Πρόβλημα στις πατούσες του σκύλου μου;

Βλέπετε τον σκυλάκο σας να ασχολείται υπερβολικά με τα πατουσάκια του; Δείτε πως θα καταλάβετε αν κάτι δεν πάει καλά και πως να το αντιμετωπίσετε άμεσα!

 Οι σκύλοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας τους στηριζόμενοι στα πόδια τους για να περπατάνε, να τρέχουν και να παίζουν. Συχνά, εμπλέκονται σε έντονη σωματική άσκηση, οπότε είναι σημαντικό να περιποιείστε συχνά τα πατουσάκια του κατοικίδιου σας.

 Για την ακρίβεια, στα πέλματα τους υπάρχουν ειδικά μαξιλαράκια που τους βοηθούν σε κάθε τους κίνηση. Παρέχουν μόνωση και προστασία στα ποδαράκια τους. Τους δίνουν δυνατότητα πρόσφυσης, επιβράδυνσης και ισορροπίας,  αλλά και απορρόφησης των κραδασμών, που προκύπτουν όταν κινούνται.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως είναι ειδικά σχεδιασμένα και ανθεκτικά σε έντονη άσκηση. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται η εμφάνιση ορισμένων προβλημάτων. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τις πατουσίτσες του σκύλου σας για τυχόν προβλήματα και να τις κρατάτε όσο το δυνατόν πιο υγιείς.

Σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά

 Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις, που θα παρατηρήσετε, αν κάτι δεν πηγαίνει καλά με τις πατούσες του σκύλου σας. Επομένως, έχετε το νου σας για συμπτώματα όπως: Έντονο γλείψιμο και μάσημα της πατούσας, χωλότητα ή αδυναμία να πατήσει το πόδι του σωστά, ερυθρότητα και πρήξιμο, έκκριση υγρού, τριχόπτωση.

 Άλλα σημάδια πως κάτι δεν πηγαίνει καλά μπορεί να είναι τα έλκη με απολέπιση και φουσκάλες, οι εκδορές, τα ραγισμένα και σπασμένα νύχια, η ξηρότητα ή η χαλαρότητα, η έντονη δυσοσμία, οι κηλίδες αίματος και η άρνηση να περπατήσει.

Τα συνηθέστερα προβλήματα

 1. Αλλεργίες

 Κάθε κατοικίδιο ζωάκι μπορεί σε κάποια φάση της ζωής του να ταλαιπωρηθεί από αλλεργίες. Συνήθως, παρουσιάζουν έντονο κνησμό στις πατούσες και θα τα δείτε να τις γλείφουν ή να τις δαγκώνουν με μανία, προκειμένου να ανακουφιστούν.

 Χρειάζεται λίγη προσοχή όμως, γιατί το υπερβολικό γλείψιμο ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό ή μικροτραυματισμούς. Έπειτα, οι πατούσες του θα είναι πιο επιρρεπείς σε δευτερογενείς λοιμώξεις. Έτσι, τα σκυλάκια που γλείφουν συνέχεια τα πέλματά τους καλό θα ήταν να ελεγχθούν για κάποια αλλεργία.

2. Λοιμώξεις

 Πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων και μυκήτων ζουν φυσιολογικά στις πατούσες του σκύλου. Περιστασιακά όμως, η ανάπτυξη τους μπορεί να αυξηθεί ραγδαία και να προκληθεί λοίμωξη.

 Τα σημάδια, που μαρτυρούν πιθανή λοίμωξη στα πόδια του σκύλου, περιλαμβάνουν το έντονο γλείψιμο και μάσημα λόγω της φαγούρας, το πρήξιμο με την ερυθρότητα, την ξηρότητα και τον πόνο.

 Τυπικά, οι περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα εμφανίζουν έντονη λιπαρότητα και ορισμένες φορές καφέ αποχρωματισμό των νυχιών. Βέβαια, κάποιες φορές σχετικές μολύνσεις ίσως είναι δευτερογενείς σε κάποια αλλεργία. Ο κτηνίατρος σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει σωστή εκτίμηση της υγείας των ποδιών του σκύλου σας και να του χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

3. Προβλήματα με τα νύχια

 Γενικά, καλό είναι να περιποιείστε τακτικά τα νύχια του σκύλου σας. Διαφορετικά, αν μακρύνουν αρκετά, ενδέχεται να τον δυσκολέψουν στο περπάτημα και να του προκαλέσουν συνεχόμενη πίεση και έντονο πόνο.

 Σε κάποιες περιπτώσεις, πάλι, ο ελλιπής καλλωπισμός μπορεί να οδηγήσει στο να γυρνούν τα νυχάκια του προς το εσωτερικό ή να φθείρονται. Ειδικά η φθορά τους, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Τότε, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας.

4. Ξηρά και ραγισμένα πέλματα

 Σε γενικές γραμμές, τα πέλματα των σκυλάκων διαθέτουν μία τραχιά επιφάνεια, ώστε να μπορούν να κινούνται με ευκολία σε λείες επιφάνειες. Έχουν δηλαδή ειδικό σχεδιασμό.

 Ωστόσο, μία ποικιλία παραγόντων, όπως είναι η έκθεση σε άσχημες καιρικές συνθήκες, η επαφή με χημικές ουσίες, το περπάτημα σε σκληρές επιφάνειες και το υπερβολικό γλείψιμο μπορούν να οδηγήσουν σε ξηρά και ραγισμένα πέλματα. Με τη σειρά τους, αυτά μπορεί να γίνουν αρκετά επώδυνα για το κατοικίδιο σας και να το εκθέσουν σε κίνδυνο μόλυνσης.

5. Εγκαύματα και φουσκάλες

 Αν μια μέρα έχει ανυπόφορη ζέστη, πρέπει να γνωρίζετε πως κι ο σκύλακος ταλαιπωρείται. Για αυτό, καλό θα ήταν να ελέγξετε τη θερμοκρασία του εδάφους με γυμνό χέρι και αν δείτε πως είναι πολύ καυτό για εσάς, τότε είναι βέβαιο πως το ίδιο θα ισχύει και για εκείνον.

 Δυστυχώς, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να υποφέρουν από εγκαύματα στα πόδια τους, λόγω του περπατήματος σε πολύ ζεστές επιφάνειες. Αν παρατηρήσετε πως οι πατούσες τους φαίνονται πρησμένες και κόκκινες, ίσως έχουν φουσκάλες. Τότε, είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης επίσκεψης στον κτηνίατρο σας.

6. Εκδορές και κοψίματα

 Εκδορές και μικροτραυματισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, μιας και τα σκυλιά τρέχουν και παίζουν σε ποικίλες επιφάνειες. Έτσι, είναι σημαντικό να προσέχετε μήπως υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα στο έδαφος όταν βγάζετε βόλτα τον τετράποδο φίλο σας.

 Ωστόσο, όσο προσεκτικοί κι αν είστε, είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε διάφορα ξένα σώματα, όπως θραύσματα από γυαλιά. Για αυτό, θα πρέπει πάντοτε να παρέχετε την κατάλληλη προστασία στο κατοικίδιο σας.

7. Παράσιτα

 Τα τσιμπούρια είναι διαβόητα, επειδή κρύβονται με μεγάλη ευκολία ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του σκύλου σας. Μάλιστα, μπορούν να προκαλέσουν κάθε είδους προβλήματα, όπως είναι ο έντονος πόνος και η εμφάνιση μολύνσεων.

 Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για να τα αφαιρέσει. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε κάποιο τσιμπιδάκι για να απομακρύνετε τα ενοχλητικά παράσιτα μια και καλή από τα ποδαράκια του.

 Ακόμη, τα κατοικίδια μπορούν να προσβληθούν από διάφορα ακάρεα. Εκείνα προκαλούν τριχόπτωση και πρήξιμο. Συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρο σας. Εκείνος θα είναι σε θέση να θεραπεύσει αποτελεσματικά τον σκυλάκο σας.

8. Μικρά κυστίδια

 Διάφορα εξογκώματα, όπως είναι οι κύστες, εμφανίζονται συχνά στα πόδια των σκύλων, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να τις δείτε και ανάμεσα στα δάχτυλα. Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας, αν εντοπίσετε κάτι σχετικό, ώστε να μπορέσει να το αφαιρέσει καταλλήλως.

Σωστή φροντίδα για την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων

 Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την εμφάνιση προβλημάτων στα ποδαράκια του σκύλου σας είναι ένας: η πρόληψη. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιποιείστε τακτικά και σωστά τα πατουσάκια του.

 Μια αποτελεσματική λύση είναι να τον πηγαίνετε για πεντικιούρ. Εκεί, θα απολαύσει τον απαραίτητο καλλωπισμό. Το πόσο συχνά πρέπει να τριμάρετε τα νύχια του σκύλου σας, εξαρτάται από τη φυλή και τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

 Η διαδικασία του καλλωπισμού πρέπει να είναι ήρεμη και απολαυστική, τόσο για εσάς, όσο και για το κατοικίδιο σας. Καλό θα ήταν να τον κάνετε να συνηθίσει σταδιακά το άγγιγμα των ποδιών του και να μετατρέψετε αυτή του την εμπειρία σε ευχάριστη.

 Όπως κι αν έχει όμως, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας τις δεδομένες καιρικές συνθήκες για να προφυλάξετε τα πατουσάκια του σκύλου από κινδύνους. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μην τον βγάζετε βόλτα μεσημέρι στην καυτή άσφαλτο και το χειμώνα αποφύγετε τον πάγο σε δρόμους και πεζοδρόμια. Επίσης, πάντοτε να καθαρίζετε καλά τα ποδαράκια του μετά τη βόλτα.

 Σημαντικότερο όλων είναι να μην αμελείτε την καθιερωμένη επίσκεψη στον κτηνίατρο σας. Εκτός αυτού όμως, μπορείτε και οι ίδιοι να ελέγχετε τακτικά τα πατουσάκια του σκύλου σας, κυρίως μετά τη βόλτα και το παιχνίδι.

 Στα πλαίσια της προστασίας των ευαίσθητων ποδιών του, καλό θα ήταν να έχετε ένα ειδικό κουτί πρώτων βοηθειών. Έτσι, αν τύχει και έρθετε αντιμέτωποι με κάποιο μικροτραυματισμό, θα είστε σε θέση να τον περιποιηθείτε σωστά.

 Τα ποδαράκια των σκύλων είναι ειδικά σχεδιασμένα, για να τους παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζονται στην καθημερινότητα τους. Παρόλα αυτά, μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα και τότε το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας.

 Επομένως, ως υπεύθυνοι κηδεμόνες θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις πατούσες του κατοικίδιου σας. Ταυτόχρονα, καλό θα ήταν να τα περιποιείστε συχνά, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Άλλωστε, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

 Αν έχετε κι άλλες απορίες σχετικά με τα πατουσάκια του σκύλου σας, μη διστάσετε να μας γράψετε σχετικά στα σχόλια από κάτω! Η εξειδικευμένη ομάδα μας είναι πάντοτε πρόθυμη να σας βοηθήσει.

Anaplasis αναπλαστική αλοιφή για γάτες και σκύλους

 Η Anaplasis είναι αλοιφή ανάπλασης δέρματος για γάτες και σκύλους. Ένα εκλεκτό  μείγμα φυσικών προστατευτικών συστατικών για το δέρμα.

Επουλώνει και προστατεύει την τραυματισμένη περιοχή. Καταπραΰνει τις φλεγμονές και βοηθά τη διαδικασία επούλωσης των πληγών

Μπορεί να εφαρμοστεί καθημερινά για αποφυγή της ξηρότητας στα ταλαιπωρημένα πέλματα και τη δημιουργία σκληρού δέρματος (κάλους) σε αγκώνες και  γόνατα.

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *