Αδέσποτα σκυλιά: Τρόπος Φροντίδας & Περίθαλψης!

Βρήκατε ένα αδέσποτο σκυλάκι στο δρόμο και θέλετε να το περιθάλψετε; Δείτε χρήσιμα tips για να διασφαλίσετε από τα πρώτα λεπτά την υγεία και το μέλλον του!

 Οδηγείτε το αυτοκίνητο σας και ξαφνικά βλέπετε έναν σκύλο στην άκρη του δρόμου. Αμέσως καταλαβαίνετε πως πρόκειται για κάποιο αδεσποτάκι, που είναι τελείως μόνο του εκεί έξω και αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε.

 Το παραπάνω σενάριο είναι δυσάρεστο για όλους εμάς που αγαπάμε τα ζώα. Μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι θα συνέβαινε αν ήταν το δικό μας κατοικίδιο που στεκόταν εκεί. Δυστυχώς, όμως τις περισσότερες φορές μόνο για σενάριο δεν πρόκειται.

 Αντιθέτως, αποτελεί κομμάτι της πραγματικότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πολύτιμες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουμε, προκειμένου να κρατήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια ασφαλή και να τους προσφέρουμε τη βοήθεια που χρειάζονται.

Μην προκαλέσετε κάποιο ατύχημα

 Δεν μπορείτε να βοηθήσετε ένα ζώο που βρίσκεται σε ανάγκη, εάν τραυματιστείτε κατά τη διάρκεια της διάσωσης. Κοιτάξτε προσεκτικά στον καθρέπτη σας πριν φρενάρετε απότομα και ενεργοποιήστε το alarm.

 Στη συνέχεια, απομακρύνετε το όχημα σας εντελώς από το δρόμο. Απενεργοποιήστε το, θέστε χειρόφρενο και βάλτε τα φώτα κινδύνου.

Πλησιάστε αργά και πιάστε το ζώο με ασφάλεια

 Πρώτα από όλα προέχει η ασφάλεια του. Ένα παράξενο, φοβισμένο και πιθανώς άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο μπορεί να συμπεριφερθεί επιθετικά και απρόβλεπτα.

 Μια ξαφνική κίνηση από μέρους σας, ακόμη και το απότομο άνοιγμα της πόρτας του αυτοκινήτου σας, αρκεί για να το τρομάξει και να του περάσετε λανθασμένες πληροφορίες. Αμέσως, θα επιχειρήσει να αποδράσει, ενδεχομένως προς τον αυτοκινητόδρομο.

 Για αυτό, αν το ζώο φαίνεται ανήσυχο ή απειλητικό, ή αν αισθάνεστε άβολα με το χειρισμό της κατάστασης, θα ήταν καλύτερο να μείνετε στο όχημα σας.

 Αν είναι δυνατόν, συγκρατήστε το ζώο με κάποιο λουρί, κομμάτι υφάσματος ή σχοινί. Αυτό θα το εμποδίσει να απομακρυνθεί. Σε περίπτωση που αδυνατείτε να το περιορίσετε εκεί, είναι σημαντικό να κάνετε στα διαπεραστικά οχήματα νόημα να επιβραδύνουν.

Τρόπος φροντίδας με προσοχή

 Είναι υψίστης σημασίας να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς πλησιάζετε το ζώο. Θα πρέπει να του μιλάτε ήρεμα και να το καθησυχάζετε. Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι απαλές και η θέση των ποδιών σας ορατή ανά πάσα στιγμή.

 Μόλις καταφέρετε να πλησιάσετε αρκετά κοντά, έχετε κάνει μόλις το πρώτο βήμα. Για να το ακινητοποιήσετε, καλό θα ήταν να το δελεάσετε με κάποια λιχουδιά. Διαφορετικά, μπορεί να σας τραυματίσει.

Δελεάστε το να μπει στο αυτοκίνητο σας

 Αρχικά, καλείστε να σιγουρευτείτε πως θα μπορέσετε να λάβετε βοήθεια από κάποια φιλοζωική οργάνωση ή καταφύγιο πολύ σύντομα. Έπειτα, προσπαθήστε να δελεάσετε το αδέσποτο ζωάκι, έτσι ώστε να μπει στο αυτοκίνητο σας, κλείστε την πόρτα και περιμένετε βοήθεια.

 Γενικότερα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε μόνοι σας να οδηγήσετε κάπου με ένα αδέσποτο να κινείται ελεύθερο μέσα στο αυτοκίνητο σας. Ο λόγος είναι πως μπορεί να γίνει επιθετικό και να σας τραυματίσει.

Καλέστε για ενισχύσεις

 Σε περίπτωση που αδυνατείτε να χειριστείτε το ζώο μόνοι σας, καλέστε την τοπική υπηρεσία ελέγχου των ζώων. Καλέστε ενισχύσεις, λοιπόν, ανεξάρτητα από το αν είναι τραυματισμένο ή αν φοράει κάποια ταμπέλα με στοιχεία ιδιοκτήτη ή όχι.

 Καλό θα ήταν να παραμείνετε στο σημείο μέχρι να καταφτάσουν οι αρμόδιες αρχές, αν φυσικά έχετε αυτή τη δυνατότητα. Διαφορετικά, καλείστε να τις ενημερώσετε για την ακριβή τοποθεσία που το είδατε πριν φύγετε.

Μεταφορά σε ένα ασφαλές σημείο

 Αν βρίσκεστε σε θέση να μεταφέρετε το αδέσποτο ζώο, ο ιδανικός προορισμός είναι το κοντινότερο καταφύγιο ζώων. Σε περίπτωση που θελήσετε να το υιοθετήσετε, ενημερώστε σχετικά τις αρμόδιες αρχές κι εκείνες θα επικοινωνήσουν μαζί σας, αν τυχόν δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης του.

 Εναλλακτικά, έχετε την επιλογή να γυρίσετε στο σπίτι σας μαζί του και να προσπαθήσετε να βρείτε οι ίδιοι τον κηδεμόνα του. Ακόμη και τότε όμως, θα πρέπει πρώτα να ενημερώσετε τις αρχές αναφορικά με αυτό και να πληροφορηθείτε για το αν το αδεσποτάκι φέρει microchip.

 Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να βρείτε τον ιδιοκτήτη του. Μόλις το φέρετε στο σπίτι, καλό θα ήταν να το κρατήσετε απομονωμένο από άλλα κατοικίδια που ίσως έχετε. Αυτό, γιατί το αδέσποτο ζώο μπορεί να είναι άρρωστο ή επιθετικό απέναντι τους.

 Η επόμενη κίνηση σας είναι να το βγάλετε μερικές φωτογραφίες και να δημιουργήσετε μία αγγελία. Μπορείτε να την αναρτήσετε διαδικτυακά σε φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές-διασώστες ή να τυπώσετε μερικά αντίγραφα και να τα τοιχοκολλήσετε στην περιοχή σας.

Η προετοιμασία είναι το παν

  Ενδεχομένως να μην έχετε τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις, αλλά να θέλετε να γίνετε διασώστες. Συνεπώς, γιατί να μην έχετε όλα τα απαραίτητα αντικείμενα στο αυτοκίνητο σας, σε περίπτωση που χρειαστεί να φροντίσετε κάποιο αδέσποτο;

  •  Στο κινητό σας τηλέφωνο θα πρέπει να έχετε τους αριθμούς των αρμόδιων υπηρεσιών, κάποιου καταφυγίου και, φυσικά, ενός κτηνίατρου, που θα μπορείτε να επισκεφτείτε σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
  •  Ειδικό κλουβί μεταφοράς ή έστω, ένα χάρτινο κουτί για γάτες.
  •  Κολλάρα και δυνατά λουριά για σκύλους.
  •  Μια ζεστή κουβέρτα, μαζί με μπολάκια για φαγητό και νερό.
  •  Λιχουδιές για σκύλους, όπως μερικά treats.
  •  Ένα κουτί πρώτων βοηθειών για ζώα.

Ενημερωθείτε σχετικά με τη νομοθεσία

 Καλό θα ήταν να ελέγξετε τη νομοθεσία που ισχύει για τα αδέσποτα ζώα στην περιοχή σας. Συνήθως, τα αδέσποτα, που διασώζονται είναι εγκαταλελειμμένα ή έχουν γεννηθεί στο δρόμο, οπότε δεν τα αναζητά κάποιος.

 Ακόμη και τότε όμως, δεν γίνεστε αυτόματα εσείς οι ιδιοκτήτες τους, καθώς θα πρέπει να πληρείτε κάποιες προϋποθέσεις. Για να πληροφορηθείτε σχετικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποια αρμόδια υπηρεσία ή φιλοζωική οργάνωση.

Τι συμβαίνει με τα καταφύγια και τις οργανώσεις;

 Οφείλετε να αντιληφθείτε και να αναγνωρίσετε πως υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη δράση των καταφυγίων και των διαφόρων οργανώσεων κι αυτό λόγω περιορισμένων πόρων που έχουν στη διάθεση τους.

 Για παράδειγμα, μπορείτε να τις επισκεφτείτε με κάποιο άσχημα τραυματισμένο ζωάκι και να δείτε πως δεν μπορούν να του παρέχουν μια ακριβή χειρουργική επέμβαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δυστυχώς, υπάρχει το ενδεχόμενο της ευθανασίας του ζώου.

Η επίσκεψη στον κτηνίατρο

 Προτού κλείσετε ραντεβού με κάποιον ιδιώτη κτηνίατρο ή νοσοκομείο για τη θεραπεία ενός αδέσποτου ζώου, θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να καλύψετε και τα ιατρικά έξοδα του. Ένας καλός τρόπος φροντίδας σπάνια είναι φθηνός, οπότε καλό είναι να το έχετε υπόψη σας αυτό.

 Αν δεν είστε βέβαιοι για το αν θα πρέπει να παρέχετε βοήθεια ή όχι σε ένα αδέσποτο ζώο που θα δείτε στην άκρη ενός δρόμου, σας έχουμε μία συμβουλή: Σκεφτείτε τι θα θέλατε να κάνει ο άνθρωπος που θα έβρισκε το σκυλάκο ή τη γατούλα σας τραυματισμένο κάπου μακριά από το σπίτι και χωρίς κολάρο.

 Το σίγουρο είναι πως θα θέλατε να το περιθάλψουν και να το συνοδεύσουν σε κάποιο κτηνιατρείο. Αμέσως μετά, θα θέλατε το ζωάκι σας να γυρίσει πίσω σε εσάς.

 Την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας πως μπορεί να μη βρεθεί ποτέ ο ιδιοκτήτης του αδέσποτου, παρά τις προσπάθειες σας. Από και πέρα, είναι στο χέρι σας αν θα το φιλοξενήσετε προσωρινά ή αν θα το υιοθετήσετε.

 Τέλος, αναρωτηθείτε τα εξής: Είστε διατεθειμένοι να προσθέσετε αυτό το αδεσποτάκι στην οικογένεια σας για πάντα; Μπορείτε να ζήσετε μαζί του με τη σκέψη πως κάποια στιγμή ίσως σας χτυπήσει την πόρτα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης; Να είστε ειλικρινείς.

 Αν απαντήσατε όχι έστω και σε μία από αυτές τις ερωτήσεις, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συνοδεύσετε το ζωάκι αυτό απευθείας σε κάποιο καταφύγιο ή φιλοζωική οργάνωση. Εκείνοι θα αναλάβουν τα υπόλοιπα.

 Σας έχει τύχει ποτέ να περιθάλψετε κάποιο αδεσποτάκι; Θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε τις δικές σας ιστορίες και συμβουλές στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *