Bernese: Ένας αξιαγάπητος σκύλος που θα λατρέψετε!

Γνωστοί ως σκύλοι θεραπείας, τα Μπερνίζ είναι αξιαγάπητα σκυλιά που λατρεύουν τα παιδιά. Μάθετε τα πάντα για τα χαρακτηριστικά της ράτσας!

Προορίζεται για:

Οικογένειες

Επίπεδο διαβίωσης:

Μέτριο

Προσδόκιμο ζωής:

6-8 χρόνια

Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

Ευδιάθετο, φιλικό, τρυφερό

Κατάσταση υγείας:

Αρκετές πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για τον Ορεινό Σκύλο Βέρνης

 Πήρατε τη μεγάλη απόφαση να προσθέσετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας. Κατά την αναζήτηση της ιδανικής φυλής, λοιπόν, βρήκατε αγγελίες πως χαρίζονται κουτάβια Bernese Mountain Dogs και σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κουτάβι. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για έναν μεγαλόσωμο σκύλο, με ένα μοναδικό πλούσιο τρίχωμα που τον κάνει να ξεχωρίζει.

 Η συγκεκριμένη ράτσα αποτελεί το ιδανικό κατοικίδιο για οικογένεια, μιας και έχει μια εκπληκτική προσωπικότητα και λατρεύει να βρίσκεται κοντά σε παιδιά. Για την ακρίβεια, χαίρεται με οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του!

 Διαθέτει ένα πλούσιο τρίχωμα, που έρχεται σε συγκεκριμένα χρώματα, με μαύρους χρωματισμούς, ένα λευκό λαιμουδάκο και στήθος, και καφέ ποδαράκια και μουσουδίτσα. Το πυκνό τρίχωμα του μαδάει αρκετά κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και κυρίως από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά που έχει αυτό το πανέμορφο σκυλί είναι ότι χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα – τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ακόμη, ενδείκνυται να τον κάνετε μπάνιο τουλάχιστον κάθε δύο μήνες.

 Μία θηλυκή σκυλίτσα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 63 εκατοστά ύψους, με βάρος έως και τα 44 κιλά. Ένας αρσενικός έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος, με ύψος στα 70 εκατοστά και βάρος στα 53 κιλά.

 Με την κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση, ο σκύλος αυτός θα σας συντροφεύσει για περίπου 6-8 χρόνια. Στο διάστημα αυτό θα σας χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές γέλιου και χαράς. Συνήθως, πρόκειται για σκυλιά που ευημερούν σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, με μια καλή εκπαίδευση τα πηγαίνουν εξίσου περίφημα μέσα στο σπίτι.

 Ο Bernese Mountain Dog είναι ο ιδανικός σύντροφος για κάθε είδους περιπέτεια, ενώ απολαμβάνει κυρίως την ορειβασία. Είναι πολύ ενεργητικός και για αυτό, μπορεί να γίνει λιγάκι ανήσυχος αν δεν αθλείται τακτικά και να αρχίσει να σας κάνει νάζια.

 Προσωπικότητα και χαρακτήρας

 Οι σκύλοι της συγκεκριμένης φυλής διαθέτουν μια ευαίσθητη, ζεστή καρδιά και ο χαρακτήρας τους είναι ήρεμος κοντά σε ανθρώπους που αγαπούν. Για αυτό το λόγο, μπορούν να γίνουν αφοσιωμένοι σύντροφοι και πιστά κατοικίδια. Γενικότερα, είναι αρκετά ευπροσάρμοστοι κι αυτή η συμπεριφορά τους διευκολύνει την εκπαίδευση τους.

 Τα πηγαίνουν εξαιρετικά με την οικογένεια τους και λατρεύουν να παίζουν με μικρά παιδιά. Συνηθέστερα, θα τους δείτε να εργάζονται ως σκύλοι θεραπείας κι αυτό λόγω της ιδιαίτερα ευγενικής και γλυκιάς ιδιοσυγκρασίας τους.

 Οι Bernese Mountain Dogs προσεγγίζουν ευδιάθετα και ήρεμα τη ζωή. Αυτό σημαίνει πως τα πηγαίνουν πολύ καλά με τον περισσότερο κόσμο και απολαμβάνουν πάντοτε την συντροφιά άλλων σκύλων ή ακόμη και γατιών.

 Όπως όλοι οι σκύλοι με ενεργητική διάθεση, απαιτούν τακτική άσκηση και συμμετοχή σε δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, είναι χαρούμενοι με μία απλή και μεγάλη σε διάρκεια βόλτα με την οικογένεια τους.

 Αν χρειαστεί να μείνουν μόνοι τους για αρκετό καιρό και δεν αθλούνται όσο χρειάζονται, έχουν την τάση να γαυγίζουν. Αν τους δείτε φωνακλάδες, μην ανησυχήσετε. Θέλουν απλώς να παίξουν μαζί σας!

Η ιστορία που κρύβεται πίσω τους

 Οι σκύλοι αυτής της ράτσας κάποτε ονομάζονταν και Dürrbachhund. Όπως ακριβώς ο Γερμανικός Ποιμενικός, έτσι και οι Bernese Mountain Dogs χρησιμοποιούνταν ως σκύλοι-φύλακες σε φάρμες, ενώ αναλάμβαναν καθήκοντα όπως η συγκέντρωση των κοπαδιών.

 Πλέον, θεωρείται πως η ράτσα αυτή εργαζόταν στο πλευρό οικογενειών Ελβετικής καταγωγής για πάνω από 2000 χρόνια.

 Συχνότερα, θα τους βλέπατε να δραστηριοποιούνται σε φάρμες και αγροκτήματα ως εργάτες. Παράλληλα όμως, ήταν πάντοτε πιστοί φίλοι των κτηνοτρόφων, επιδεικνύοντας τεράστια αφοσίωση και πάθος για τη δουλειά τους.

 Περίπου στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η παρούσα φυλή σκύλων γνώρισε μεγάλη αναγνωσιμότητα. Η ένδοξη φήμη τους οδήγησε στη συστηματική εκτροφή τους, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες και απέκτησαν παγκόσμια φήμη.

 Δεν ήταν πριν από το 1981, όταν το Αμερικανικό Κέντρο Σκύλων δέχτηκε τους Bernese Mountain Dogs και το club που είχε ιδρυθεί για εκείνους ως ομότιμο μέλος.

Γενικότερη κατάσταση υγείας και συχνότερα προβλήματα

 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μία υγιέστατη φυλή. Ωστόσο είναι λιγάκι επιρρεπής σε ορισμένες ασθένειες, όπως:

  • Von Willebrand’s Disease.

 Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί προβλήματα με την πήξη του αίματος. Χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

  • Progressive Retinal Atrophy (PRA).

 Οφείλεται στη μείωση της ομαλής λειτουργίας των νευρικών κυττάρων του οφθαλμού, που εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερα ηλικιακά σκυλάκια. Έτσι, δημιουργείται καταρράκτης.  

 Σε ακραίες περιπτώσεις, η ασθένεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Για αυτό, αν δείτε σχετικά συμπτώματα, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας.

  • Osteosarcoma

 Πρόκειται μια μορφή καρκίνου στα κόκκαλα, αρκετά συνηθισμένη μεταξύ των σκύλων. Το πρώτο σύμπτωμα που θα πρέπει να σας οδηγήσει στον κτηνίατρο είναι η ξαφνική αδυναμία. Αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση.

  • Δυσπλασία στους αγκώνες

 Είναι αρκετά συχνή σε μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων. Πιστεύεται ότι προκαλείται από ποικίλους ρυθμούς ανάπτυξης στους αγκώνες τους. Σταδιακά, αυτό οδηγεί σε χαλάρωση των αρθρώσεων, πόνο, και εμφάνιση αδυναμίας.

 Αντιμετωπίζεται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ενώ σε έσχατη λύση υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης.

  • Δυσπλασία του ισχίου

 Είναι μία κατάσταση, όπου το μηριαίο οστό και η άρθρωση του ισχίου δεν συνδέονται σωστά. Έτσι, προκαλείται πόνος και χωλότητα. Οι λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σε σοβαρότερα περιστατικά, ίσως απαιτείται κάποια μικρή χειρουργική επέμβαση.

 Άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσουν είναι η δερματίτιδα, η ανωμαλία κατά το βάδισμα και η εξωτερική ωτίτιδα. Όλες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, σε συνεννόηση και με τον κτηνίατρο σας.

Το παιχνίδι των γνώσεων

 Προτού προχωρήσετε στην υιοθεσία του νέου σας κουταβιού, δείτε μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα σκυλάκια:

  •  Αρχικά, εκτράφηκαν για το τράβηγμα καροτσιών με γαλακτοκομικά προϊόντα και για να συγκεντρώνουν τα κοπάδια στα αγροκτήματα και τις φάρμες.
  •  Πολλές διασημότητες έχουν Bernese Mountain Dogs. Ανάμεσα τους οι Courtney Cox & David Arquette, Ben Roethlisberger, Joel Benenson, Frank Ocean, και Hilary Duff.
  •  Χάρη στην περιπετειώδη ιστορία τους, οι συγκεκριμένοι σκύλοι λατρεύουν το παιχνίδι και αυτό του καθιστά ιδανική συντροφιά για παιδιά, αλλά και ενήλικους!

 Επιτέλους πήρατε την απόφαση να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι και να προσθέσετε ένα μαλλιαρό παιδάκι στην οικογένεια σας. Συγχαρητήρια! Σκέφτεστε, λοιπόν, να προτιμήσετε ένα κουτάβι της φυλής των Bernese Mountain Dogs και πολύ καλά κάνετε!

 Η συγκεκριμένη ράτσα διακρίνεται για το πλούσιο τρικολόρε χρώμα της και το μεγαλοπρεπές παρουσιαστικό. Ταυτόχρονα, τα κουτάβια αυτά διαθέτουν έναν εξαιρετικά ευγενικό και φιλικό χαρακτήρα κι αυτό τα καθιστά ιδανικά για οικογένειες με παιδάκια.

 Είναι πολύ δραστήριοι σκύλοι και πάντοτε χαίρονται να απολαμβάνουν την παρέα τους. Μαζί τους, θα βγει στην επιφάνεια το παιδί που κρύβετε μέσα σας!

 Έχετε κι άλλες απορίες για αυτά τα σκυλάκια; Πείτε μας τι θέλετε να μάθετε ακριβώς στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *