Ποιά πρέπει να είναι η διατροφή ενός σκύλου με καλαζάρ;

Θέλετε να προασπίσετε την υγεία του σκύλου σας που πάσχει από καλαζάρ; Δείτε τις ιδανικές τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα κατά της νόσου!

 Οι σκύλοι είναι ζωντανοί οργανισμοί και ως τέτοιοι, δυστυχώς, δεν είναι άτρωτοι. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να προσβληθούν από διάφορες ασθένειες. Ορισμένες μάλιστα ενδέχεται να είναι σοβαρές και χρόνιες.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λεϊσμανίαση, ή απλώς καλαζάρ. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτή την ασθένεια.

 Θα μάθετε τι ακριβώς είναι, ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της και πως η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά έναν σκύλο με καλαζάρ. Έτσι, θα είστε σε θέση να προασπίσετε την υγεία του κατοικίδιου σας και να το κρατήσετε στο πλευρό σας για πολλά χρόνια ακόμη!

Τι ακριβώς είναι η λεϊσμανίαση;

 Επί της ουσίας, πρόκειται για μία μόλυνση που προκαλείται από το παράσιτο Leishmania. Οι σκύλοι αποτελούν τους ιδανικούς ξενιστές.

 Κύρια μορφή της νόσου αποτελεί η δερματική λεϊσμανίαση, που οδηγεί σε δερματοπάθειες. Υπάρχει επίσης η σπλαχνική, που επηρεάζει εσωτερικά όργανα, όπως είναι ο σπλήνας, το συκώτι και ο μυελός των οστών.

 Συνηθέστερα, εμφανίζεται στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. Παράλληλα, ακμάζει και σε Μεσογειακά Ευρωπαϊκά κράτη, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

 Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται συχνότερα μέσω των θηλυκών κουνουπιών και των τσιμπημάτων τους. Από εκεί και πέρα, η νόσος αυτή είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ένας σκύλος που νοσεί μπορεί με τεράστια ευκολία να τη μεταφέρει σε κάποιον άλλον με τις δαγκωματιές ή τις πληγές.

 Πέρα από αυτό, μεταδίδεται μέσω του αίματος, του σπέρματος και των παραγώγων τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τις δωρεές αίματος, όπου υπάρχει μολυσμένο δείγμα και, φυσικά, με τη σεξουαλική επαφή μεταξύ σκύλων.

 Ενώ ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί εξίσου από τσίμπημα κουνουπιού, δεν έχουν σημειωθεί σχετικά περιστατικά, όπου κόλλησε κάποιος από σκύλο.

 Έτσι, λοιπόν, χρειάζεται να προσέχετε όταν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας σε μέρη που ευδοκιμούν κουνούπια, δηλαδή σε πάρκα, αγροτικές περιοχές, κοντά σε λίμνες ή λιμνάζοντα νερά.

Βασικά συμπτώματα του καλαζάρ σε σκύλους

 Σε γενικές γραμμές, η συμπτωματολογία διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Ο λόγος είναι πως εξαρτάται από τη διαφορετική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος στη νόσο. Κάποια σκυλιά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα και είναι απλοί φορείς της ασθένειας.

 Άλλα πάλι παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως είναι η απώλεια βάρους, η ανορεξία, ο λήθαργος, το πρήξιμο στους λεμφαδένες, ο πυρετός, ο εμετός, η διάρροια, η χωλότητα και οι νευρολογικές διαταραχές.

 Ακόμη, ενδείξεις όπως η αυξημένη δίψα ή η συχνοουρία, τα χλωμά ούλα και βλέφαρα, η δερματίτιδα, η έντονη τριχόπτωση, η υπερκεράτωση της μύτης, οι πληγές στο ρύγχος, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και την περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι εξίσου πιθανές.

 Διάγνωση της νόσου

 Ο κτηνίατρος σας θα πραγματοποιήσει μία σωματική εξέταση στο σκύλο σας. Έπειτα, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες αιματολογικές και ουρικές εξετάσεις. Μπορεί να κάνει και βιοψία δέρματος. Πρωταρχικός σκοπός του είναι να αποκλείσει άλλα ενδεχόμενα, όπως είναι ο λύκος, κάποιος καρκίνος ή η ασθένεια distemper.

Αντιμετώπιση του καλαζάρ

 Μετά το πέρας των εξετάσεων και τη γνωμάτευση πως πράγματι, πρόκειται για καλαζάρ, θα πρέπει να ξέρετε το εξής: η νόσος δεν θεραπεύεται τελείως.

 Φυσικά, ο κτηνίατρος μπορεί να συνιστήσει τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, προκειμένου να καταπραΰνει τα συμπτώματα. Ωστόσο, αν δει πως οι παρενέργειες τους είναι πολλές, θα προτείνει πιο φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης.

 Επί της ουσίας, με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή του και τη λήψη των απαραίτητων συμπληρωμάτων, ο σκυλάκος σας θα μπορέσει να απολαύσει μία ποιοτική ζωή – ανάλογα πάντοτε και με το στάδιο που βρίσκεται.

Η διατροφή του σκύλου που πάσχει από καλαζάρ

 Σκοπός σας είναι να ενεργοποιήσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου για να καταπολεμήσει την ασθένεια. Πώς; Με μια διατροφή που βασίζεται σε φρέσκα, ωμά τρόφιμα! Επιλέξτε, λοιπόν:

 • Δίαιτα χαμηλή σε πουρίνη

 Οι πουρίνες είναι φυσικά συστατικά που βρίσκονται στα φυτά και τα κύτταρα των ζώων. Οξειδώνονται και παράγουν το περίφημο ουρικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία ενός σκύλου, όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

 Βέβαια, για έναν σκύλο με καλαζάρ, μία δίαιτα υψηλή σε πουρίνες, ίσως προκαλέσει το σχηματισμό πετρών στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη.

 Προτιμήστε, λοιπόν τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, τα αυγά, τα απλά γαλακτοκομικά προϊόντα, η βρώμη, το ψαχνό από κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το αρνί και οι ξηροί καρποί, εκτός από τα φιστίκια μακαδάμια που είναι τοξικά.

 • Πεπόνι

 Είναι γεμάτο με φυσικές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή. Αυτά διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης του παρέχει βαθιά ενυδάτωση. Να του το δίνετε σα λιχουδιά.

 • Χυμό από αλόη

 Πέρα από τα οφέλη που έχει για το δέρμα, η αλόη βέρα έχει εκπληκτική αντιφλεγμονώδη δράση και καταπολεμά την οξείδωση των κυττάρων. Η συνιστάμενη δόση είναι στα 5-15ml αλόης για μικρές ράτσες και στα 15-30ml για μεσαίες και μεγαλόσωμες. Διαλύετε σε 1 λίτρο νερού.

 • Πικαλικίνη

 Πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής, που εξάγεται από το ρόδι. Είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας, με πολλές βιταμίνες. Χορηγήστε του περίπου 10 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

 • Μαύρο πιπέρι

 Λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Μπορείτε να το προσθέσετε στην κανονική του τροφή.

 • Κουρκουμάς

 Με ποικίλα οφέλη για τον οργανισμό του σκύλου σας, βοηθάει παράλληλα και στην επούλωση των πληγών. Μπορείτε να το δώσετε σε σκόνη ή φρέσκο, αναμεμιγμένο με την τροφή του.

 • Φύκια

 Πλούσια σε αμινοξέα και πολύτιμα μέταλλα, τα φύκια ενισχύουν δραστικά το ανοσοποιητικό του σκύλου σας.

 Η ασφαλέστερη μορφή τος είναι σε σκόνη ή σε νιφάδες, πασπαλισμένη ή αναμεμιγμένη με το φαγητό του. Βέβαια, υπάρχουν και τα φύκια του γλυκού νερού, Haematoccus Pluvialis. Η προτεινόμενη δόση είναι στα 1-2 γραμμάρια ανά 10 γραμμάρια σωματικού βάρους. Να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 • Echinacea Purpurea

 Πρόκειται για βότανο με καταπραϋντικές ιδιότητες. Χορηγήστε το σε 12 έως 25 σταγόνες, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε τσάι ή να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα βότανα.

 • Παπάγια

 Ως εξωτικό φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Φημίζεται για την ευεργετική του δράση σε ό,τι αφορά τα νεφρά. Σερβίρετε ως λιχουδιά.

 • Ρεσβερατρόλη

 Εξάγεται από ιαπωνικά knotweeds και μειώνει δραστικά τους φλεγμονώδεις παράγοντες, που σχετίζονται με τη λεϊσμανίαση.

 • Γύρη μελισσών

 Τα οφέλη της είναι πάρα πολλά. Είναι εξαιρετικά θρεπτική, με αρκετά αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και λίπη. Όλα αυτά βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ενισχύοντας τη φυσική ικανότητα του σώματος να ξεπεράσει τη φλεγμονή.

 Σε έναν ενήλικο σκύλο μπορείτε να δώσετε μέχρι 1 κουταλάκι γλυκού την ημέρα. Ξεκινήστε με 1/3 αυτής της δόσης και αυξήστε σταδιακά. Σερβίρετε αναμεμειγμένη με φαγητό. Ποτέ, μα ποτέ μη δίνετε στο κουτάβι σας γύρη, αν δεν έχει συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του.

 • Ωμέγα-3 λιπαρά

 Είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του δέρματος, ενώ βοηθούν σε πολλές ακόμη φυσιολογικές λειτουργίες. Πηγές όπως είναι το λινέλαιο και το φυτοπλαγκτόν βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Essential The omega 3 Oil: Λάδι πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά!
 • Κουερσετίνη

 Πρόκειται για φυτικό φλαβονοειδές ,που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, λαχανικά, αλλά και βότανα. Προσφέρει μία τρομερή ενίσχυση στον οργανισμό του σκύλου σας.

 • Ψευδάργυρος

 Είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, που συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του δέρματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Μία ισορροπημένη διατροφή, με τρόφιμα όπως είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και οι σπόροι, θα δώσει στο σκύλο σας όλο το ψευδάργυρο που χρειάζεται.

 Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει πάντοτε να θυμάστε πως, όταν δίνετε συμπληρώματα διατροφής στο σκύλο σας, καλό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή του κτηνιάτρου σας. Μία δόση μεγαλύτερη από τη συνιστάμενη, μπορεί να δυσχεράνει την κατάσταση της υγείας του.

 Επίσης, όσον αφορά τα ξηρά βότανα, μπορείτε να φτιάξετε τσάι. Τότε, χρησιμοποιείτε 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 1 λίτρο βραστού νερού. Να του το δίνετε σε μικρές ποσότητα, περίπου 60ml τσαγιού ανά 9 κιλά σωματικού βάρους.

 Ό,τι συμπληρώματα κι αν αποφασίσετε να δώσετε στο κατοικίδιο σας, καλό θα ήταν να πάρετε και την έγκριση του κτηνιάτρου σας. Ακόμη και τότε, να τα εισάγετε πάντοτε σταδιακά στη διατροφή του, για να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τρόποι πρόληψης του καλαζάρ στα σκυλιά

 Ο μοναδικός τρόπος να αποφύγετε το καλαζάρ είναι να προστατέψετε το κατοικίδιο σας ενάντια στα κουνούπια. Μία σίγουρη λύση είναι τα εντομοαπωθητικά για σκύλους.

 Προτιμήστε φαρμακευτικά προϊόντα και χρησιμοποιήστε τα την εποχή που τα κουνούπια ακμάζουν. Ωστόσο, αν ο σκύλος σας παίρνει ήδη κάποια φαρμακευτική αγωγή για το καλαζάρ, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας πριν τη σταματήσετε.                

 Δυστυχώς, τα σκυλάκια μπορούν να προσβληθούν από διάφορες ασθένειες, όπως ακριβώς και εμείς. Το καλαζάρ, ή αλλιώς λεϊσμανίαση είναι μία από τις πιο σοβαρές και άκρως μεταδοτικές ασθένειες.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία συνίσταται στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Συνήθως όμως, ο κτηνίατρος σας θα σας συστήσει μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του, ο σκυλάκος σας θα μπορέσει να απολαύσει μία ποιοτική ζωή στο πλευρό σας κι εσείς θα συνεχίσετε να χαίρεστε την παρέα του!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *