Διάρροια Σκύλου: Αιτίες & άμεση Αντιμετώπιση!

Ο σκύλος σας ταλαιπωρείται με διάρροια ή μαλακές κενώσεις; Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες και τον τρόπο για να ανακουφίσετε το σκυλάκι σας!

 Σίγουρα, η διάρροια σκύλου δεν είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο θέμα. Παρόλα αυτά, αν είστε ιδιοκτήτες σκύλων, το πιθανότερο είναι πως έχετε έρθει αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση.

 Πολλοί πανικοβάλλονται και αναρωτιούνται “τι να δώσω στον σκύλο μου που κάνει διάρροια”. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος για πανικό, καθώς η διάρροια μπορεί και να οφείλεται σε κάτι απλό και αντιμετωπίσιμο. Βεβαίως, οφείλουμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο σοβαρότερου προβλήματος.

 Για την ακρίβεια, η διάρροια είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αρκετά συχνά μεταξύ των σκύλων. Διαφέρει σε ό,τι έχει να κάνει με τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση της και, φυσικά, ποικίλει από σκύλο σε σκύλο.

 Συνήθως, τα περισσότερα περιστατικά διάρροιας προκύπτουν από συστατικό τροφής, από κόκκαλα ή αλλεργίες και ταλαιπωρούν το κατοικίδιο. Εντούτοις, η διάρροια μπορεί να οφείλεται και σε σοβαρότερους παράγοντες που πρέπει να γνωρίζουμε.

 Ενδεχομένως, να μην είστε σε θέση να αποτρέψετε τελείως τη διάρροια, αλλά το να γνωρίζετε όσα περισσότερα γίνεται για τα αίτια και την αντιμετώπιση της, ίσως είναι αρκετό για να μειώσετε την εμφάνιση των σχετικών επεισοδίων.

Το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα των σκύλων

 Υπάρχουν βασικές διαφορές ανάμεσα στο πεπτικό σύστημα των σκύλων και των ανθρώπων. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, η τροφή ταξιδεύει γρήγορα μέσα από τον οισοφάγο των σκύλων και καταλήγει στο στομάχι, όπου χωνεύεται.

 Μάλιστα, το στομάχι τους περιλαμβάνει οξέα 3 φορές πιο δυνατά από τα δικά μας, προκειμένου να χωνεύουν φαγητό, που είναι σχεδόν αμάσητο. Η όλη διαδικασία διαρκεί φυσιολογικά 10 ώρες περίπου.

12 κορυφαίες αιτίες πρόσκλησης διάρροιας

 Η αλήθεια είναι πως το πεπτικό σύστημα ενός σκύλου είναι αρκετά ευαίσθητο. Έτσι, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να το διαταράξουν και να προκαλέσουν την εμφάνιση διάρροιας ή εμετού.

 Ορισμένα πράγματα, όπως η υπερβολική κατανάλωση γρασιδιού, δεν είναι καθόλου σοβαρά. Παρόλα αυτά, κάποια άλλα μπορεί να αποβούν μοιραία για τη ζωή του σκυλάκου, όπως η κατάποση ουσιών που δεν μπορεί να χωνέψει.

 Τότε, οι ουσίες αυτές παγιδεύονται στο στομάχι του. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τους 12 λόγους για τους οποίους μπορεί να αναπτύξει μαλακά κόπρανα:

 1.  Διατροφική απροσεξία. Ένα παράδειγμα είναι η υπερβολική κατανάλωση τροφής, σκουπιδιών ή χαλασμένου φαγητού.
 2.  Αλλαγή στη διατροφή. Κάποια απρόσμενη αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες δυσκολεύει το πεπτικό του σύστημα να προσαρμοστεί.
 3.  Δυσανεξία σε ορισμένες τροφές.
 4.  Αλλεργίες από τροφή.
 5.  Παράσιτα, που προκαλούν την εκδήλωση ασθενειών, κυρίως σε κουτάβια ή σκύλους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
 6.  Κατάποση τοξικών ουσιών ή φυτών.
 7.  Κατάποση αντικειμένου, που δεν μπορεί να χωνευτεί εύκολα, όπως είναι κάποιο παιχνίδι, μια κάλτσα ή τα κόκκαλα.
 8.  Προσβολή από κάποιον ιό, όπως ο Parvovirus.
 9.  Βακτηριακές λοιμώξεις, σαν την σαλμονέλα.
 10.  Λήψη αντιβιοτικών ή άλλων φαρμακευτικών προϊόντων.
 11.  Άγχος ή άλλη συναισθηματική διαταραχή.
 12.  Ασθένειες, όπως η κολίτιδα, η νεφρική ή η ηπατική νόσος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο καρκίνος.

Τι μπορούν να σας πουν τα κόπρανα του σκύλου σας για την υγεία του

 Η συνεχόμενη διάρροια και το χρώμα της αποκαλύπτουν πολλά για την αιτία του προβλήματος και τη γενικότερη υγεία του σκύλου σας. Για αυτό, θα πρέπει πάντοτε να παρατηρείτε το χρώμα, τη συχνότητα και, γενικά, οτιδήποτε μπορεί να σας βοηθήσει να περιγράψετε τα συμπτώματα στον κτηνίατρο σας.

 Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάρροια θα πρέπει φυσιολογικά να σταματήσει μετά από μερικές ημέρες, με την κατάλληλη θεραπεία στο σπίτι. Ακόμη και τότε όμως, είναι καλό να καλέσετε τον κτηνίατρο σας, ειδικά αν τα συμπτώματα συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Σε γενικές γραμμές θα πρέπει τα κόπρανα του να έχουν σοκολατί χρώμα, σχήμα κορμού, να είναι συμπαγή και να μπορείτε εύκολα να τα μαζέψετε. Παράλληλα, το μέγεθος τους πρέπει να είναι ανάλογο της ποσότητας τροφής, που έχει καταναλώσει. Οι μεγάλοι όγκοι, η υγρή μορφή, μάζα με βλέννα ή οι κηλίδες αίματος δεν είναι φυσιολογικές ενδείξεις.

 Ειδικότερα, χρώματα όπως είναι το πορτοκαλί, το πράσινο και το γκρι υποδεικνύουν πως ίσως υπάρχει κάποιο ζήτημα με το συκώτι, το πάγκρεας ή τη χοληδόχο κύστη. Επίσης, τα κόπρανα που μοιάζουν με μαύρη πίσσα είναι ανησυχητικό σημάδι και θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας.

 Ακόμη, αν δείτε κόπρανα που έχουν άσπρες κηλίδες σαν ρύζι, μπορεί ο σκυλάκος σας να έχει αναπτύξει μικρά σκουληκάκια. Τέλος, η εμφάνιση κηλίδων αίματος σημαίνει πως ίσως έχει τραυματιστεί η περιοχή του πρωκτού.

 Όσον αφορά στη συχνότητα, σε περίπτωση που το σκυλί σας αποβάλλει αρκετές μικρές ποσότητες σε διάστημα μίας ώρας και φαίνεται να πιέζεται, ενδέχεται να έχει υποστεί κάποια φλεγμονή του εντέρου. Παράλληλα, αν κάνει την ανάγκη του 3-4 φορές και με μεγάλο όγκο, μπορεί να έχει δεχτεί κάποια διαταραχή.

 Όπως κι αν έχει όμως, είναι σημαντικό να εξετάζετε προσεκτικά τα κόπρανα του σκύλου σας. Έτσι, σε περίπτωση που παρατηρήσετε διάρροια, θα είστε σε θέση να δώσετε στον κτηνίατρο σας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Έπειτα, εκείνος ή εκείνη θα σας πει τι χρειάζεται να κάνετε.

Τι να δώσω στο σκύλο μου που κάνει διάρροια στο σπίτι;

 Αρκετά περιστατικά διάρροιας είναι σχετικά ήπια και ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε στο σπίτι. Μια καλή επιλογή είναι η νηστεία, δηλαδή να μην τον ταΐσετε για 12 με 24 ώρες.

 Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να του δίνετε συχνά μικρές ποσότητες φρέσκου νερού. Αυτό θα βοηθήσει το πεπτικό του σύστημα να καθαρίσει φυσικά. Προσοχή όμως, γιατί η νηστεία δεν είναι κατάλληλη για κουτάβια ή ηλικιωμένους σκύλους που χρειάζονται θρεπτικά συστατικά.

 Μετά τη νηστεία, τα τρόφιμα θα πρέπει να εισαχθούν και πάλι σταδιακά στη διατροφή του. Τότε, μπορείτε να ξεκινήσετε με ορισμένα συνδετικά τρόφιμα, που θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση. Ορισμένες δοκιμασμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • Ειδικά σχεδιασμένες κλινικές δίαιτες για την διάρροια σε ξηρά τροφή ή κονσέρβα που μπορούμε να βρούμε διαθέσιμες σε εξειδικευμένο κατάστημα Petvet24.
 •  Λευκό ρύζι
 •  Νερό από ρύζι. Βράστε σε μεγάλη ποσότητα νερού λίγο λευκό ρύζι, απομακρύνετε το και δώστε του μόνο το ρόφημα με το νερό. 
 •  Γιαούρτι. Έχει ευεργετικά βακτήρια, που βοηθούν το πεπτικό σύστημα του σκύλου.
 •  Προβιοτικά για σκύλους.
 •  Πηγές καθαρής πρωτεΐνης, όπως είναι τα βραστά αυγά ή το κοτόπουλο.
 •  Βότανα, όπως ο μάραθος έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.
 •  Φάρμακα για σκύλους είναι αποτελεσματικά για τη διάρροια των σκύλων. Θα πρέπει πάντοτε να χορηγούνται με προσοχή και αφού έχετε μιλήσει με τον κτηνίατρο σας.

 Ωστόσο, κάθε σκυλάκος είναι διαφορετικός. Έτσι, είναι σημαντικό να θυμάστε πως μια μέθοδος που θα βοηθήσει έναν μπορεί να μην πιάσει με άλλον. Συνεπώς, θα χρειαστεί να πειραματιστείτε λιγάκι για να βρείτε τι βοηθάει το δικό σας κατοικίδιο.

 Μόλις βρείτε την κατάλληλη δίαιτα αποκατάστασης που συμφωνεί με το κατοικίδιο σας και δεν προκαλεί περαιτέρω προβλήματα, μπορείτε αργά αργά να αυξήσετε τις μερίδες φαγητού του. Στη συνέχεια, αρχίστε να προσθέτετε μικρές ποσότητες της κανονικής τροφής του, έως ότου σταθεροποιηθεί πλήρως.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον κτηνίατρο; 

 Η κατάλληλη στιγμή να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του σκύλου σας. Δυστυχώς, μερικά σκυλάκια είναι πιο επιρρεπή σε γαστρεντερικά προβλήματα από άλλα. Επομένως, θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για οτιδήποτε δεν είναι φυσιολογικό για το δικό σας κατοικίδιο.

 Πάντως, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως είναι ώρα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας:

 •  Συνεχόμενη διάρροια.
 •  Μεγάλη διάρκεια των δυσάρεστων συμπτωμάτων.
 •  Αφυδάτωση.
 •  Άλλα σωματικά συμπτώματα, όπως είναι ο λήθαργος, ο πυρετός, ο εμετός, τα ξερά και αποχρωματισμένα ούλα, ή η αδυναμία.
 •  Εάν λαμβάνει θεραπευτική αγωγή για οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.
 •  Υπάρχουσες καταστάσεις, όπως είναι η προχωρημένη ηλικία, ο διαβήτης, η ασθένεια Cushing, ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας.
 •  Όταν τα πράγματα απλώς δεν σας φαίνονται φυσιολογικά. Σε τελική ανάλυση, εσείς ξέρετε καλύτερα το κατοικίδιο σας, οπότε μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε κάτι δεν πάει καλά. Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας και συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας.

 Σίγουρα, η διάρροια δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση τόσο για τον σκυλάκο σας, όσο και για εσάς. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της, λόγω και της ευαισθησίας του πεπτικού του συστήματος.

 Επομένως, θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για τυχόν σημάδια, που φανερώνουν πως κάτι δεν πάει καλά. Σε γενικές γραμμές, είναι δυνατό να εφαρμόσετε κάποιες θεραπευτικές μεθόδους στο σπίτι.

 Παρόλα αυτά, αν δείτε ότι τα ενοχλητικά συμπτώματα της διάρροιας από τροφή ή κάποια άλλη αιτία δεν σταματούν παρά τις προσπάθειες σας, έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να κλείσετε ένα ραντεβού στον κτηνίατρο σας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *