Labradoodle: Η απόλυτα υπομονετική & σπιρτόζα ράτσα!

Πιστός σκύλος, ιδανικός για άτομα κάθε ηλικίας και δεν μαδάει καθόλου! Γνωρίστε το εντυπωσιακό Λαμπραντούντλ που θα σας ξετρελάνει!

 Προορίζεται για:

 Οικογένειες

 Επίπεδο διαβίωσης:

 Μέτριο

 Προσδόκιμο ζωής:

 12-14 χρόνια

 Χαρακτήρας-Προσωπικότητα:

 Φιλικό, έξυπνο

 Κατάσταση υγείας:

 Μέτριες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας

Λίγα λόγια για το Labradoodle

 Το συγκεκριμένο σκυλί είναι μία υβριδική ράτσα. Πιστό στο όνομα του, το Labradoodle είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης ενός Labrador με ένα κανονικό Poodle.

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της ράτσας, όπως είναι το μέγεθος και η γενικότερη εξωτερική εμφάνιση, μπορούν να ποικίλλουν σε κάθε σκύλο. Γενικά όμως, πρόκειται για ένα σκυλί σε μεσαίο μέγεθος με έναν τρομερά ευχάριστο χαρακτήρα και μια ήπια συμπεριφορά.

 Η μοναδικότητα του συμπληρώνεται και από το πλούσιο, μπουκλωτό του τρίχωμα, που του χαρίζει αυτό το πανέμορφο παρουσιαστικό.

 Με αρχικό τόπο καταγωγής την Αυστραλία, άρχισαν σιγά σιγά να κερδίζουν τις εντυπώσεις στις ΗΠΑ και σε μια σειρά από άλλες χώρες. Πολύ γρήγορα απέκτησαν αναγνωρισμένη φήμη παγκοσμίως.

 Το ευρύ κοινό σύντομα θεώρησε πως ήταν τα απόλυτα κατοικίδια συντροφιάς. Στα θετικά χαρακτηριστικά τους ανήκει σίγουρα το γεγονός πως το τρίχωμα τους μαδάει ελάχιστα και είναι υποαλλεργικό.

 Δεν ήταν πριν το 1989 όταν έγιναν οι πρώτες απόπειρες διασταύρωσης ενός Labrador με ένα Poodle. Πίσω από την ιδέα αυτή κρυβόταν ο εκτροφέας Wally Conron που συνεργαζόταν και με τη Λέσχη Βασιλικών Σκύλων Οδηγών στην Αυστραλία.

 Παρ’ όλ’ αυτά, η υψηλή ζήτηση γύρω στο 1990 έφερε στο προσκήνιο ένα πρόβλημα. Το αποτέλεσμα των συστηματικών εκτροφών δεν πληρούσε πάντοτε τις προδιαγραφές. 

 Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως ράτσα, το Labradoodle θεωρείται ένα από τα καλύτερα ζωάκια συντροφιάς. Πολύ τρυφερό και πιστό στους ιδιοκτήτες του, μπορεί να εργαστεί και ως σκύλος θεραπείας.

 Φημίζεται ακόμα για την ευχάριστη και ευγενική προσωπικότητά του. Σε συνδυασμό με την σπιρτάδα και την έντονη παρατηρητικότητά του, το σκυλάκι αυτό έρχεται να κερδίσει τις εντυπώσεις όλων.

 Χάρη στην υπομονή και την ανεκτικότητά του, τα πηγαίνει περίφημα με οικογένειες, νέους, αλλά και ηλικιωμένους. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

 Με σωστή εκπαίδευση και συνέπεια, θα το δείτε να ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε σας επιθυμία. Αν του παρέχετε και την απαραίτητη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση, θα το κάνετε το πιο χαρούμενο σκυλί του κόσμου!

 Το μέγεθος διαφέρει από σκυλί σε σκυλί. Συνήθως, θα τα βρείτε ψηλότερα από 50 εκατοστά. Την ίδια στιγμή, ζυγίζει περίπου 23 έως και 45 κιλά και φτάνει τα 12-14 χρόνια ζωής.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Labradoodle

 Στο προσωπάκι του Λαμπραντούντλ αντανακλώνται όλα τα καλά χαρακτηριστικά που συνδέονται με το Labrador, αλλά και με το Poodle.

 Πρόκειται για ένα πραγματικά πανέξυπνο κουτάβι που λατρεύει τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια. Απαιτεί όμως την προσοχή και τη φροντίδα της οικογένειάς του για να παραμείνει χαρούμενο και υγιές.

 Το συγκεκριμένο ζωάκι είναι πάρα πολύ κοινωνικό και τα πηγαίνει περίφημα με τους ανθρώπους. Για την ακρίβεια, ενδέχεται να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού όταν λείπουν τα αγαπημένα του πρόσωπα.

 Δεν αποκλείεται μάλιστα να σας αρχίσει τα νάζια, αν τυχόν το αφήσετε μόνο του για πολλές ώρες. Μην αμελείτε, λοιπόν, να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του.

 Σήμα κατατεθέν του χαρακτήρα του είναι η υπομονή. Έτσι, δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα αν τυχόν έχετε κι άλλα κατοικίδια στο σπίτι.

 Παρ’ όλ’ αυτά δεν χάνετε τίποτα να μάθετε πως να συμβιώσει ο σκύλος και η γάτα στον ίδιο χώρο για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

 Το ίδιο εξαιρετικά τα πηγαίνει και με τα μικρά παιδάκια. Ο ανέμελος και ευχάριστος χαρακτήρας του Λαμπραντόρ δένει αρμονικά με την ενεργητική και παιχνιδιάρικη διάθεση του Κανίς και κάνουν το Λαμπραντούντλ ιδανική παρέα για μικρούς και μεγάλους!

 Φυσικά, όπως κάθε άλλο σκυλάκι, έτσι κι αυτό, όσο πιο νωρίς το κοινωνικοποιήσετε, τόσο το καλύτερο. Συνδυάστε τη κοινωνικοποίηση με την κατάλληλη εκπαίδευση και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.

 Για του λόγου το αληθές, η εκπαίδευση δεν αποτελεί πρόκληση με αυτό το γλυκύτατο πλασματάκι. Κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιεί το αφεντικό του, οπότε δώστε του μια απολαυστική λιχουδιά μόλις το καταφέρει!

 Πρόκειται για ένα μοναδικό πλάσμα που αφιερώνεται ολοκληρωτικά στην οικογένειά του. Χρειάζεται όμως ένα αφεντικό – ηγέτη. Αν του δώσετε την ευκαιρία να γίνει μέλος της δικής σας, θα σας το ανταποδώσει με την αγάπη και την πίστη του.

Η ιστορική προέλευση του Labradoodle

 Το περίφημο Labradoodle έκανε τα πρώτα του βήματα το 1988, όταν ο Wally Conron της Αυστραλιανής Λέσχης Βασιλικών Σκύλων Οδηγών προσεγγίστηκε από μια τυφλή γυναίκα στην Χαβάη. Εκείνη του ζήτησε έναν σκύλο οδηγό που δεν θα προκαλούσε το ξέσπασμα των αλλεργιών της.

 Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της, αποφάσισε να της στείλει μερικά Poodles. Σκοπός αυτού ήταν να δει πως επηρεάζουν τις αλλεργίες της. Οι προσπάθειες του έπεσαν στο κενό.

 Έτσι, λοιπόν, πήρε τη μεγάλη απόφαση: να διασταυρώσει ένα Poodle με ένα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ. Αποτέλεσμα ήταν το αξιαγάπητο Λαμπραντούντλ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

 Η ράτσα εντάχθηκε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλων για οδηγούς τυφλών, όπου 29 από τα 31 σκυλιά Λαμπραντούντλ πέρασαν με επιτυχία, με αποτέλεσμα η δημοτικότητά τους να εκτοξευθεί στα ύψη!

 Η τεράστια φήμη της συγκεκριμένης ράτσας προκάλεσε ταυτόχρονη αύξηση και της ζήτησης του κοινού. Έτσι, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονταν πως ήταν εκτροφείς – αλλά δεν ήταν.

 Σκυλάκια που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις κατέκλυσαν τους δρόμους και τα σπίτια του κόσμου. Η φύση, η ευφυία και η υγεία τους ήταν αμφιβόλου ποιότητας.

 Λίγο αργότερα, ιδρύθηκε στην Βικτώρια το πιστοποιημένο Rutland Manor Labradoodle Breeding και το αντίστοιχο Κέντρο Ερευνών. Εκεί, η εκτροφή γινόταν συστηματικά μεν, με απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια δε.

 Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα γλυκύτατο πλασματάκι που μαδάει ελάχιστα. Ήταν λογικό να θεωρηθεί μια από τις πιο υποαλλεργικές ράτσες.

 Μετά το 1989, τα πανέμορφα Labradoodles απέκτησαν παγκόσμια αναγνωρισμένη φήμη και ταξίδεψαν εκτός Αυστραλίας. Πλέον, είναι μια από τις πιο διάσημες ράτσες σκύλων στις ΗΠΑ.

Τα προβλήματα υγείας του Labradoodle

 Γενικότερα, πρόκειται για αρκετά ενθουσιώδη κι ευχάριστα σκυλάκια που απολαμβάνουν μια καλή υγεία. Ωστόσο, προτού αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε για όλα τα πιθανά προβλήματα υγείας. Ειδικότερα:

  • Δυσπλασία ισχίου

 Όπως οι περισσότερες μεγαλόσωμες ή δραστήριες φυλές, έτσι και το γλυκύτατο Λαμπραντούντλ μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στο ισχίο του και μεταγενέστερα, αρθρίτιδα.

 Συνήθως, αυτή η ασθένεια δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής του και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

  • Επιληψία

 Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα επιληπτικά επεισόδια είναι ελεγχόμενα με την λήψη της κατάλληλης αγωγής. Γι’ αυτό αν δείτε σχετικά συμπτώματα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

  • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς

 Η συγκεκριμένη κατάσταση απαιτεί λεπτούς και άμεσους χειρισμούς, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Επικοινωνήστε εγκαίρως με τον κτηνίατρο σας, ώστε να προβείτε σε μια απλή επέμβαση ρουτίνας και να την αντιμετωπίσετε.

  • Υποθυρεοειδισμός

 Πλήττει αρκετές ράτσες σκύλων και αφορά τη μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Κύρια συμπτώματα είναι η ξηροδερμία, η τριχόπτωση, οι λοιμώξεις στα αυτιά, η ληθαργική συμπεριφορά και η απότομη αύξηση βάρους.

  • Σακχαρώδης διαβήτης

 Κουτάβια που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αδυνατούν να ρυθμίσουν κατάλληλα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Βασική αιτία είναι η έλλειψη ινσουλίνης.

 Καλέστε τον κτηνίατρο σας εάν δείτε σημάδια, όπως υπερβολική δίψα και συχνοουρία. Με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το κατοικίδιο σας δεν θα αντιμετωπίσει περαιτέρω πρόβλημα.

Το παιχνίδι των γνώσεων

 Για να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι Labradoodle, μπορείτε να ψάξετε μήπως υπάρχει κάποιος διαθέσιμος σκύλος για υιοθεσία ή  να απευθυνθείτε σε καταφύγια ζώων που χαρίζονται κουτάβια και ενήλικα σκυλιά.

 Ορίστε μερικές ακόμη πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζετε:

  •  Πρόκειται για μια διασταύρωση που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 1989. Όλα ξεκίνησαν με έναν Αυστραλό συνεργάτη της Ένωσης Royal Guide Dogs στην Αυστραλία, που ήθελε να δώσει έναν υποαλλεργικό σκύλο σε μία τυφλή κυρία.
  •  Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη ως επίσημη ράτσα, παρά τις προσπάθειες των εκτροφέων.
  •  Μπορούν να προσβληθούν από διάφορα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η εκλεκτική εκτροφή τους διασφαλίζει πως είναι πολύ πιο υγιή από τους προγόνους τους. Το πιο σύνηθες πρόβλημα που σντιμετωπίζουν είναι οι δερματοπάθειες.
  •  Όπως ακριβώς και το γλυκύτατο Poodle, έτσι και το Labradoodle έρχεται σε τρία μεγέθη: το κανονικό  – στάνταρτ, το μεσαίο και την μινιατούρα. Παράλληλα, μπορείτε να το βρείτε σε πάρα πολλά χρώματα.
  •  Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε προκάλεσε το θαυμασμό όλων. Μέχρι και σήμερα δεν μπορούμε να βρούμε τη λέξη Labradoodle ούτε καν στο Βρετανικό Λεξικό της Οξφόρδης!

 Καταληκτικά, αναφέρουμε πως ο σκύλος της φυλής αυτής είναι γλυκύτατος, ευγενικός, φιλικός και ευχάριστος, πέρα από πανέμορφος! Διαθέτει μία παιχνιδιάρικη διάθεση και έχει πάντοτε όρεξη να δεχτεί τις αγκαλιές και τα χάδια σας.

 Το μοναδικό παρουσιαστικό και τον εξαίρετο χαρακτήρα του τα οφείλουμε στους γονείς του. Στο αξιολάτρευτο αυτό μουσουδάκι έρχονται να δέσουν αρμονικά όλα τα θετικά στοιχεία του γένους των Labradors με εκείνων των Poodles.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *