Πότε αρχίζουν να πίνουν νερό τα κουτάβια;

Ξέρετε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να πιει νερό το νεογέννητο κουταβάκι σας; Η απάντηση δεν είναι προφανής και θα σας εκπλήξει!

 Τα νεογέννητα κουτάβια παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενυδατώνονται από το μητρικό γάλα. Ωστόσο, έρχεται κάποια στιγμή που δεν χρειάζονται πλέον το γάλα της μαμάς τους και τότε ξεκινούν να δοκιμάζουν άλλα πράγματα για σκυλιά, όπως είναι η τροφή και το νερό.

 Σε ποια ηλικία όμως αρχίζουν να πίνουν νερό για πρώτη φορά και πώς τα εισάγουμε σε αυτό; Παρακάτω, θα βρείτε έναν αναλυτικό οδηγό με την φροντίδα των κουταβιών μετά τον απογαλακτισμό.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να του δώσω νερό και τροφή;

 Ανεξάρτητα από τι νομίζετε πως ξέρετε, τα κουτάβια δεν αρχίζουν να πίνουν νερό και να τρώνε ξηρά τροφή κατευθείαν όταν γεννιούνται. Αντιθέτως, εκείνο το πρώτο διάστημα της ζωής τους εξαρτώνται πλήρως από τη μαμά τους.

 Επί της ουσίας, το μητρικό γάλα παρέχει στα νεογνά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Περιλαμβάνει επίσης και αντισώματα που βοηθούν στην καλή ανάπτυξη και υγεία τους.

 Σε γενικές γραμμές, τα νεαρά κουταβάκια αρχίζουν να απογαλακτίζονται σε ηλικία 3-4 εβδομάδων περίπου. Έπειτα, μπορούν σταδιακά να πιούν τις πρώτες σταγόνες νερού και να αρχίσουν να τρώνε μαλακές και κατάλληλες τροφές.

 Μην μπείτε στον πειρασμό να δώσετε στο κουτάβι σας έστω και λίγο νερό ή φαγητό, πριν έρθει η στιγμή του απογαλακτισμού. Δεν θα μπορέσει να τα χωνέψει και θα του προκαλέσουν γαστρεντερικό πρόβλημα.

Κάνει το κουτάβι μου να πιει νερό στις 2 εβδομάδες;

 Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ένα κουτάβι να πιει νερό στην ευαίσθητη ηλικία των 2 εβδομάδων. Πέρα από το ότι δεν του προσφέρει απολύτως τίποτα ακόμη, ενδέχεται να αρρωστήσει κιόλας.

Πώς να το κάνω να πιεί τις πρώτες γουλιές νερού;

 Η αλήθεια είναι πως, είναι αρκετά εύκολο να μάθετε στο νεαρό σκυλάκι σας πως να πίνει νερό. Για την πλειονότητα των σκύλων δηλαδή, η διαδικασία αυτή βγαίνει φυσικά. Τι γίνεται όμως αν τύχετε στο περίεργο κατοικίδιο που χρειάζεται μία ή και δύο ώρες για να βάλει το κεφαλάκι του μέσα στο μπολ;

 Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κουταβιών που φοβούνται το νερό, επειδή βλέπουν την αντανάκλαση τους σε αυτό. Το θέαμα αυτό τα κάνει απρόθυμα ακόμα και να πλησιάσουν το μπολ.

 Μία σίγουρη λύση για να διευκολύνετε το κουτάβι σας να πλησιάσει είναι να προμηθευτείτε ένα μη ανακλαστικό μπολ. Ακόμη, όσο μικρότερο είναι, τόσο το καλύτερο.

 Μόλις εξοικειωθεί με τη χρήση αυτού, έχει έρθει η στιγμή να επιστρέψετε στο μεταλλικό μπολάκι του. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία κάποιες φορές, μέχρι να σταματήσει να φοβάται.

 Σε περίπτωση που έχετε περισσότερα κουτάβια, μπορεί να δείτε κάποιο να γίνεται πιο κτητικό κοντά στο νεράκι ή να μην επιτρέπει καν στα αδερφάκια του να πιούν. Τότε, η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει ατομικά.

 Αν συνεχίσει να μην προτιμάει το νερό, είναι επειδή έχει συνηθίσει στο μητρικό γάλα. Για να το δελεάσετε, μπορείτε να προσθέσετε μικρά κομματάκια τροφής στο νερό του. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ζωμό κοτόπουλου χαμηλό σε αλάτι. Θα δείτε πως θα ξετρελαθεί!

Πόσο συχνά πρέπει το κουτάβι να πίνει νερό;

 Το κουταβάκι σας μόλις άρχισε να πίνει νερό για πρώτη φορά. Καλείστε, λοιπόν, να ρυθμίσετε την ποσότητα και την συχνότητα κατανάλωσης μέχρι να μεγαλώσει. Αργότερα, θα χρειάζεται να έχει διαθέσιμο το μπολάκι του όλη τη μέρα.

 Προς το παρόν, για τα νεαρά κουταβάκια 3-4 εβδομάδων συνίσταται η κατανάλωση μισού φλιτζανιού με νερό κάθε λίγες ώρες. Σκοπός είναι να κρατηθούν ενυδατωμένα, όσο εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους.

 Μία αύξηση της συχνότητας ή της ποσότητας αυτής αρκεί για να προκαλέσει συχνοουρία στο κατοικίδιο σας. Σπανιότερα, ενδέχεται να το οδηγήσει σε εμετούς και διάρροια.

 Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί τα νεαρά σκυλιά μπορούν εύκολα να αφυδατωθούν κατά τον απογαλακτισμό. Αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους.

Πώς θα ξέρω ότι είναι αφυδατωμένο;

 Η ανεπαρκής ενυδάτωση ενός κουταβιού δεν θα πρέπει να αμεληθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Βέβαια, αυτό ισχύει για κάθε σκύλο, ακόμη κι ενήλικο. Απλώς, τα κουτάβια είναι ακόμη πιο ευαίσθητα.

 Σε κάποιες περιπτώσεις, η αφυδάτωση προκαλεί την ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να αποβεί μοιραίο και για την ίδια τη ζωή του κατοικίδιου σας. Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για σημάδια αφυδάτωσης.

 Ένα από τα βασικότερα συμπτώματα είναι η ελαστικότητα του δέρματος. Για να το ελέγξετε, δοκιμάστε να σηκώσετε ή να τραβήξετε ελαφρά το χαλαρό μέρος που βρίσκεται στον αυχένα του. Αν δεν επιστρέψει στην αρχική του θέση, πρόκειται για αφυδάτωση.

 Άλλη ένδειξη ελλιπούς ενυδάτωσης είναι το ξηρό στόμα και τα κολλώδη ούλα, με παχύρευστο σάλιο. Δοκιμάστε να ακουμπήσετε τα ούλα του στιγμιαία. Αν εμφανιστούν λευκές κηλίδες εκεί που πιέσατε και εξαφανιστούν αμέσως, είναι επαρκώς ενυδατωμένο.

Κι αν πιεί βρώμικο νερό;

 Η πρώτη βόλτα του σκύλου είναι βέβαιο πως θα σας μείνει αξέχαστη! Παρόλα αυτά, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως έξω υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για ένα κουταβάκι που τώρα μαθαίνει τον κόσμο.

 Ένας από αυτούς είναι και η κατάποση βρώμικου νερού, όπου κρύβονται πολλά μικρόβια. Έτσι, ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να κολλήσει κάποιον μικροοργανισμό και να εμφανίσει λεπτοσπέιρωση – μία κοινή μεταδοτική ασθένεια από μολυσμένα νερά.

 Τα κυριότερα σημάδια της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, μυϊκή ευαισθησία, απροθυμία κίνησης, αυξημένη δίψα ή αφυδάτωση, αλλαγές στη συχνότητα ή ποσότητα ούρησης. Ακόμη, ο σκυλάκος μπορεί να έχει εμετούς, διάρροιες, ανορεξία, λήθαργο, ίκτερο ή κάποια επίμονη φλεγμονή στα μάτια.

 Δεδομένων όλων των πιθανών κινδύνων, οφείλετε να προσέχετε πάντοτε το κατοικίδιο σας κατά τη βόλτα. Ιδανικά, θα πρέπει να το έχετε κοντά σας, με λουρί, ειδικά σε περιοχές με λιμνούλες ή άλλες μολυσματικές πηγές.

 Ακόμη κι αν αφαιρεθείτε για λίγο και ο σκύλος σας βρει ευκαιρία να πιεί βρώμικο νερό, μην πανικοβληθείτε. Το πιθανότερο είναι πως δεν κόλλησε κάτι από την πρώτη γουλιά.

 Πάντως, καλό θα ήταν να τον παρατηρήσετε για τυχόν ανησυχητικά σημάδια. Αν αμφιβάλλετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε σχετικά με τον κτηνίατρο σας για έναν προληπτικό έλεγχο.

 Τα νεογέννητα κουτάβια βασίζονται για την επιβίωση τους αποκλειστικά στη μητέρα τους. Το γάλα της τελευταίας και μόνο αρκεί για να παρέχει στα μικρά όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και αντισώματα που χρειάζονται.

 Πριν την περίοδο του απογαλακτισμού, τα κουταβάκια δεν τρώνε άλλες τροφές και δεν πίνουν νερό. Στο ίδιο διάστημα, θα πρέπει να σκεφτείτε τις πιθανές συνέπειες και να αποφύγετε οπωσδήποτε να τους δώσετε κάτι άλλο να καταναλώσουν.

 Σε ηλικία 3-4 εβδομάδων έχει έρθει η στιγμή να πιούν τις πρώτες τους γουλιές νερού. Να θυμάστε να είστε πάντοτε υπομονετικοί μαζί τους και πρόθυμοι να τους δείξετε τι να κάνουν. Εξάλλου, κανείς δε γεννήθηκε πίνοντας νερό κατευθείαν από το ποτήρι!

 Γενικότερα, να φροντίζετε πάντα να ικανοποιείτε τις ανάγκες του κατοικίδιου σας, για να είναι υγιές και χαρούμενο. Δίνετε του φρέσκο νερό σε φυσιολογική ποσότητα και συχνότητα και ποιοτική τροφή για σκυλάκια. Προπαντός, μην το αφήνετε να πίνει βρώμικο νερό όταν βγαίνετε βόλτα. Έτσι, θα μείνει στο πλευρό σας για πολλά χρόνια ακόμη!

 Το δικό σας κουταβάκι πότε ξεκίνησε να πίνει άφοβα νερό; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *