Ο σκύλος μου έφαγε Σοκολάτα: Τι να κάνω;

Τελικά, κάνει ή δεν κάνει οι σκύλοι να καταναλώνουν έστω και μια μικρή δόση σοκολάτας; Μάθετε την αλήθεια για την υγεία του σκυλάκου σας!

 Η σοκολάτα είναι από τις πιο τοξικές ουσίες για τους σκύλους και συχνή αιτία πρόκλησης δηλητηριάσεων. Ανάλογα με το είδος και την ποσότητα σοκολάτας που έφαγε ο σκυλάκος, αλλά και το σωματικό του βάρος, μπορεί να οδηγήσει σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

 Αν έχετε την εντύπωση πως το κατοικίδιο σας έφαγε έστω και μικρή ποσότητα σοκολάτας, είναι σημαντικό να είστε σε επαγρύπνηση. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις, που αν δείτε θα πρέπει αμέσως να καλέσετε τον κτηνίατρο σας.

 Μάθετε πόσο πολύ είναι το «πολύ», ποιοί τύποι σοκολάτες είναι οι πιο επικίνδυνοι, και ποια σημάδια υποδηλώνουν πως ο σκυλάκος σας θα πρέπει να νοσηλευτεί άμεσα.

Γιατί η σοκολάτα είναι τοξική για τα σκυλιά;

 Τα προϊόντα με σοκολάτα περιλαμβάνουν θεοβρωμίνη και καφεϊνη – ουσίες που επιταχύνουν τους καρδιακούς χτύπους και διεγείρουν το νευρικό σύστημα των σκύλων. Μάλιστα, οι συγκεντρώσεις τους διαφέρουν ανάλογα με το είδος σοκολάτας.

 Ο κίνδυνος να αρρωστήσει ο σκύλος σας από την κατάποση σοκολάτας εξαρτάται σημαντικά από τον τύπο και την ποσότητα σοκολάτας που έχει καταναλώσει. Ένας ακόμη παράγοντας είναι το σωματικό του βάρος.

 Έτσι, οι συχνότεροι τύποι σοκολάτας που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα υγείας στο σκύλο σας είναι οι εξής: η σκόνη κακάου, η σοκολάτα αρτοποιού χωρίς ζάχαρη, η ημίγλυκη σοκολάτα, η υγείας και η γάλακτος.

 Σε γενικές γραμμές, ήπια συμπτώματα δηλητηρίασης εμφανίζονται όταν ένας σκύλος καταναλώνει 20 mg ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους. Σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να παρατηρηθεί κάποια ανωμαλία στις καρδιακές ενδείξεις του ή επιληπτικές κρίσεις, ειδικά αν πρόκειται για μικρόσωμη φυλή.

 Βέβαια, αν ο σκυλάκος σας φάει απλώς ένα κομμάτι κέικ με σοκολάτα ή ένα πολύ μικρό κομματάκι σοκολάτας, το πιθανότερο είναι πως δεν θα αποβεί μοιραίο για τη ζωή του. Αυτό ισχύει, κυρίως, για μεγαλόσωμες ράτσες. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν πρέπει να του δίνετε σοκολάτα ως λιχουδιά.

Ποιες ενδείξεις θα πρέπει να προσέξω;

 Συνήθως, η δηλητηρίαση από σοκολάτα εμφανίζεται σε διάστημα 6-12 ωρών από τη στιγμή της κατάποσης. Μπορεί όμως τα παρακάτω συμπτώματα να παρουσιαστούν και μέσα σε 72 ώρες:

  •  Διάρροια
  •  Εμετός
  •  Έντονη ανησυχία
  •  Συχνοουρία
  •  Τρέμουλο
  •  Ταχυκαρδία
  •  Επιληπτικές κρίσεις
  •  Κατάρρευση και θάνατος

 Δυστυχώς, σκυλάκια που είναι ηλικιωμένα ή αντιμετωπίζουν ήδη κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους είναι πιο πιθανό να πεθάνουν ακαριαία, μόλις φάνε σοκολάτα.

Τι να κάνω αν ο σκύλος μου φάει σοκολάτα; 

 Αρχικά, καμία ποσότητα σοκολάτας δεν είναι αμελητέα όσον αφορά την υγεία του σκύλου σας. Έτσι, λοιπόν, στην παραμικρή υποψία πως το κατοικίδιο σας έχει καταναλώσει έστω και μικρή ποσότητα σοκολατούχας ουσίας, θα πρέπει αμέσως να καλέσετε τον κτηνίατρο σας.

 Ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου σας, την ποσότητα και τον τύπο προϊόντος που κατανάλωσε, ίσως χρειαστεί να αποχωριστείτε τον αγαπημένο σας φίλο προσωρινά. Ο κτηνίατρος είναι πολύ πιθανό να τον κρατήσει στο ιατρείο του για παρακολούθηση των συμπτωμάτων και θα επικοινωνήσει αμέσως σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

 Υπάρχει περίπτωση το ζωάκι σας να κατανάλωσε την τοξική αυτή ουσία πριν από μερικές ώρες. Τότε, ο κτηνίατρος μπορεί να προκαλέσει σκόπιμα εμετό με παράλληλη χορήγηση ενεργού άνθρακα. Σκοπός είναι η αποβολή των τοξινών από το σώμα του κατοικίδιου σας, πριν περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

 Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί κτηνιατρική παρέμβαση για την παροχή συμπληρωματικής θεραπείας. Για παράδειγμα, μπορεί να του χορηγηθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή ή να χρειαστεί να παραμείνει στην κλινική για παρακολούθηση όλη τη νύχτα.

Πώς θα αποτρέψω το κατοικίδιο μου από το να φάει σοκολάτα;

 Το πιθανότερο είναι πως μία μικρή ποσότητα σοκολάτας γάλακτος δε θα βλάψει το σκυλάκο σας, ειδικά αν ανήκει σε μεγαλόσωμη φυλή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει ποτέ να του δώσετε σοκολάτα σαν λιχουδιά. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν ορισμένες ακόμη συμβουλές, που μπορείτε να ακολουθήσετε.

 Η σωστή φύλαξη και διατήρηση των σοκολατούχων προϊόντων είναι το πρώτο πράγματα που καλείστε να κάνετε ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες. Όλα τα προϊόντα θα πρέπει να βρίσκονται φυλαγμένα σε μέρη που δεν έχει πρόσβαση ο σκύλος σας και τα ντουλάπια να είναι σφραγισμένα.

 Εναλλακτικά, καλό θα ήταν να του μάθετε την εντολή «άφησέ το». Είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τον απομακρύνετε από οτιδήποτε δεν κάνει ή δεν θέλετε να φάει. Αν δυσκολεύεστε, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό εκπαιδευτή.

 Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή της εκπαίδευσης του με τη χρήση ενός κλουβιού. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να βεβαιωθείτε πως ο σκύλος σας δεν τρώει τίποτα επιβλαβές όσο είναι μόνος του είναι να τον έχετε εκπαιδεύσει να παραμένει μέσα στο κλουβί του για μερικές ώρες.

 Φροντίστε το κλουβί του να είναι αρκετά μεγάλο και ευρύχωρο, ώστε να κινείται με ευκολία. Επίσης, μπορείτε να του δώσετε τα αγαπημένα του παιχνίδια, ένα Kong γεμισμένο με τις αγαπημένες του λιχουδιές, την κουβερτούλα του και γενικά, οτιδήποτε τον κάνει να αισθάνεται βολικά για να απολαύσει την παραμονή του.

 Ποτέ, μα ποτέ, μη χρησιμοποιείτε το κλουβί για τιμωρητικούς σκοπούς!

 Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα και ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση σε έναν σκύλο και η σοκολάτα είναι μόλις μία από αυτές. Δεδομένου πως η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του, θα πρέπει πάντοτε να αποφεύγεται.

 Ακόμη και αν έχετε την υποψία πως ο σκύλος σας έχει καταπιεί έστω κι ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας, μην το ρισκάρετε! Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας κι ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει.

 Αλήθεια, εσείς πώς κρατάτε τον σκυλάκο σας μακριά από την σοκολάτα; Για πείτε μας!

Παρόμοια Άρθρα

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *