Κόψιμο & σωστή Περιποίηση τους!

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά! Δείτε πως να περιποιείστε σωστά τα νύχια του σκυλάκου για τη πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

 Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τα νύχια τους για διάφορους σκοπούς. Συνηθέστερα, τους παρέχουν σταθερότητα όταν περπατούν, τρέχουν, ή απλώς στέκονται. Επίσης, τους βοηθούν σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως είναι το παιχνίδι, το σκάψιμο και το πιάσιμο αντικειμένων.

 Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες, έχετε το χρέος να φροντίζετε την περιποίηση και το κόψιμο τους, ώστε τα νύχια του σκύλου σας να βρίσκονται πάντοτε στο σωστό μήκος.

 Είναι εξίσου σημαντικό όμως, να τους παρέχετε μια ισορροπημένη διατροφή για την αποφυγή προβλημάτων υγείας. Βέβαια, ακόμη και τότε, η εμφάνιση τραυματισμών, ασθενειών και λοιμώξεων είναι πιθανή.

 Οι παθήσεις των νυχιών μπορούν να επηρεάσουν αισθητά την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου σας. Ο ενδεχόμενος πόνος βιώνεται πολύ πιο έντονα από τα σκυλιά, δεδομένου πως στηρίζουν όλο το βάρος τους στα πόδια και δη, στα νύχια. Συνεπώς, είναι σημαντική η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία.

Η ανατομία

 Φυσιολογικά, τα νύχια ενός σκύλου περιέχουν αιμοφόρα αγγεία και νεύρα εσωτερικά, ενώ προστατεύονται από κερατίνη εξωτερικά. Το εσωτερικό τους ονομάζεται συχνά «γρήγορο» και τελειώνει συνήθως λίγο πριν το κέλυφος της κερατίνης. Το υπόλοιπο του νυχιού φαίνεται σα να είναι βρώμικο με γυμνό μάτι.

Πότε παίζει κάτι ύποπτο;

 Τυχόν προβλήματα στα νύχια του σκύλου σας μπορεί να παρουσιαστούν με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογους της αιτίας. Οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα είναι το σινιάλο που χρειάζεστε για μια άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο σας:

 •  Ο σκύλος φαίνεται πως κουτσαίνει ή κρατάει ψηλά το πόδι του κατά το περπάτημα.
 •  Γλείφει υπερβολικά τις πατούσες ή τα νύχια του.
 •  Έχει εύθραυστα ή αποχρωματισμένα νύχια.
 •  Αιμορραγεί ή χάνει κομμάτια από την επιφάνεια τους.
 •  Παρουσιάζει οίδημα ή ερυθρότητα στην περιοχή.

Συνηθέστερες αιτίες

 Συνήθως, οι παθήσεις των νυχιών προκαλούνται από τραυματισμούς, ασθένειες, ή ακόμη και διατροφή, που δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού του.

 • Ατυχήματα κατά τον καλλωπισμό

 Αν δεν είστε ειδικοί, δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό να τραυματίσετε κατά λάθος τον σκυλάκο σας κατά τον καλλωπισμό. Φυσιολογικά, θα δείτε αρκετό αίμα. Ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι, καθώς το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για εξωτερικό τραυματισμό.

 Αρχικά, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πιέσετε τοπικά με μία πετσέτα για να σταματήσετε την αιμορραγία. Εφαρμόστε λίγη στυπτική σκόνη αν έχετε, αλλιώς λίγο αλεύρι. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει εντός 15 λεπτών, έχει έρθει η στιγμή να καλέσετε τον κτηνίατρο σας.

 • Τραυματισμοί των νυχιών

 Οι τραυματισμοί στα νύχια εμφανίζονται συχνά μεταξύ σκύλων. Όπως τρέχουν άτσαλα τριγύρω, είναι πιθανό να πιαστούν κάπου και να σκίσουν ή να αποβάλλουν ένα ολόκληρο νύχι ή τμήμα αυτού.

 Αν υποπτευθείτε πως ο φίλος σας έχει χτυπήσει, εξετάστε προσεκτικά την πατούσα του. Σταματήστε την πιθανή αιμορραγία και καθαρίστε καλά την περιοχή. Σε περίπτωση που έχει φθαρεί μέρος της κερατίνης, μπορείτε να λειάνετε τυχόν προεξέχουσες επιφάνειες.

 Ένα τραυματισμένο νύχι, που προκαλεί έντονο πόνο στο σκύλο σας ή φαίνεται κόκκινο και πρησμένο είναι ένας λόγος που θα πρέπει να σας οδηγήσει στον κτηνίατρο σας.

 • Μολύνσεις

 Οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν παρωνυχία, μία μόλυνση του νυχιού. Ωστόσο, παρόμοιες λοιμώξεις ενδέχεται να σχετίζονται με αλλεργίες, άλλα δερματικά προβλήματα, τραυματισμούς ή διαταραχές των νυχιών. Συνήθως, είναι βακτηριακές ή μυκητιασικές.

 Οι βακτηριακές, συχνά, προκαλούν πρήξιμο στη βάση του νυχιού. Η περιοχή μπορεί να είναι κόκκινη στην όψη και ζεστή στην αφή, ενώ δεν αποκλείεται και η απόρριψη υγρού. Τότε, τα δείτε το σκυλάκι σας να γλείφει έντονα την περιοχή και να μην πατάει καλά το ποδαράκι του.

 Οι μυκητιασικές, από την άλλη, προκαλούν ξηρότητα και ευθραυστότητα στα νύχια. Για να γίνει σωστή διάγνωση, ο κτηνίατρος παίρνει δείγμα από την περιοχή με σκοπό να προσδιορίσει τον μύκητα και να συνταγογραφήσει την αντίστοιχη θεραπεία – τοπική ή από του στόματος.

 Ορισμένες φορές, διατροφικές ή περιβαλλοντικές αλλεργίες προκαλούν φαγούρα. Με τη σειρά του, ο σκύλος μασάει τα πόδια του για να ανακουφιστεί. Αυτό όμως μπορεί οδηγήσει σε λοίμωξη. Επομένως, ο σκυλάκος σας θα χρειαστεί να υποστεί αλλαγές στον τρόπο ζωής ή και στη διατροφή του.

 • Ελλιπής διατροφή

 Μια διατροφή που δεν είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι μια βασική αιτία, που οδηγεί σε θαμπά νύχια, έντονη τριχόπτωση, απώλεια σωματικού βάρους, και λήθαργο.

 Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας και να φτιάξετε μαζί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για το κατοικίδιο σας. Να θυμάστε πως, δεν πρέπει ποτέ να δίνετε στο σκύλο σας συμπληρώματα διατροφής, χωρίς πρώτα να έχετε ρωτήσει τον γιατρό σας.

 • Αυτοάνοσες ασθένειες

 Κάποια αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν τα νύχια, ενώ άλλα επεκτείνονται και στο υπόλοιπο σώμα. Μάλιστα, η ορθή διάγνωσή τους μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα.

 Όσον αφορά τη θεραπεία, αυτή συνδέεται στενά με την ασθένεια και συμβάλλει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου.

 • Όγκοι

 Διάφοροι όγκοι μπορεί να αναπτυχθούν στις πατούσες ή στα νύχια του σκύλου και να επηρεάσουν τον ομαλό σχηματισμό τους. Το πόσο εύκολα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι καλοήθεις ή όχι.

Τρόποι πρόληψης

 Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τις παθήσεις των νυχιών του σκύλου σας είναι η σωστή περιποίηση και το κόψιμο τους. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να τριμάρετε τακτικά τα νύχια του, ώστε να παραμένουν κοντά.

 Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να προσέχετε περισσότερο τα πατουσάκια του και να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε μία πιθανή κατάσταση, πριν μετατραπεί σε δυσάρεστη.

 Εάν κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού δείτε ανησυχητικά σημάδια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο σας. Εκτός αυτού, βεβαιωθείτε πως δεν παραλείπετε τις καθιερωμένες συναντήσεις σας μαζί του κάθε χρόνο.

 Τα υγιή νύχια είναι πολύ σημαντικά, καθώς βοηθούν τον σκυλάκο σας να περπατάει ή να στέκεται με σταθερότητα. Επομένως, καλό είναι να φροντίζετε να έχουν πάντοτε το σωστό μήκος και γενικότερα να είναι περιποιημένα.

 Μια ξηρά τροφή σκύλου πλούσια σε ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά αποτρέπει την εμφάνιση παθήσεων στα νύχια του. Ακόμη και τότε όμως, ενδέχεται να παρουσιαστούν μικροτραυματισμοί, ασθένειες ή και λοιμώξεις.

 Σε κάθε περίπτωση, η έγκυρη διάγνωση έχει καταλυτικό ρόλο και στην σωστή θεραπεία. Για αυτό, οφείλετε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας, αν τυχόν δείτε κάποια ανωμαλία κατά την ανάπτυξη των νυχιών του κατοικίδιου σας.

 Αλήθεια, εσείς πώς ακριβώς περιποιείστε τα νύχια του σκύλου σας; Μοιραστείτε μαζί μας τη ρουτίνα καλλωπισμού του κατοικίδιου σας!

Παρόμοια Άρθρα

Σκύλος μόνος στο Σπίτι: Πως να τον μάθω να μένει μόνος του;

 Έχετε ξεκινήσει επαγγελματική εργασία; Ή μήπως οργανώνετε κάποιο ταξίδι και δεν μπορείτε να πάρετε τον σκύλο μαζί σας; Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος πάντα θα υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να αφήνετε το κατοικίδιο σας πίσω μόνο του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *